Pre oblasť

    Chodník korunami stromov Bachledka 

    Článok si prečítalo viac ako 2622+ používateľov
    Prechádzku v korunách stromov môžete od septembra 2017 zažiť aj na Slovensku. Na hrebeni Spišskej Magury v spolupráci s Pieninským národným parkom, v srdci druhovo pestrých lesov, čaká na vás jedinečná drevostavba, 1234 metrov dlhý náučný chodník s miernym stúpaním v korunách stromov. Chodník vás pohodlne a bezpečne zavedie zo zeme až do úrovne 24 metrov priamo ku korunám stromov. Stanete sa tak súčasťou lesného života a spoznáte mnoho živočíchov a rastlín, ktoré nájdete len málokde.

    Prvý takýto chodník vznikol v roku v roku 2009 v Bavorskom lese a stal sa populárnou
    turistickou atrakciou. Záujem oň bol taký veľký, že sa nemecký architekt  Josef Stöger a spoločnosť Erlebnis Akademie AG rozhodla budovať na tých najzaujímavejších miestach Európy ďalšie chodníky. Vznikli tak štyri chodníky v Nemecku a dva v Čechách. 

    Ďalší takýto chodník, v poradí siedmy, vznikol u nás na Slovensku, v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR a Správou Pieninského národného parku. 

    Prístup k atrakcii zabezpečuje 10-miestna kabínová lanovka vedúca z Bachledovej doliny, ktorá sa stará tiež o bezbariérový prístup od parkoviska k atrakcii, alebo pešou túrou z Malej Frankovej a Jezerska.

    Celodrevená konštrukcia chodníka je podľa staviteľov šetrne osadená v lesnom poraste tak, aby nenarúšala ekosystém lesa
    Celodrevená konštrukcia chodníka je podľa staviteľov šetrne osadená v lesnom poraste tak, aby nenarúšala ekosystém lesa

    Všetky realizované chodníky poskytujú pohľad na les z vtáčej perspektívy. Ich cieľom je nielen prebudiť v ľuďoch lásku k prírode, vzdelávať ich o živote v lese a jeho ochrane, ale ponúknuť aj prírodnú zábavu pre všetky vekové kategórie. Chodníky vznikli s cieľom umožniť pobyt v lese aj ľuďom, ktorí by sa doň inak nedostali. Preto je aj Chodník korunami stromov Balchedka v celej dĺžke bezbariérový, a vhodný nielen pre imobilných návštevníkov, ľudí s pohybovými problémami (pri vstupe je možné zdarma si požičať invalidný vozík), ale aj pre rodiny s malými deťmi v kočiaroch (pri vstupe je možné zdarma zapožičať detský kočiar).

    Výhliadková veža
    Výhliadková veža

    Chodník špirálovito stúpa na vežu do výšky 32 metrov, kde sa nachádza  360° vyhliadková podesta priamo na hranici národných parkov (Pieninského národného parku a Tatranského národného parku) s dych berúcimi výhľadmi na Belianske Tatry, pieninské Tri koruny, malebné Zamagurie a poľské pohraničie.  

    Adrenalín v krvi rozprúdi pohľad do prázdna spod nôh stojacich na deviatom poschodí vyhliadkovej veže s pochôdznou sieťou
    Adrenalín v krvi rozprúdi pohľad do prázdna spod nôh stojacich na deviatom poschodí vyhliadkovej veže s pochôdznou sieťou
    Z vyhliadkovej podesty sa môžete zviezť najdlhším suchým toboganom na Slovensku
    Z vyhliadkovej podesty sa môžete zviezť najdlhším suchým toboganom na Slovensku

    Cesta smerom dole nie je nuda ani náhodou. Z vyhliadkovej podesty sa môžete zviezť najdlhším suchým toboganom na Slovensku. Je to klasická šmýkačka, nerezová rúra, dlhá 67 metrov. Ňou sa dostanete dole za pár sekúnd na špeciálnych podložkách, ktoré regulujú rýchlosť a spríjemňujú jazdu.  

    Chodník korunami stromov v Bachledke prináša unikátny zážitok pobytu v horskom prostredí. Určený je pre všetkých – pre rodiny s deťmi, dospelých, mamičky s kočiarmi i seniorov. Informácie o miestnej prírode ponúkajú tri edukačné zastávky, zamerané na ohrozené druhy tunajších lesov, unikátnu faunu, ochranu prírody i následky ničivej sily počasia. Zážitok z  prechádzky  chodníkom spestrujú tri zábavno-adrenalínové stanovištia, na ktorých si môžete vyskúšať svoju odvahu a zručnosť. Pre väčšie skupiny návštevníkov ponúkajú možnosť sprevádzanej prehliadky Chodníka pracovníkom Pieninského národného parku.

    Architektonicky zaujímavý objekt PANORAMA Bachledka
    Architektonicky zaujímavý objekt PANORAMA Bachledka

    Zázemie a služby v blízkosti Chodníka korunami stromov sú poskytované v architektonicky veľmi zaujímavom objekte PANORAMA Bachledka, v ktorom je návštevníkom k dispozícii veľká reštaurácia, kaviareň, suvenírový obchod, 3 apartmány a kompletné hygienické zázemie. Celý objekt a všetky atrakcie ponúkajú baby friendly štandard, v plnej miere zohľadňujú zasadenie do prírodného terénu a rázu krajiny a využívajú toľko ekologických prvkov a materiálov ako to je možné.

    Kráľovstvo lesa Bachledka

    V roku 2021 bol Chodník korunami stromov rozšírený o areál Kráľovstva lesa. Ide o veľké lesné detské ihrisko postavené kompletne z dreva s mnohými edukačnými prvkami, mini ZOO a rôznymi atrakciami pre malé i väčšie deti.  Nachádza sa hneď vedľa obľúbenej atrakcie Chodník korunami stromov. Na rozlohe takmer  5 000 m² jeho návštevníkom je k dispozícii vyše 25 prírodných zábavných a interaktívnych prvkov. Kráľovstvo lesa je jedno z najväčších detských prírodných ihrísk na Slovensku. Ponúka hodiny zábavy pre všetky generácie.

    Ihrisko bolo postavené s láskou k prírode, vyrástlo na horskej lúke uprostred tatranského lesa. Okrem nekonečnej zábavy ponúka aj hravú edukáciu a interaktívne spoznávanie prírody. Všetky jeho súčasti sú inšpirované lesom a životom jeho obyvateľov. 

    Agátové drevo bez chemického ošetrenia bolo použité na výrobu väčšiny atrakcií, preto sú vhodné aj pre tých najmenších návštevníkov. 

    Najväčšou a bezpochyby aj najlákavejšou atrakciou lesného kráľovstva je viacúrovňová lanová zostava. Ak sa nebojíte výšok, môžete sa vydať sústavou lán a toboganov.
    Najväčšou a bezpochyby aj najlákavejšou atrakciou lesného kráľovstva je viacúrovňová lanová zostava. Ak sa nebojíte výšok, môžete sa vydať sústavou lán a toboganov.
    Otestujete si svoju silu, vytrvalosť, ale aj odvahu
    Otestujete si svoju silu, vytrvalosť, ale aj odvahu

    Trasa je na prvý pohľad náročná, ale zdolávanie prekážok Vám prinesie množstvo zábavy. 

    Je tu aj megatrampolína, na ktorej sa môžete odraziť až ku korunám stromov. Deti sa môžu pretekať na štvorlanovke. 

    Nazrieť môžete do života medveďa, zoznámiť sa so životom majestátneho orla, skúsiť, ako sa cíti mravec v chodbách mraveniska alebo sa na chvíľu zmeniť na pavúka v spleti pavučín.

    Deti sa tu môžu vyblázniť a rodičia oddychovať na lavičkách a kochať sa výhľadmi.

    Je tu aj sústava edukačných prvkov, vďaka ktorej sa dozviete ako sa šíri zvuk dutým stromom, naučíte sa rozpoznávať stopy zvierat, rozlišovať stromy podľa druhu dreva aj podľa kôry. Alebo sa zabaviť pri vedomostnej súťaži a náučnom paneli s vtákmi. Môžete si zahrať aj na dendrofóne, je to  zaujímavý hudobný nástroj, ktorý využíva zvukové vlastnosti agátového dreva. 

    Chodník korunami stromov je otvorený počas celého roka. Navštívte oblasť Spišskej Magury a presvedčite sa, v čom je jej príroda jedinečná. Zároveň si užite najpopulárnejšiu a najmajestátnejšiu vyhliadku a vychádzku korunami stromov na Slovensku. 

    Nakoniec uvádzame čísla, dáta a fakty, týkajúce sa tohto chodníka. 

    • Chodník korunami stromov bol slávnostne otvorený 29. 9. 2017.
    • Jeho výstavba trvala 3 mesiace.
    • Dĺžka chodníka vrátane veže je 1 234 m.

    Chodník

    • Dĺžka samotného chodníka: 603 m
    • Nadmorská výška pri vstupe na chodník: 1149 m n. m.
    • Najvyššie položený bod na chodníku: 24 metrov nad terénom
    • Počet podperných miest: 21
    • Najväčší použitý strom - podpera: 25 m × 48 cm
    • Šírka chodníka: 1,8 m
    • Maximálne stúpanie / klesanie trasy: 6 %

    Vyhliadková veža

    • Výška vyhliadkovej veže: 32 m
    • Nadmorská výška vyhliadkovej terasy: 1175 m n. m.
    • Priemer vyhliadkovej veže: 20 m
    • Plocha adrenalínovej siete na vrchole: 88 m2
    • Dĺžka toboganu: 67 m

    Stavebný materiál

    • Drevo použité na stavbu: Duglaska tisolistá Pseudotsuga menziesii (nosné konštrukcie), Smrekovec opadavý Larix decidua (zábradlie a podlaha) bez povrchovej úpravy
    • Pôvod dreva: Duglaska – rôzne časti severnej Európy, Smrekovec - Slovensko
    • Objem použitého dreva: 1 000 m3
    • Sieť na zábradlí: nerez
    • Počet použitých skrutiek: cca 100 000 kusov

    2622
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené