Pre oblasť

    Vápno na omietanie a bielenie v interiéri aj exteriéri

    Článok si prečítalo viac ako 1642+ používateľov
    Pre každú krajinu je dôležitá ochrana historických a pamiatkovo chránených budov pred poškodením, znehodnotením, neadekvátnou rekonštrukciou, vonkajšími vplyvmi či zničením. Zachovanie historickej hodnoty, oprava prípadných poškodení a obnova či rekonštrukcia budov podľa pôvodného stavebného postupu, s použitím materiálov, nástrojov a pracovných techník čo najbližších k pôvodným, je jedinečnou výzvou. Tieto budovy predstavujú významné spoločenské, kultúrne a historické dedičstvo, sú ukážkou architektúry a spôsobu života v minulosti. 
    Odborný článok 1642
    vapno bielene exterieru
    Máme 1670 realizátorov v oblasti Omietky:

    1. Hasené vápno 

    Hasené vápno má niekoľko funkcií. V stavebníctve sa používa na vyhotovenie vápenných omietok, bielenie a maľovanie nových a starých vápenných omietok. V iných odvetviach sa používa na iné účely. V chove zvierat sa používa napríklad na dezinfekciu stajní, pretože má insekticídne, fungicídne a dezinfekčné účinky. Vďaka svojim antimikrobiálnym vlastnostiam je hasené vápno prírodným hygienickým a sanitárnym prostriedkom. Vo vinohradníctve a ovocinárstve sa môže pridávať aj do postrekov na ochranu rastlín, alebo použiť na prevenciu praskania kôry stromov, ktorá je ideálnym vstupným bodom pre prienik choroboplodných baktérií.   

    Výroba a používanie haseného vápna má stáročnú tradíciu. Dobre vyrobené vápno, ktoré je správne skladované, neplesnivie ani neopadáva a jeho kvalita sa starnutím neustále zlepšuje.

    2. Ako sa používa hasené vápno?

    V stavebníctve sa hasené vápno najčastejšie používa na prípravu hrubých a jemných omietok, na bielenie fasád, na obnovu kultúrneho dedičstva a na stavbu rôznych typov pecí a piecok.

    2.1. Hasené vápno na omietky – príprava malty

    Ak chceme na prípravu malty použiť hasené vápno, musíme ho použiť v inom pomere ako pri použití haseného vápna na bielenie. Správny pomer pre hrubé omietky je 1 kg vápna na 3 – 4 kg piesku, teda 1 : 3 alebo 1 : 4. Správny pomer pre jemné malty je 1 : 2.

    2.2. Hasené vápno na bielenie

    Použitie haseného vápna je jednoduché. Tajomstvo je v správnom pomere zložiek, najlepšie je dodržiavať odporúčania výrobcu. Na bielenie zvyčajne pre prvú aplikáciu treba pripraviť zmes v pomere 1 : 5 – 1 kg vápna na 5 litrov vody. Pre všetky ďalšie aplikácie sa vápno mieša v pomere 1 : 1.

    2.3. Ako používať hasené vápno?

    Priľnavosť haseného vápna je dobrá, preto je vhodné na bielenie vonkajších a vnútorných omietok. Nanáša sa štetcami rôznych veľkostí alebo rozprašovačom. V druhom prípade treba hasené vápno pred použitím prefiltrovať, aby väčšie kusy neupchali postrekovač. Rôzne odtiene haseného vápna sa dosiahnu pridaním suchých oxidových farieb, predtým rozpustených vo vode. Správne skladované hasené vápno nemá určený dátum spotreby a je použiteľné po stáročia, aj keď treba dbať na to, aby nezamrzlo. Spotreba na m2 závisí od účelu použitia a počtu aplikovaných vrstiev. 25 kg vedro pri zriedení v pomere 1 : 1 spravidla vystačí na 150 m2, zatiaľ čo 15 kg bude stačiť na 80 m2.

    3. Druhy vápna 

    Vápno je stavebný materiál, ktorý sa používa pri príprave malty a na bielenie a maľovanie stien v interiéri a exteriéri. K dispozícii je nehasené vápno a hasené vápno

    3.1. Nehasené vápno 

    Nehasené vápno sa nazýva aj „pálené vápno“, pretože sa vyrába tepelným rozkladom vápenca, obsahuje oxid vápenatý. Vápenec je hornina, ktorá je v prevažnej miere zložená z uhličitanu vápenatého. Tento materiál sa spaľuje na viac ako 825 °C. Samotný proces sa nazýva „kalcinácia“, uvoľňuje sa oxid uhličitý a vzniká nehasené vápno. Táto látka je pomerne lacná.  

    3.2. Hydratované (hasené) vápno

    Vyrába sa hasením nehaseného vápna vodou. Hydratované vápno obsahuje hydroxid vápenatý. 

    3.3. Prírodné hydraulické vápno 

    Prírodné hydraulické vápno (Natural Hydraulic Lime – NHL) bez chemických prísad sa používa na výrobu tradičných mált a omietok. Ideálne je na obnovu a rekonštrukciu historicky vzácnych stavieb.

    Na výrobu malty alebo omietky je potrebné zmiešať jeden objemový diel NHL s dvoma až troma objemovými dielmi čistého piesku a vody. Pomer miešania závisí od požadovaného účelu použitia a konečnej pevnosti. Toto hydraulické spojivo sa vyznačuje veľmi dobrou pevnosťou. Vyrobené malty a omietky sú veľmi dobre spracovateľné, sú vysoko paropriepustné a regulujú vlhkosť.

    Prírodné druhy vápna sú ideálne na obnovu a rekonštrukciu historických a pamiatkovo chránených budov.

    3.4. Renovácia a rekonštrukcia s použitím moderných technológií

    Použitie vápna ako jedného z najstarších známych stavebných materiálov má v stavebníctve veľmi dlhú tradíciu. Prírodné hydraulické vápno sa znovu a znovu objavuje pri výskume historických lokalít. Vďaka jeho mimoriadnej odolnosti mnohé stavby zostali zachované po stáročia.

    Vďaka vynálezom a inováciám v technologických postupoch výroby a pracovných techník sú dnes hotové omietky a spojivá ideálne na rekonštrukciu, obnovu a reštaurovanie interiérov a exteriérov pamiatkovo chránených objektov, keď je potrebné staré omietky obnoviť a čo najviac priblížiť pôvodnému stavu. Sú takmer identické so starými materiálmi, no dostatočne pevné, aby chránili stavby v ďalších desaťročiach.

    Tieto druhy vápna sa dnes vyrábajú vďaka kombinácii výhod klasického vápna –  viazanie CO2 – ktoré tvrdne bez pridania cementu. Tak vznikli produkty novej generácie ako vápno vo forme spreja, gélu, minerálne a obyčajné stierkové hmoty a rôzne obyčajné a termoizolačné malty pre ručné a mechanické práce. O tom, aký druh vápna sa použije, rozhodujú odborníci na základe určitých parametrov, aby bol výsledok čo najautentickejší. 

    Ak sa rozhodnete pre vápno zo zdravotných a ekologických dôvodov, mali by ste sa poradiť aj s odborníkom, ktorý bude vedieť, aký produkt na aký účel použiť.

    Odborný článok 1642
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Omietky?

    Máme 1670 realizátorov v oblasti Omietky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1670 realizátorov v oblasti Omietky
    10
    2

    VH Centrum


    10
    1

    František Šulej ml.


    10
    1

    Dominik Palenčár


    10
    1

    Meni Stav, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené