Pre oblasť

    Aké výhody prináša vykurovanie infrapanelmi?

    Článok si prečítalo viac ako 851+ používateľov
    V súčasnej dobe infrakúrenie patrí medzi najmodernejšie a najzdravšie spôsoby vykurovania. Využíva veľmi podobný spôsob vykurovania ako Slnko – infražiarenie z infrapanelov je ako infražiarenie zo Slnka. Infrapanely sú vhodné na primárne aj doplnkové vykurovanie. Infračervené kúrenie je elektrické kúrenie – vstupná energia je elektrina. 
    Odborný článok 851
    vykurovanie infrapanelmi
    Máme 208 realizátorov v oblasti Infrapanely:

    1. Ako funguje vykurovanie infrapanelmi?

    Infrapanely šíria teplo sálaním a neohrievajú vzduch, ale povrchy (podlaha, steny…) a telesá, ktoré sa nachádzajú v ich bezprostrednej blízkosti. Celý vykurovací systém za pomoci infračervených panelov funguje na princípe vyžarovania elektromagnetických vĺn v infračervenom spektre svetla. Pomocou týchto panelov sa teplo šíri výlučne žiarením. Každý povrch v bezprostrednej blízkosti zariadenia alebo pred ním sa zahrieva, a potom sa teplo šíri ďalej do miestnosti. 

    2. Umiestnenie – strop alebo steny?

    Existuje niekoľko spôsobov umiestnenia infrapanela. Môže byť umiestnený na strop rovnomerne; na kratšiu stenu miestnosti tak, aby sálal na dlhšiu časť miestnosti a tým prehrial väčšiu plochu stien, podláh a stropov; oproti vonkajšej stene, ktorá je najviac ochladzovaná (zároveň sa stena bude vysúšať, zníži sa tepelná strata a zlepší sa tepelná pohoda).

    Neodporúča sa inštalovať ho proti veľkoplošným preskleným plochám. Okrem toho pred infrapanelom nesmie byť žiadna prekážka. Musí byť zabezpečené voľné sálanie do priestoru.

    Hoci stropné a stenové infrapanely vyzerajú na prvý pohľad ako rovnaké vykurovacie telesá, v skutočnosti existujú medzi nimi rozdiely.

    2.1. Stropné infrapanely

    Nimi sa nedá vyhriať rovnomerne celá miestnosť, ohrievajú iba podlahu a minimálnu časť povrchov nábytku. Ohrieva sa tak necelá polovica dostupného povrchu v miestnosti.

    Stropné infrapanely sú vhodné pre veľké haly a sklady. V domácnostiach je ideálne na vykurovanie miestností, ktoré nemajú vysoké nároky na vykurovanie, ako napríklad schodisko, chodba, kúpeľňa alebo práčovňa.

    2.2. Stenové infrapanely

    Sú konštruované s konvekčnou vzduchovou medzerou, ktorá umožňuje lepšie prehrievanie miestnosti. Pri inštalácii na stenu (s uhlom sálania infrapanelov cca 45 stupňov do strán) je primárne ohriata väčšia časť stropu, podlahy a stien. Tým pádom je pokrytých až 80 % povrchov v miestnosti. Je teda logické, že stenové infrapanely vykurujú efektívnejšie.

    3. Montáž

    Infrapanely môžete namontovať všade tam, kde je dostupná elektrická energia. Môžete ich namontovať na stenu, strop, do kazetového stropu, do sadrokartónu alebo na neohňovzdorné plochy, napríklad v drevených domoch na drevené steny bez ohrozenia z požiaru. 

    Môžete ich používať aj ako mobilné infrapanely, vtedy je potrebný podstavec a  priamy vypínač.
    V prípade sťahovania infrapanely sa môžu jednoducho odmontovať a v nových priestoroch znova namontovať.

    Infrapanely môžete namontovať všade tam, kde je dostupná elektrická energia
    Infrapanely môžete namontovať všade tam, kde je dostupná elektrická energia

    4. Prevádzka a obsluha

    Prevádzka infrapanelov je jednoduchá, čistá, bezhlučná, nedymí, nevydáva svetlo, je nenáročná na priestor, neohrozuje otravu CO2. K prevádzke nie je potrebné radiátorové potrubie, komín, miestnosť na prevádzku. Regulácia je veľmi jednoduchá. Obsluha sa vykonáva pomocou priestorových termostatov ľubovoľného typu so zodpovedajúcou prúdovou zaťažiteľnosťou. Ovládanie termostatom v každej izbe zabezpečí efektívne vykurovanie. Napríklad, v spálni stačí nižšia teplota ako povedzme v detskej izbe. Termostaty môžu byť bežné mechanické, digitálne alebo s wifi pripojením cez aplikáciu.

    Odborná rada zo spoločnosti Konstante s.r.o.

    1. Aké druhy vykurovania ponúka Vaša spoločnosť Konstante s.r.o.?

    Naša spoločnosť ponúka infravykurovanie v prevedení okenného zasklenia alebo klasických infra ohrievačov.

    2. Keď ide o infračervené kúrenie, aký je na Slovensku záujem o takýto spôsob vykurovania?

    Z dôvodu zdraženia ceny plynu zaujem o alternatívne druhy kúrenia sa zvýšil. A preto ľudia častejšie začínajú uvažovať o využití nových technológii, ktoré prednedávnom neboli brané do úvahy.

    3. Keď hovoríme o infračervených paneloch, ako takýto spôsob kúrenia funguje a aká je účinosť tákehoto vykurovacieho systému?

    Hlavnou výhodou sklenených infračervených panelov s technológiou ThermoGlass® je, že na prenos tepla nepoužívajú vzduch. Infračervené vykurovanie priamo ohrieva pevné predmety v miestnosti (steny, predmety, osoby atď.). Vykurované konštrukcie si udržia teplo oveľa dlhšie ako vzduch, a preto sú straty spôsobené vetraním výrazne nižšie. Preto dochádza k zvýšenej cirkulácii prachových častíc, takže prostredie je vhodnejšie pre alergikov a astmatikov. Vzduch v miestnosti je o niečo chladnejší a menej suchý, takže dýchanie je príjemnejšie.

    Ďalšou výhodou je vysúšanie stien - majú oveľa vyšší tepelný odpor a uniká cez ne menej tepla. Vďaka týmto jedinečným vlastnostiam infračervené vykurovanie spravidla nespotrebuje toľko energie ako iné formy vykurovania.

    V porovnaní s konvenčnými systémami sa v miestnostiach vykurovaných infračerveným vykurovaním nehromadí teplo pri strope, ale je predovšetkým tam, kde ho potrebujete - na podlahe a v mieste, kde sedíte alebo ležíte: Miestnosť má ideálny tepelný komfort.

    Pán Chalyi Kostiantyn, spoločnosť Konstante s.r.o.

    5. Údržba

    Infrapanely sú nenáročné na údržbu. Ich údržba je veľmi jednoduchá, nevyžaduje si žiadne zdĺhavé špeciálne postupy. Samotný infrapanel nie je vyrobený z častí, ktoré by sa mohli časom opotrebovať, preto môže ponúknuť bezproblémovú prevádzku počas dlhých rokov bez servisných zásahov a nutnosti opráv. Životnosť infrapanelov je cca 100 000 hodín (30 až 50 rokov).

    6. Výhody vykurovania infrapanelmi

    Pretože pri infrakúrení vzduch v miestnosti nevíri, nemieša sa prach a na infrapaneloch sa neusadia baktérie a mikroorganizmy, infrakúrenie sa odporúča aj pre alergikov a astmatikov. Okrem toho je vhodné aj pre ľudí s kĺbovými ochoreniami, keďže svaly a kĺby udržiava v teple a pomáha pri uvoľnení.

    Veľkou výhodou vykurovania infrapenelmi je, že nevysušuje vzduch, ale steny. Miera vlhkosti v interiéri je veľmi dôležitá, relatívna vlhkosť v miestnosti je 40 až 47 %. V zimnom období je kvôli kúreniu často potrebné zabezpečiť aj zvlhčovač, inak by sme mali neustále vysušené hrdlo a niekedy aj pokožku. Príliš vysoká vlhkosť však umožňuje rozmnoženie rôznych plesní a húb.

    Pri vykurovaní s infrapanelmi nikdy nemáte studené nohy a ani suché hrdlo od vysušeného vzduchu!

    Infrapanely majú vysokú účinnosť, 96 až 98 %. Môžu vám ušetriť 30 až 40 % vykurovacích nákladov ročne oproti iným spôsobom kúrenia (napr. kúrenie plynom, ústredné diaľkové kúrenie a pod.), v jarných a jesenných obdobiach až 60 % vykurovacích nákladov.

    Dôležité je správne plánovať umiestnenie infrapanelov a vykonať ich montáž. V takom prípade sú náklady na vykurovanie s infrapanelmi naplánovateľné a stabilné. Vykurovanie infrapanelmi je úspornejšie oproti ostatným spôsobom vykurovania (napr. vykurovanie s plynom, konvektormi alebo ústredným kúrením).

    Infrapanely majú široké využitie. Môžu sa použiť na vykurovanie domov, bytov, kancelárií a iných nebytových priestorov (školy, haly, telocvične...).  Existujú aj priemyselné infražiariče, ktoré umožňujú rýchle a pohodlné vykurovanie veľkých priestorov s vysokými stropmi (obchody, obchodné centrá, sklady, továrne, výrobné priestory, garáže atď.).

    Nemajú žiadny škodlivý vplyv na ľudské zdravie.

    7. V čom sú úspory ?

    Pri vykurovaní zvýšenie teploty o 1 stupeň Celzia má za následok zvýšenie spotreby energií. Úspory sálavým kúrením sa dosiahnu tak, že priestorová teplota proti bežným tepelným systémom, pri zachovaní rovnakého pocitu tepla, môže byť znížená o 2 až 3 °C. Ak je vykurovanie infrapanelmi použité ako hlavný zdroj tepla, úspory elektrickej energie môžu byť o 20 %  a viac pri použití dobrej regulácie. K tomu treba pripočítať aj nižšie obstarávacie náklady (napr. nepotrebujete riešiť plynovú prípojku, kupovať drahé kondenzačné kotly, drahý servis a podobne).

    8. Výber dodávateľa

    Na trhu existuje veľa dodávateľov infrapanelov. Odporúčame vám starostlivo skontrolovať kvalitu produktov ponúkaných dodávateľom. Vyberte si overeného dodávateľa, ktorý je na trhu prítomný mnoho rokov. 

    Ďalšia možnosť, ak máte záujem o vykurovanie infrapanelmi, je kontaktovať nás na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj dodávateľov, s ktorými spolupracujeme. Tí pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám.  

    Fotografie - zdroj: Yandiya Technologies

    Odborný článok 851
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Infrapanely?

    Máme 208 realizátorov v oblasti Infrapanely:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 208 realizátorov v oblasti Infrapanely
    10
    1

    PcSat Service s.r.o.


    10
    2

    Medica spol. sr.o.


    8.6
    1

    Dávid Polák ELEKTROMONT


    10
    1

    Tomaso & Group, spol. s r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené