Pre oblasť

    Odvádzanie dažďovej vody z plochej strechy

    Článok si prečítalo viac ako 1383+ používateľov
    Odvádzanie dažďovej vody je pre ploché strechy mimoriadne dôležité. Existuje viacero spôsobov odvádzania vody, väčšinou však ide o systémové riešenia od známych výrobcov. Ak sa rozhodnete pre plochú a zelenú strechu, o druhu rastlín a spôsobe výsadby sa poraďte s odborníkmi.
    Odborný článok 1383
    odvadzanie dazdovej vody z plochej strechy
    Máme 879 realizátorov v oblasti Plochá strecha:

    1. Vonkajšia alebo vnútorná drenáž plochej strechy

    Drenáž plochej strechy je možné vykonať niekoľkými spôsobmi. Aby sme dažďovú vodu efektívne odvádzali z povrchov striech, je potrebné najskôr zabezpečiť vhodný sklon strechy a súvislú hydroizoláciu nielen z vnútornej strany strechy, ale aj z vonkajšej strany, najmä okolo okrajov strechy.

    Na konštrukcii plochej strechy, ktorá je zvyčajne betónová, je potrebné najskôr naniesť novú vrstvu betónu (spádový betón) alebo iným spôsobom zabezpečiť spád 2 % až 5 %, pretože v opačnom prípade bude voda odtekať príliš pomaly alebo bude  stagnovať. Všetka voda musí byť odvedená, resp. nasmerovaná do horizontálnych alebo vertikálnych odtokov.

    Odvádzanie dažďovej vody zo strechy je možné vykonať niekoľkými spôsobmi
    Odvádzanie dažďovej vody zo strechy je možné vykonať niekoľkými spôsobmi

    2. Vonkajšie odvodnenie plochej strechy 

    Na vonkajšie odvodnenie strechy sa zvyčajne používajú žľaby a zvody. Odvádzanie  dažďovej vody možno vykonať horizontálne cez podkrovie alebo vertikálne, žľabmi pozdĺž fasády až na zem. Takéto odvodnenie má niekoľko výhod. Prvým je, že nepotrebujeme žiadne otvory v streche ani vpusty, čo znamená, že nehrozí zatekanie v konštrukcii a nie je potrebné ohrievanie žľabov. Ďalšou výhodou je, že ide o výrazne lacnejší spôsob odvádzania vody. Hlavnou nevýhodou je, že na fasáde sú na viacerých miestach zvody dažďovej vody. Je to však estetický, nie technický problém.

    3. Vnútorné odvodnenie plochej strechy

    Častejším riešením je vnútorné odvádzanie dažďovej vody z plochej strechy. Vodu zachytávajú bodové vpusty, ktoré vodu odvádzajú nielen z povrchu, ale aj z iných vrstiev plochej strechy, ako je napr. izolácia.

    Voda sa z vertikálnych žľabov potrubiami vedenými cez konštrukciu odvádza do dažďovej kanalizácie. Ak si realizáciu prác organizujete sami, je potrebné zdôrazniť zhotoviteľom, ktorí budú realizovať betonáž, že treba nechať otvory pre vpusty a správne urobiť spád.

    Zelené strechy s extenzívnou zeleňou majú minimálnu vrstvu zeminy, na ktorú je možné vysadiť rastliny, ktorým sa darí v extrémnych podmienkach.
    Zelené strechy s extenzívnou zeleňou majú minimálnu vrstvu zeminy, na ktorú je možné vysadiť rastliny, ktorým sa darí v extrémnych podmienkach

    4. Gravitačné a vákuové odvodnenie plochej strechy

    Menej moderným spôsobom odvádzania vody z plochej strechy je klasické odvodnenie voľným pádom alebo gravitačné odvodnenie. To znamená, že voda voľne a pomaly odteká zo strechy dolu zvodmi. Polohu zvodov, rozmer prierezu zvodových rúr a ďalšie prvky určuje projektant mechanických inštalácií na základe výpočtu plochy strechy a priemerných ročných zrážok na danom mieste.

    Gravitačné odvodnenie funguje lepšie, keď sú budovy nižšie a strechy s väčším sklonom. Vhodnejšie je aj tam, kde sa z konštrukčných dôvodov nedá vyhnúť veľkému množstvu kolien a iného príslušenstva na zvislých rúrach v nižších častiach objektu.

    Gravitačné odvodnenie sa odporúča aj pri strechách s menšou plochou. Klasické odvodnenie voľným pádom je najčastejším riešením plochých striech rodinných domov.

    Ďalším, oveľa zložitejším, no zároveň spoľahlivejším systémom je vákuové odvodnenie strechy. Takýto systém využíva gravitáciu a podtlak „ťahá“ vodu z povrchu strechy. Plánovanie tohto systému odvodnenia sa vykonáva softvérovo, náročná je aj realizácia, keďže celú prácu musí vykonať a systém odskúšať firma špecializovaná na daný typ práce. Takýto systém na odvádzanie dažďovej vody z plochých striech je vhodnejší pre väčšie objekty.

    5. Odvodnenie zelených striech

    Vzhľadom na neustále narastajúcu výstavbu a urbanizáciu je zelených plôch v mestách čoraz menej. Výsledkom je, že počas silných lejakov sú kanalizačné systémy často preťažené a neraz dochádza k zaplaveniu takých území. Zelené strechy zadržia v ročnom priemere až 50 % vody, takže odvádzanie dažďovej vody zo zelených striech výrazne znižuje záťaž mestskej kanalizácie. Práve z toho dôvodu môžu zelené strechy v mestách výrazne prispieť k väčšej ekologickej rovnováhe a znížiť zaťaženie kanalizačných systémov.

    Zelené strechy s intenzívnym ozelenením umožňujú rast kvetov, tráv, kríkov a dokonca aj stromov
    Zelené strechy s intenzívnym ozelenením umožňujú rast kvetov, tráv, kríkov a dokonca aj stromov

    V praxi sa najčastejšie realizujú dva typy zelených striech:

    5.1. Zelené ploché strechy s extenzívnym ozelenením

    Zelené strechy s extenzívnym ozelenením majú minimálnu hrúbku zeminy, dostatočnú pre rastliny, ktorým sa darí v extrémnych podmienkach.

    5.2. Zelené ploché strechy s intenzívnym ozelenením

    Zelené strechy s intenzívnym ozelenením umožňujú rast kvetov, tráv, kríkov a dokonca aj stromov. Vyžadujú si intenzívnu starostlivosť, pravidelné zavlažovanie a hnojenie. Nevyhnutný je drenážny systém. Pre bezpečné a efektívne odvádzanie stojatej vody sú vhodné žľaby s príslušenstvom, ktoré sú kompatibilné aj s klasickými vpustami pre ploché strechy. Diely tohto systému sú vyrobené z polymérbetónu. Sú ľahké, odolné voči poveternostným vplyvom a umožňujú odvodnenie v rôznych typoch úprav.

    Odborný článok 1383
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Plochá strecha?

    Máme 879 realizátorov v oblasti Plochá strecha:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 879 realizátorov v oblasti Plochá strecha
    10
    1

    Brezánsky – Strešné systémy


    10
    1

    Elena Polakova


    9.7
    0

    Stavby Jánošík


    9.8
    1

    FARTYG TRÄT, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené