Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Podkladový betón pre základovú dosku

    Článok si prečítalo viac ako 1676+ používateľov
    Podkladový betón sa používa pri stavbe základov, resp. základovej dosky. Úlohou podkladového betónu nie je niesť alebo prenášať zaťaženie stavby, ale zabezpečiť dodatočné vyrovnanie terénu a ochranu tepelnej izolácie a základovej dosky. Na podkladový betón sa následne položí izolácia XPS a vyleje sa základová doska.
    Odborný článok 1676
    podkladovy beton
    Máme 1509 realizátorov v oblasti Základová doska, základy :

    1. Na čo slúži podkladový betón?

    Keď začíname s prípravou terénu na stavbu, najskôr spevníme pôdu a pripravíme  štrkový podklad. Tento podklad je potrebné pre ďalšiu výstavbu dodatočne vyrovnať podkladovým betónom. Získame tak dobrý základ pre tepelnú izoláciu. Taktiež  podkladový betón pod základovou doskou dodatočne chráni výstuž základovej dosky. Niekedy sa stáva, že výstuž zo základovej dosky nie je práve najlepšie položená a dostatočne chránená. Podkladový betón ju teda dodatočne chráni. Z uvedeného vyplýva, že funkciou podkladového betónu je ochrana základovej dosky a v dôsledku toho rovnomernejšie sadanie základov. Funkciou podkladového betónu nie je prenášať zaťaženie.

    Podkladový betón sa naleje na zhutnenú vrstvu nasypanej pieskovo-štrkovej zmesi, v ktorej sú predtým položené všetky vedenia kanalizácie, vody a elektriny. Potom nasleduje vyhotovenie základovej dosky alebo najprv vrstva izolácie v závislosti od plánovanej skladby základovej dosky.

    2. Aký široký a vysoký by mal byť podkladový betón?

    Podkladový betón musí byť širší ako je šírka základovej dosky, z každej strany by mal byť širší o cca 30 – 40 cm. Ak by bol podkladový betón širší, znamenalo by to nadmernú spotrebu materiálu bez skutočného vplyvu na pevnosť alebo funkciu samotných základov. Debnenie pre podkladový betón môže byť jednoduchšie ako debnenie samotného nosného železobetónu. Ak rozmery a hustota podkladového betónu nevyvíjajú tlak, teda nerozširujú debnenie, nie je potrebné jeho dodatočné spevnenie, na rozdiel od debnenia, ktoré sa vyhotovuje pre nosnú konštrukciu. Výška podkladového betónu musí byť 10 – 12 cm v závislosti od úrovne podkladu.

    3. Trieda betónu pre podkladový betón

    Podkladový betón je možné namiešať priamo na pozemku. Štandardná trieda podkladového betónu je C12/15. Ide o betón, v ktorom nie je veľa cementu – stačí jedno vrece cementu na plnú miešačku. Takéto malé množstvo cementu je postačujúce, pretože podkladový betón nemusí byť veľmi pevný, keďže v zásade neplní nosnú funkciu. To je aj dôvod, prečo podkladový betón nie je železobetónový (nie je vystužený, neobsahuje oceľ).

    Podkladový betón je určený na dodatočné spevnenie terénu a ochranu tepelnej izolácie a základovej dosky
    Podkladový betón je určený na dodatočné spevnenie terénu a ochranu tepelnej izolácie a základovej dosky

    4. Hrúbka a zloženie podkladového betónu

    Vo všeobecnosti podkladový betón vzniká miešaním cementu a piesku v pomere 1 : 3 až 1 : 5; na základovú dosku je potrebné viac cementu, na podkladový betón menej. Keď je všetko pripravené na naliatie betónu pod základy alebo základovú dosku, treba zavolať odborníka na geomechaniku, ktorý poskytne informácie týkajúce sa dodatočného tvarovania terénu, prípadne určí, aké parametre sú potrebné na predpätie betónu pre podkladový betón a základy. V závislosti od podmienok terénu možno určiť správnu hrúbku podkladového betónu, ktorá sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí od 8 do 12 cm.

    Povrch podkladového betónu musí byť čo najrovnomernejší. Toto je obzvlášť dôležité, ak hydroizolácia bude položená priamo naň. V tomto prípade musí byť  povrch podkladového betónu aj dostatočne drsný.

    5. Položenie izolácie a hydroizolácie na podkladový betón

    Podkladový betón sa nalieva na zhutnený podklad, ktorý musí mať čo najrovnomernejší povrch bez nerovností, priehlbín alebo dutín. Na podkladový betón sa položí vrstva tepelnej izolácie XPS s primeranou pevnosťou. Pri kladení tepelnej izolácie na podkladový betón sa po obvode umiestni debnenie a tesniaca fólia, aby sa zabránilo úniku cementového mlieka pri procese nalievania betónu, čo by mohlo viesť k zníženiu pevnosti betónu. Nasleduje osadenie oceľovej výstuže a naliatie betónu základovej dosky. Po inštalácii tepelnej izolácie je možné ihneď pokračovať v práci. Ak z akéhokoľvek dôvodu nie je možné v práci pokračovať, treba tepelnú izoláciu chrániť geotextíliou, aby ju nepoškodilo slnečné žiarenie.

    Odborný článok 1676
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Základová doska, základy ?

    Máme 1509 realizátorov v oblasti Základová doska, základy :

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1509 realizátorov v oblasti Základová doska, základy
    9.4
    0

    Simivet, s. r. o.


    8.7
    0

    Rudolf Kurimai


    10
    2

    Tomáš Hofrej


    8.6
    0

    Mária Balozava


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené