Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Výber a umiestnenie sedacej súpravy

    Článok si prečítalo viac ako 988+ používateľov
    Mnohí sa pre kúpu novej sedacej súpravy rozhodujú rýchlo bez toho, aby  premýšľali o jej tvare, materiáloch či farbe. Väčšina nákupov prebieha hneď po premeraní obývačky, čo je často jediná činnosť, ktorú kupujúci robia vopred. Vo všeobecnosti málokto však presne vie, ako robiť rozhodnutia tohto typu a podľa čoho sa treba riadiť. Je potrebné si uvedomiť, že sedacia súprava je zvyčajne najväčším kusom nábytku v obývačke, a teda aj najnápadnejším, a preto si vyžaduje veľkú pozornosť. 
    Odborný článok 988
    vyber a umiestnenie sedacej supravy
    Máme 428 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    1. Veľkosť a tvar sedacej súpravy

    1.1. Dĺžka sedacej súpravy

    Pred kúpou je dôležité zistiť rozmery obývačky ako aj rozmery priestoru určeného pre sedaciu súpravu. Je potrebné vziať do úvahy minimálnu a maximálnu veľkosť a skontrolovať, či je k dispozícii dostatok voľného miesta na zostavenie sedacej súpravy bez ohľadu na to, či ide o kusový alebo modulárny model. Všetky rozmery závisia od série a modelu sedacej súpravy, preto je potrebné pred kúpou pozorne prečítať technické špecifikácie. Navyše bude oveľa jednoduchšie, ak si pôdorys obývačky nakreslíte v určitej mierke, pomocou ktorej si overíte vhodnosť rozmerov sedacej súpravy a umiestnenia v priestore. Zároveň treba venovať pozornosť vzdialenosti sedacej súpravy od stien a zabezpečeniu voľných priechodov primeranej šírky. Vo väčšine špecializovaných predajní sú ponúkané aj služby vypracovania 3D priestorového zobrazenia a tvorby 3D modelov. Získate tak lepšiu predstavu o tom, ako bude vyzerať vaša obývačka.

    Pred kúpou sedacej súpravy je dôležité vyskúšať si rôzne varianty umiestnenia a veľkosti sedacej súpravy s prihliadnutím na osvetlenie, zvyšný priestor a exteriér.

    1.2. Výška sedacej súpravy

    Okrem dĺžky je dôležitá aj výška operadla sedacej súpravy. Minimálna svetlá výška stropu podľa normy pre obytné budovy je 250 cm. Do miestností s nižším stropom je lepšie voliť sedacie súpravy s nižším operadlom, ktoré miestnosť opticky nezmenšuje. Pri takýchto sedacích súpravách môžeme zlepšiť komfort sedenia s niekoľkými vyššími vankúšmi. Pozor si treba dať najmä na sedacie súpravy, ktoré sa umiestňujú do stredu miestnosti, kde musí byť pekne tvarovaná aj zadná strana, ktorá je v tomto prípade pohľadová.

    2. Sedacia súprava by mala byť prispôsobená priestoru

    Napriek tomu, že je sedacia súprava považovaná za najväčší a najvýraznejší kus nábytku v obývačke, s jej veľkosťou netreba preháňať. Zadovážením si príliš veľkej  sedacej súpravy môžeme zbytočne zaťažiť priestor a sťažiť pohyb okolo nej. Rohová sedacia súprava by mala byť vzdialená od stien, ideálne toľko, aby sa dalo okolo nej pohybovať. Priestor okolo sedacej súpravy sa dá využiť na umiestnenie kvetináča alebo stojacej lampy. Voľný pohyb okolo nej výrazne uľahčuje vysávanie a upratovanie.

    Pohodlie sedacej súpravy má kľúčový vplyv na vašu spokojnosť
    Pohodlie sedacej súpravy má kľúčový vplyv na vašu spokojnosť

    3. Rohová sedacia súprava, lineárna sedacia súprava, pohovka alebo leňoška?

    3.1. Rohová sedacia súprava

    Pri výbere rohovej sedacej súpravy musíte byť opatrní, pretože v niektorých prípadoch je to skvelá voľba a v iných zlá. Rohová sedacia súprava je vhodná do väčších otvorených priestorov, kde je obývacia izba prepojená s jedálňou a kuchyňou. V takomto interiéri bude rohová sedacia súprava vyzerať dobre, pretože bude mať dostatok miesta na „dýchanie“ a zároveň priestor trochu opticky rozdelí. Rohová sedacia súprava sa v žiadnom prípade nehodí do malých stiesnených miestností, kde bude pôsobiť až príliš masívne a opticky aj fyzicky zmenší a uzatvorí priestor.

    Zlatým pravidlom, ktoré mnohí nerešpektujú, je, že rohové sedacie súpravy nikdy neumiestňujeme pred panoramatické okná od podlahy až po strop, pretože si tak úplne zablokujeme výhľad a prienik svetla do priestoru.
    Rohové sedacie súpravy nie sú vhodné do menších priestorov
    Rohové sedacie súpravy nie sú vhodné do menších priestorov

    3.2. Jednoduchá lineárna sedacia súprava

    Najklasickejšia sedacia súprava je lineárna. Môže byť aj modulárna, to znamená, že zostavu možno vytvoriť z viacerých menších modulov zoradených podľa želania zákazníka. Klasická, lineárna sedacia súprava sa hodí do každej obývačky – stačí len starostlivo vybrať farbu a veľkosť.

    3.3. Pohovka

    Pohovky sa hodia najmä do menších obývačiek, ktoré nechceme opticky predeľovať masívnymi sedacími súpravami. Na trhu je množstvo rozličných pohoviek a v posledných rokoch sú obzvlášť obľúbené najmä zamatové pohovky.

    V menších obývačkách skvele vyzerajú pohovky v kombinácii s menšími kreslami alebo štylizovanými stoličkami
    V menších obývačkách skvele vyzerajú pohovky v kombinácii s menšími kreslami alebo štylizovanými stoličkami

    3.4. Leňoška (ležadlo)

    Leňošky sú dobrým doplnkom k väčším sedacím súpravám. Sú dostupné v mnohých variantoch a modeloch, sú dostatočne pohodlné na to, aby sa na nich dalo relaxovať. Vďaka svojim malým rozmerom môžu nahradiť väčšie pohovky alebo gauče v menších obývačkách. 

    Ležadlá sú ideálne na relaxáciu alebo ako doplnok sedacej súpravy
    Ležadlá sú ideálne na relaxáciu alebo ako doplnok sedacej súpravy

    4. Komponenty sedacej súpravy

    4.1. Trojmiestna pohovka s otomanom

    Zloženie sedacej súpravy by malo byť prispôsobené priestorovým vlastnostiam, vašim estetickým kritériám a požiadavkám na pohodlie. Moderný spôsob života, presnejšie súčasná dispozícia obytných priestorov, uprednostňuje rôzne modely s hlbokými sedadlami, operadlami a otomanmi, keďže sedacie súpravy sa stali miestom oddychu, menej miestom prijímania hostí. Klasické sedacie súpravy ustúpili do úzadia. 

    Medzi najobľúbenejšie modely pohoviek patrí trojmiestna sedacia súprava s otomanom, ktorá je primárne určená na pohodlné ležanie.
    Trojmiestne alebo modulárne viacmiestne pohovky sú ešte pohodlnejšie s opierkami na nohy
    Trojmiestne alebo modulárne viacmiestne pohovky sú ešte pohodlnejšie s opierkami na nohy

    4.2. „Chaise longue“

    Chaise longue (franc. dlhá lavica, vyslov: šéz long) je špeciálny typ sedacieho nábytku, čalúnenej pohovky (sofy) na denné sedenie pre jednu alebo dve osoby. Vyznačuje sa operadlom a predĺženým sedadlom pre vystreté nohy. Tento kus nábytku je známy už z čias antického Ríma, v 18. storočí sa rozšíril po celej Európe. Vyskytuje sa v nespočetných variantoch, ide o viac či menej štylizované predĺžené kreslo. Komfort sedenia býva umocnený voľne položenými vankúšmi. Zvláštnosťou ležadla je, že je samostatným prvkom zariadenia interiéru. Ak nemáte v obývačke dostatok miesta, odporúčame vám rozhodnúť sa pre ležadlo, ktoré sa dá vysunúť. V každom prípade budete mať dostatočné pohodlie a priestor na voľný pohyb.

    4.3. Taburetky

    Taburetky sú nízke čalúnené stoličky štvorcového, kruhového alebo mnohouholníkového tvaru bez operadla. Väčšinou majú rovnaké rozmery ako prvky sedacích súprav. Môžu byť praktickým doplnkom všetkých modelov pohoviek, oporou pre unavené nohy alebo samostatné sedadlá pre hostí.  

    V menších obývačkách môžu byť ideálnym riešením sedačky (ležadlá) alebo kreslá s taburetkami
    V menších obývačkách môžu byť ideálnym riešením sedačky (ležadlá) alebo kreslá s taburetkami

    5. Materiály a farby sedacích súprav

    Po určení veľkosti, tvaru a prípadných doplnkových komponentov sedacej súpravy nasleduje výber materiálov a farieb.

    5.1. Polyuretánová pena

    Polyuretánová pena je materiál, ktorý väčšinou používajú všetci výrobcovia sedacích súprav. Pretože sa sedacie súpravy z polyuretánovej peny ľahšie tvarujú, používa sa tento materiál hlavne na výrobu sofistikovanejších, organických tvarov sedačiek. Pri kúpe modelu vyrobeného z polyuretánovej peny treba venovať pozornosť jeho kvalite, aby nám slúžil dlhé roky. Cena je prvým ukazovateľom kvality, preto si radšej vyberte o niečo drahšiu sedaciu súpravu vyrobenú z materiálu s dlhou životnosťou. Najkvalitnejšie polyuretánové peny sú tie, ktoré sa ľahko prispôsobia tvaru tela a po použití sa rýchlo vrátia do pôvodného stavu.

    5.2. Farebné textilné poťahy (čalúnenie)

    Pri kúpe sedacej súpravy dôležitá je aj farba sedačky. Je dôležité zladiť ju so zvyškom interiéru. Do malých priestorov sa odporúča zvoliť svetlejšie čalúnenie, ktoré priestor opticky nezmenší. Intenzívnejšie a tmavšie farby na sedačku sa preto odporúčajú do väčších a slnečných obytných priestorov. Pri výbere typu čalúnenia a farby treba prihliadať aj na praktickú stránku, údržbu zvoleného materiálu.

    5.3. Koža

    Kožené sedacie súpravy majú svoje výhody aj nevýhody. Koža dodáva priestoru osobitý nádych a obohacuje ho. Na druhej strane si vyžaduje pravidelnú údržbu, pokiaľ sa nerozhodneme pre sedaciu súpravu rustikálnejšieho vzhľadu, ktorá sa ľahšie udržiava a dodáva interiéru osobitú hodnotu. Medzi slabé stránky kožených sedacích súprav patria mechanické vlastnosti samotnej kože ako materiálu, ktorá v lete hreje a v zime chladí, preto sa vždy odporúča použiť nejakú prikrývku.

    5.4. Textílie

    Keď hovoríme o farbách a materiáloch sedacích súprav, máme na mysli čalúnenie. V skutočnosti sú to návleky, ktoré uľahčujú a zjednodušujú údržbu. Vhodné sú bavlnené návleky, ktoré je možné prať priamo v práčke, ostatné druhy textílií je možné čistiť chemicky. Textilný návlek je pri svetlých odtieňoch takmer povinný, pretože takéto poťahy sa veľmi rýchlo a ľahko zašpinia. Vo všeobecnosti uprednostňujte menej citlivé textílie, návleky so zipsom, ktoré sa dajú ľahko stiahnuť a prať, a tmavšie a prirodzenejšie farby, keďže sú odolnejšie.

    6. Cena sedacej súpravy 

    Ceny sedacích súprav závisia od mnohých faktorov vrátane tvaru, rozmerov, materiálov, farieb, výrobcov, sérií, modelov atď. V predajniach s nábytkom najčastejšie ponúkajú typické modely sedacích súprav v kompletnej zostave, ktorá je zvyčajne cenovo výhodnejšia ako kúpa jednotlivých častí sedacej súpravy (trojmiestna, dvojmiestna, pohovka). 

    Cenové rozpätie sedacích súprav je naozaj veľké. Priemerná cena poskladanej sedacej súpravy so všetkými prvkami je okolo 1500 EUR. Ak však nemusíte pozerať na peniaze, potom si doprajte sedaciu súpravu vyššej kvality, ktorá môže stáť až 4000 EUR a viac. Ceny na trhu sa líšia natoľko, že aj takéto hodnotenie je len orientačné. Všetko závisí od výrobcu, materiálu a dizajnéra. Sedacie súpravy od známych interiérových dizajnérov a architektov, ale aj známych výrobcov, môžu dosiahnuť 10 000 EUR a viac.

    Odborný článok 988
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 428 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 428 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    8.7
    0

    IC DESIGN s.r.o.


    8.6
    0

    Mgr. art. Ivan Hrčka, architektonické služby


    10
    1

    MR Staviame s.r.o.


    10
    2

    ELEKTRO KLIMA - MP s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené