Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Pokládka podlahových krytín

    Článok si prečítalo viac ako 664+ používateľov
    Pri stavbe domu, zariaďovaní bytu alebo pri rekonštrukcii stavieb často máme dilemu, akú podlahovú krytinu si vybrať. Rôzne podlahové krytiny majú rôznu pevnosť, mäkkosť, odolnosť voči vlhkosti či vode a rozličné spôsoby údržby. Preto nie každá podlahová krytina je vhodná do každého interiéru.
    Odborný článok 664
    pokladka podlahovych krytin
    Máme 873 realizátorov v oblasti Podlahové krytiny:

    1. Akú podlahovú krytinu si vybrať?

    Rôzne materiály sa správajú odlišne. Hlavným kritériom pri výbere podlahovej krytiny by malo byť, ako často sa miestnosť používa, či je vykurovaná, či je tam voda alebo vlhkosť, ako často budete podlahu čistiť, či tam bude podlahové kúrenie, ako sa materiál správa v priestore krátkodobo a dlhodobo a aká by podlaha mala byť na dotyk: mäkká, tvrdá, teplá alebo studená? Keď si odpoviete na tieto otázky, bude pre vás oveľa jednoduchšie urobiť správne rozhodnutie.

    2. Drevené podlahové krytiny

    Drevené podlahové krytiny alebo drevené podlahy sú veľmi obľúbenou voľbou s veľmi dlhou tradíciou. Drevo je odolný materiál, krásny na pohľad, teplý na dotyk. V závislosti od druhu dreva a spôsobu spracovania je k dispozícii aj veľa odtieňov a textúr: od svetlého dubu, červenkastej čerešne až po tmavý orech.

    V závislosti od druhu dreva a povrchovej úpravy môžu mať parkety odlišnú textúru a farbu
    V závislosti od druhu dreva a povrchovej úpravy môžu mať parkety odlišnú textúru a farbu

    Podľa kvality, zloženia, hrúbky a druhu dreva v ponuke je široký sortiment parkiet: viacvrstvové, lamelové, priemyselné a intarzované. Podľa najnovších trendov sa opäť do módy vracia palubovka alebo vidiecka podlaha, vyrobená z väčších drevených dosiek. Výsledný vzhľad a vlastnosti výrobku ovplyvňuje aj finálny náter. Lakované parkety sú pevnejšie a naolejované parkety si zachovávajú prirodzenejší vzhľad. Olejový náter je potrebné pravidelne obnovovať.

    Nevýhodou parkiet je, že nie sú odolné voči vlhkosti a teplotným zmenám, preto sa používajú najmä v neustále vykurovaných obytných priestoroch. V kúpeľniach a kuchyniach sa parkety pokladajú menej často. Ak áno, potrebné sú dodatočné ochranné opatrenia.

    Pokládku drevenej podlahy by ste rozhodne mali zveriť skúseným odborníkom. Parkety sa kladú na rovný a starostlivo očistený povrch. Správne položené parkety budú rovné, bez trhlín, farebných odchýlok a iných nedostatkov. Budú odolnejšie a budú vám slúžiť dlhší čas.

    Parkety sa môžu časom opotrebovať alebo na slnku vyblednúť. Hobľovaním masívnych parkiet sa odstráni poškodená vrstva dreva, vďaka čomu budú parkety vyzerať ako nové. Starý lesk sa dá prinavrátiť lakovaním a leštením parkiet.

    3. Gumová podlaha

    Podlahové krytiny tohto typu sú vyrobené z gumového granulátu spojeného špeciálnym lepidlom. Gumové podlahové krytiny znesú vysoké mechanické zaťaženie a majú dobrý protišmykový povrch. Zároveň sú úplne odolné voči vlhkosti, agresívnym chemikáliám a teplotným zmenám. Dostupné sú gumové podlahy rôznych hrúbok, ktoré znesú rôzne mechanické zaťaženie a niektoré verzie majú špeciálne drážky, ktoré zvyšujú trenie, v skutočnosti zlepšujú protišmykovosť aj keď je povrch mokrý.

    Ryhovaný povrch zlepšuje priľnavosť, poskytuje ochranu pred pošmyknutím
    Ryhovaný povrch zlepšuje priľnavosť, poskytuje ochranu pred pošmyknutím

    Väčšie plochy rýchlo pokryjete gumovými rolkami. Kusy je potrebné zlepiť špeciálnou hmotou, čo je trochu náročnejší proces. Gumová podlahová krytina sa kladie na rovnú a starostlivo očistenú podlahu. Guma sa lepí pomocou špeciálneho lepidla, ktoré musí po ukončení prác úplne vyschnúť. Niektoré špeciálne gumové podlahové krytiny nevyžadujú lepenie, pretože vďaka vlastnej hmotnosti dobre priľnú k podkladu. Takéto krytiny sú však drahšie, ale majú tú výhodu, že sa dajú v prípade potreby jednoducho a rýchlo odstrániť alebo premiestniť na iný povrch.

    3.1. Gumové nátery

    Okrem gumovej podlahy existujú aj gumové nátery. Používajú sa najmä na mäkké protišmykové vonkajšie povrchy, ako sú detské ihriská, športové haly, terasy alebo plochy pri bazéne. Gumové nátery sú odolné voči zrážkam, vlhkosti a UV žiareniu.

    4. PVC podlahové krytiny

    PVC podlahové krytiny, resp. vinylové podlahy, sú cenovo dostupné a obľúbené riešenie. Vinylová podlaha je mimoriadne odolná voči vlhkosti a opotrebovaniu a vyžaduje len malú údržbu. Hrubá spodná vrstva vinylu chráni podlahu pred nárazmi a vrchná vrstva je antibakteriálna a antistatická, čo znamená, že podlahová krytina je vhodná aj pre ľudí trpiacich alergiami a infekciami dýchacích ciest.

    Inštalácia vinylovej podlahy pomocou klikového systému je rýchla a jednoduchá
    Inštalácia vinylovej podlahy pomocou klikového systému je rýchla a jednoduchá

    Na trhu nájdete PVC rolky alebo PVC dosky, ale existujú aj PVC lamináty, ktoré sa klikovým systémom veľmi ľahko spájajú. PVC sa vyrába v rôznych farebných odtieňoch, vzoroch: od monochromatických verzií až po imitácie dreva, kameňa alebo abstraktných vzorov. Pokládka vinylových podláh je jednoduchá, rýchla a cenovo dostupná. Vinyl je možné prilepiť k podkladu, čím sa zvýši jeho odolnosť, alebo ho možno jednoducho položiť. Vďaka všetkým týmto výhodám je vinyl už desaťročia jednou z najobľúbenejších podlahových krytín.

    5. Textilné podlahové krytiny

    Textilné krytiny sú mäkké a teplé na dotyk a preto sú obľúbenou voľbou do miestností, kde existuje taktilný kontakt s podlahou, napríklad v herniach, hotelových izbách, spálňach a podobne. 

    Napriek zdanlivo podobnému, ak nie rovnakému vzhľadu sa textilné podlahové krytiny líšia tvarom (kotúče alebo dosky), druhom suroviny alebo textilu, z ktorého sú vyrobené (vlna, polyamid, bavlna...) a prevedením podkladu (juta, plsť, bitúmen ...). Na základe uvedeného rozlišujeme koberce bez podkladu, koberce s podkladom (koberce od steny k stene, celoplošné, metrážne koberce) a vlnené koberce (vlnené podlahové krytiny).

    Textilné podlahové krytiny je možné prilepiť k podkladu alebo jednoducho položiť. Podklad musí byť čistý, suchý, rovný a nosný.

    5.1. Koberce

    Koberec je textilná podlahová krytina bez podkladovej vrstvy. Vyrobený je z uzlov, vďaka čomu je jeho povrch homogénnejší a rovnomernejší z hľadiska hrúbky, ale aj farieb a vzorov. Koberce sú zvyčajne z jednej vrstvy, len máloktoré sú z dvoch vrstiev.

    5.2. Celoplošné koberce

    Tieto koberce sa veľmi často používajú na pokrytie podláh v obytných budovách. Na prvý pohľad pôsobia hrejivo a príjemne, sú jemné na dotyk a po nich môžeme chodiť bosí. Preto sú ideálne pre rodiny s malými deťmi. Absorbujú zvuky a tlmia pád ťažších predmetov. Sú antistatické a nehorľavé. Neodporúčajú sa však do miestností, kde sa zdržiavajú ľudia s dýchacími problémami, pretože pohlcujú prach. Podklad je napr. z juty, zatiaľ čo horná vrstva je zložená z textilnej vrstvy. Predávajú sa v kotúčoch, ktoré sa ľahšie prepravujú a kladú.

    Na väčšie plochy ich možno položiť bez lepenia
    Na väčšie plochy ich možno položiť bez lepenia

    5.3. Vlnené podlahové krytiny 

    Vlnené koberce sa vyznačujú prirodzenou krásou. Prepletanie vlákien spôsobuje, že tieto podlahové krytiny, v závislosti od miesta, kde sa nachádzajú a typu osvetlenia, majú  zvláštny odraz, farby a motívy vždy pôsobia inak. Nové technologické a módne trendy diktujú  kombinovať vlnu s hodvábom alebo bavlnou, alebo aby vlnu špeciálnym postupom premeniť na plsť. Vlnené podlahové krytiny regulujú vlhkosť v miestnosti, tlmia hluk a dobre izolujú priestor. Pretože vlnené vlákna sú hrubšie a veľmi pružné, vlnené koberce sú najodolnejšie zo všetkých uvedených podlahových krytín a pri správnej údržbe si zachovajú krásny vzhľad oveľa dlhšie ako iné textilné podlahové krytiny. Údržba vlnenej podlahovej krytiny je náročná, vyžaduje si neustále vysávanie a občasné kefovanie, aby sa vlákna neuzlili. Tiež je potrebné udržiavať v miestnosti primeranú vlhkosť.   

    6. Keramické podlahové krytiny alebo dlaždice

    Vzhľadom na životnosť všetkých spomínaných podlahových krytín určite najdlhšie vydržia dlaždice. Sú pevným a odolným materiálom, odolné proti vlhkosti. Pretože sú dobrým vodičom tepla, vhodné sú na podlahové kúrenie. Dlaždice sú dostupné v rôznych veľkostiach, od mozaikových až po veľkoformátové, ako aj v rôznych farbách, tvaroch, vzoroch a textúrach. Keďže dlaždice sú pevné a chladné na dotyk, v obytnej časti sa používajú menej často. Najčastejšie sa používajú v kúpeľniach, kuchyniach, chodbách a vonkajších priestoroch, vlastne všade tam, kde je prítomný kontakt s vlhkosťou a vodou.

    Odborný článok 664
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Podlahové krytiny?

    Máme 873 realizátorov v oblasti Podlahové krytiny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 873 realizátorov v oblasti Podlahové krytiny
    10
    0

    KLÚČNIK, s.r.o.


    8.7
    0

    Dušan Herák


    10
    8

    E+G STAV s.r.o.


    8.8
    0

    Rajstav s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené