Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Porcelánové dlaždice 

    Článok si prečítalo viac ako 801+ používateľov
    Porcelánové dlaždice majú oproti bežným keramickým obkladom a dlažbám početné výhody. V Taliansku, kde vznikli koncom 80. rokov 20. storočia, sú známe ako „granitogres“. Vyrábajú sa špecifickým lisovacím procesom. Okrem hliny obsahujú prírodný kameň, drvenú žulu. 
    Odborný článok 801
    porcelanove dlazdice
    Máme 1696 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby:

    1. Čo sú to porcelánové dlaždice?

    Keramické dlaždice sa vyrábajú s použitím prírodnej červenej, hnedej alebo bielej hliny. Vyrábajú sa pálením hliny pri vysokej teplote, aby sa znížil obsah vody a následne sa nanesie glazúra. 
    Porcelánové dlaždice sa vyrábajú zo špecifickej hliny. Do zmesi sa pridáva jemne mletý piesok a živec. Dlaždice sú vypaľované pri vyššej teplote ako keramické. Sú hustejšie ako keramické, menej porézne, tvrdšie, odolnejšie.

    Dlaždice pod názvom „granitogres“ sa prvýkrát objavili na trhu v 80. rokoch minulého storočia v Taliansku, odkiaľ sa  rozšírili po celom svete, a vďaka mnohým výhodám pretrvávajú dodnes. Známe sú aj ako „gres porcellanato“ (gresové dlaždice) a v anglickom jazyku ako „porcelain stoneware“ (porcelánová kamenina). Ide o kompozitný materiál s prímesou mletých prírodných kameňov. Tieto dlaždice najviac spoznáte podľa vzhľadu, majú vzhľad skutočného kameňa, aj keď ním nie sú. Práve preto sú ideálnou voľbou pre všetkých, ktorým sa páčia kamenné podlahy v interiéri a radi by sa vyhli negatívnym vlastnostiam tohto materiálu. 

    2. Porcelánové dlaždice majú mnoho výhod

    Vyznačujú sa vysokou odolnosťou. Na rozdiel od obkladov z pravého kameňa sa vyznačujú nižšou nasiakavosťou a dokážu lepšie znášať teplotné výkyvy. Práve preto sú tieto dlaždice vhodné na pokrytie vnútorných a vonkajších povrchov podláh a stien. Okrem toho tieto dlaždice sú tiež dosť pevné, dostupné v rôznych formátoch, veľkostiach, tvaroch a farbách a sú odolné voči kyselinám a zásadám a veľmi jednoduché na údržbu. Vývoj týchto obkladov v posledných rokoch smeruje k čo najvernejšej imitácii prírodných materiálov, najmä kameňa.

    Je veľmi dôležité vidieť porcelánové dlaždice osobne pred nákupom, pretože je k dispozícii veľa variácií textúr a farieb.
    Dlaždice „granitogres“ sú ideálnou podlahou do kúpeľne
    Dlaždice „granitogres“ sú ideálnou podlahou do kúpeľne

    3. Porcelánové dlaždice do vnútorných a vonkajších priestorov

    Porcelánové dlaždice, resp. „granitogres“ môžete použiť na vonkajšie aj vnútorné povrchy. Svoje využitie nájdu v kúpeľni, na chodbe, dokonca aj v obývačkách, na terasách, balkónoch a chodníkoch okolo domu. Môžete ich použiť na podlahy a steny (vodorovné a zvislé plochy). Vzhľadom na to, že vonkajšie dlaždice sú vystavené rôznym poveternostným podmienkam a často mokré, protišmykovosť je nevyhnutná. Preto je na pokrývanie vonkajších podlahových plôch potrebné zvoliť dlažbu protišmykovú, ktorá má o niečo drsnejší povrch, čím sa zabráni pošmyknutiam a pádom. Práve gresové obklady a dlažba sa vyznačujú aj vysokou protišmykovosťou. Tieto dlaždice sú vhodné aj na použitie v kotolniach, práčovniach, vínnych pivniciach a iných priestoroch určených na výrobu alebo spracovanie potravín a iných produktov. 

    4. Porcelánové dlaždice s imitáciou kameňa a dreva

    4.1. Porcelánové dlaždice najvyššej kvality

    Najobľúbenejšími dlaždicami sú dlaždice s imitáciou prírodného kameňa. V poslednom desaťročí je však na trhu čoraz viac druhov dlaždíc s imitáciami dreva. Tieto obklady sú ideálne na použitie v kúpeľniach a iných priestoroch, ktoré sú pravidelne v kontakte s vodou a vlhkosťou, kde by drevené podlahy a obklady stien neboli vhodné. Imitácie sú už tak dokonalé, že je prakticky nemožné rozlíšiť prírodný materiál od jeho napodobeniny. Výhodou imitácie je samozrejme väčšia trvácnosť a odolnosť.

    S obkladmi „granitogres“ napodobňujúcimi drevo, možno navodiť prirodzenosť,  útulnosť a teplo dreva aj v miestnostiach, kde sa pravé drevo pre jeho prirodzené vlastnosti nedá použiť.

    Ďalšou výhodou porcelánových obkladov s imitáciou prírodných materiálov sú okrem väčšej odolnosti, pevnosti a životnosti oveľa nižšie ceny v porovnaní s cenou prírodných materiálov. Tieto dlaždice sú približne 4-krát až 5-krát lacnejšie ako pravé drevo a približne 8-krát lacnejšie ako pravý kameň.

    4.2. Porcelánové dlaždice alebo keramické dlaždice s fóliou?

    Pokiaľ ide o imitáciu prírodných materiálov, je lepšie zvoliť porcelánové dlaždice  alebo obyčajné keramické dlaždice s fóliou (potlačou) imitujúce prírodné materiály? Odpoveď nie je jednoznačná. Ak hovoríme o imitácii kameňa, porcelánové dlaždice majú rozhodne bližšie k prírodným materiálom. Prečo? Výroba týchto dlaždíc je založená na lisovaní materiálu, ktorý obsahuje veľký podiel prírodného (mletého) kameňa. Keramické obklady sú vyrobené z hliny, neobsahujú ani 1 % prírodného kameňa, na ich povrch je „nalepená“ fólia s imitáciou kameňa. Pokiaľ ide o dlaždice s imitáciou dreva, proces výroby porcelánových a keramických dlaždíc  je menej odlišný.

    Ak máte radi tmavšie odtiene a jednoduchú údržbu podlahy, dlažba „granitogres“ je výbornou voľbou aj do obytných priestorov
    Ak máte radi tmavšie odtiene a jednoduchú údržbu podlahy, dlažba „granitogres“ je výbornou voľbou aj do obytných priestorov

    5. Porcelánové dlaždice pre zámky a vily

    Práve preto, že vyzerajú takmer identicky ako prírodný kameň, sú tieto dlaždice často používané pri rekonštrukcii zámkov a víl. Takéto budovy mali často na podlahe skutočný kameň, ktorý je dnes veľmi drahý, a možno ho nahradiť lacnejším variantom, dlaždicami s imitáciou kameňa. Dostupné sú aj obkladačky imitujúce žulu, pieskovec, mramor, cement, vápenec a pod.

    Porcelánové dlaždice v interiéri
    Porcelánové dlaždice v interiéri

    6. Cena porcelánových dlaždíc

    Ceny porcelánových dlaždíc sú rôzne, podľa toho, či sú dlaždice vhodné na vonkajšie alebo vnútorné použitie. Dôležitú úlohu v ich cene zohráva aj veľkosť dlaždíc. Ceny týchto dlaždíc začínajú od 10 EUR/m2 a pohybujú sa do 60 EUR/m2. Za „dizajnérske“ dlaždice „granitogres“ budete musieť zaplatiť oveľa viac. Ak ide o výmenu dlažby, treba si uvedomiť, že okrem kúpy dlaždíc bude potrebné odstrániť starú dlažbu a vykonať pokládku novej, čo väčšinou nie je v cene dlažby za m2. Cena za pokládku dlaždíc štandardnej veľkosti na pripravený povrch je okolo 16 EUR/m2.   

    Odborný článok 801
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obklady, dlažby?

    Máme 1696 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1696 realizátorov v oblasti Obklady, dlažby
    8.8
    0

    Slavomír Dulin


    8.7
    0

    Štefan Meszaros


    8.6
    0

    And&Mar Services, s. r. o.


    8.7
    0

    Kanar - Anton Lichvár


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené