Pre oblasť

    Záruka na remeselné a stavebné práce

    Článok si prečítalo viac ako 1840+ používateľov
    Pri uzatváraní zmluvy s vybraným dodávateľom a/alebo poskytovateľom služieb týkajúcej sa stavebných alebo remeselných prác, osobitú pozornosť treba venovať jej obsahu, pretože ide o najdôležitejší predbežný krok. Nepozerajte sa len na ceny, ktoré ste dostali ako odpoveď na dopyt. Dôkladne si pozrite aj ďalšie body v zmluve. Záruka dobre vykonanej práce je kľúčovou súčasťou zmluvy o výstavbe (zmluvy o dielo).
    Odborný článok 1840
    zaruka na vykonane stavebne prace
    Máme 363 realizátorov v oblasti Poradenstvo a legislatíva:

    1. Spoľahlivý a profesionálny zhotoviteľ je najlepšou zárukou

    Dobrý, cenovo dostupný a korektný zhotoviteľ stavby (vykonávateľ, dodávateľ) je dnes skutočnou vzácnosťou. Aj to je dôvod, prečo sa pri výbere zhotoviteľa radšej spoliehame na odporúčania priateľov a známych, o ktorých si myslíme, že sú tou najlepšou zárukou, že všetko dobre dopadne. Aj takéto odporúčania nás niekedy privedú k samozvaným majstrom, ktorí ponúkajú presvedčivo najnižšie ceny. Nech to vyzerá akokoľvek lákavo, dôrazne vám odporúčame, aby ste to nerobili takým spôsobom. Prečo? 

    Nelegálnu prácu (prácu na čierno) vymedzuje Zákon o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní a predpisuje pokuty nielen pre toho, kto prácu vykonal, ale aj pre objednávateľa, ktorý túto prácu umožnil. Nejde však len o pokuty za nelegálnu prácu. A to nie je všetko! Ak dodávateľ, ktorého ste si najali, pracoval nelegálne a zranil sa počas práce,  môžete čeliť veľmi vysokému nároku na odškodnenie. Samozrejme odpadá akákoľvek možnosť uplatnenia záruky či reklamácie vád. 

    Mnohé nezrovnalosti sa môžu objaviť alebo zviditeľniť až po určitom čase
    Mnohé nezrovnalosti sa môžu objaviť alebo zviditeľniť až po určitom čase

    2. Doklad o zaplatení (účet, fiškálny účet, faktúra) je dôležitý pre platnosť záruky

    Aj keď má vybraný dodávateľ registrovanú firmu, často sú zákazníci v pokušení niektoré práce vykonať bez zmluvy, bez účtu. Napríklad: parketár, maliar alebo fasádnik sa vás možno pokúsi presvedčiť, že „bez faktúry“ je to jednoduchšie a možné je aj zníženie ceny. Niekedy sa stáva, že aj po dokončení diela nám zhotoviteľ ponúkne zvyšnú platbu vykonať v hotovosti. Takýmto spôsobom, samozrejme, môžeme ušetriť nemalé peniaze, pokiaľ sa nevyskytnú problémy. Samotný návrh zhotoviteľa alebo poskytovateľa služby vykonať práce bez faktúry (účtu, fiškálneho účtu) svedčí o jeho neprofesionalite a môže byť predzvesťou neskorších komplikácií.

    Fiškálny účet (účet, faktúra) je dokladom o poskytnutej službe a je nevyhnutným dokladom, ktorý je nielen povinný podľa zákona o dani z pridanej hodnoty, ale je dôležitý aj pre uplatnenie záruky či reklamácie. 

    3. Presný výkaz výmer je zárukou, že konečný účet nebude 3-krát vyšší!

    Ešte predtým, ako sa rozhodnete projekt realizovať, musíte vedieť, akú prácu potrebujete vykonať, koľko peňazí máte k dispozícii a ako veľmi sa ponáhľate. Pri menších projektoch a rýchlych opravách takéto formality nie sú potrebné, ale keď plánujete práce, ktoré sú finančne náročnejšie, treba byť dobre pripravený. 

    Zhotoviteľovi výrazne uľahčíte vypracovanie ponuky, ak vyfotíte existujúci stav a všetko presne zmeriate, určíte množstvá, rozlohy a napíšete, čo chcete robiť. Iba s presným opisom vašich želaní a podrobnými informáciami môžete požiadať zhotoviteľa o vypracovanie vhodnej ponuky. Ak ide o stavbu domu, rekonštrukciu bytu alebo iné väčšie projekty, je potrebné, aby architekt alebo projektant vypracoval súpis stavebných a remeselných prác, ktorý presne a do najmenších detailov definuje všetky potrebné práce a množstva (výkaz výmer).

    Nejeden zhotoviteľ bude tvrdiť, že vie odhadnúť cenu diela „od oka“ alebo si povie, že nemá zmysel strácať čas zostavovaním cenovej ponuky. Dokonca sa môže stať, že vás presvedčí, aby ste s prácami začali čo najskôr, a potom, na vaše prekvapenie, pôvodná ústne dohodnutá cena pri vystavení prvej faktúry zrazu stúpne.

    Jasne štruktúrovaná cenová ponuka je dôkazom serióznosti a profesionality firmy alebo remeselníka. Odporúčame vyžiadať si ponuku rozčlenenú na jednotlivé položky za každú požadovanú prácu. Netreba zabúdať ani na prípadný odvoz materiálov a upratanie staveniska po dokončení prác, ktoré zhotovitelia v ponuke veľmi často neuvádzajú.

    4. Záruka a záručné doby sú dôležitou súčasťou zmluvy o výstavbe (zmluvy o dielo)!

    Pri väčších projektoch, ako je kompletná rekonštrukcia bytu alebo výstavba domu, musíte podpísať zmluvu so zhotoviteľom. Zhotoviteľ je povinný vykonávať remeselné a stavebné práce odborne podľa konkrétneho projektu, v súlade s danou ponukou a platnými normami a štandardmi. Napriek tomu sa často môžu vyskytnúť chyby alebo nezrovnalosti. Je vašou povinnosťou upozorniť dodávateľa na takéto veci, ak si ich všimnete. Na chyby (vady, nedostatky) je možné upozorniť už pri realizácii, ale môžu sa objaviť aj po prevzatí stavby a dlho po dokončení prác. Vady sa v závislosti od času zistenia delia na zjavné vady, skryté vady a konštrukčné vady (úprava záväzkovej časti je obsiahnutá v Občianskom zákonníku a Obchodnom zákonníku). 

    Záruka a záručné doby sú dôležitou súčasťou zmluvy o výstavbe (zmluvy o dielo).

    5. Záruka na zjavné vady a odstránenie zjavných vád

    Keď sa chyby alebo nezrovnalosti zistia už v priebehu prác, hovoríme o zjavných vadách, napríklad murár postavil stenu s nesprávnymi rozmermi, fasádnik namontoval príliš tenkú vrstvu izolácie, maliar steny poriadne nevyrovnal a nevybrúsil... Takéto nepresnosti, ktoré si všimnete na tvári miesta, sú zjavné vady. Našou povinnosť je na tieto chyby bezodkladne upozorniť zhotoviteľa.

    Len ak je zhotoviteľ včas upozornený, je povinný chyby opraviť.

    Žiadosť o opravu zjavnej vady treba podať písomne ​​a odporúča sa stav aj odfotiť a porovnať s plánom, z ktorého jasne vidieť, že ide o stavebnú vadu. Ak zhotoviteľ stavby nebude súhlasiť s opravou vád, máte právo ho žalovať. 

    6. Záruka na skryté vady

    Niektoré chyby na prvý pohľad nevidieť. Mnohé vady sa časom môžu objaviť. Platí to najmä pre životne dôležité časti budovy: ak dôjde k zatekaniu strechy, deformácii na fasáde, ak sú chyby pri montáži alebo zle realizovanej hydroizolácii. Ak sa takéto problémy vyskytnú, treba rýchlo reagovať. Po zistení skrytej vady je potrebné zhotoviteľa alebo predávajúceho písomne ​​informovať v zákonnej lehote. 

    Zhotoviteľ alebo predávajúci musí, v zákonnej lehote, doručiť oznámenie o príčinách vady (chyby) a spôsobe jej odstránenia. Na opravu chyby má zákonom určenú lehotu. Ak je však vada taká, že znemožňuje užívanie nehnuteľnosti alebo ju ohrozuje, napríklad prasklo vodovodné potrubie, treba vadu bezodkladne odstrániť. 

    Podľa § 646 odsek 3 Občianskeho zákonníka pri zhotovení stavby je záručná doba tri roky. Vykonávacím predpisom však môže byť ustanovené, že pri niektorých častiach stavieb môže byť záručná doba kratšia, najmenej však osemnásť mesiacov. 

    Obchodný zákonník záručnú lehotu nestanovuje. Zmluvné strany sa tak v praxi musia dohodnúť na záručnej lehote a počas jej plynutia uplatňovať práva s ňou spojené. 

    7. Záruka na konštrukčné vady 

    Najzávažnejšie vady, ktoré sa môžu na stavbe objaviť, sú konštrukčné vady. Ide o vady, ktoré ohrozujú pevnosť a funkčnosť stavby a znemožňujú jej užívanie. Ak sa na stene objavia trhliny, pretože dom nerovnomerne sadá, ak strecha zateká a premáča konštrukciu, alebo zle vykonaná hydroizolácia spôsobuje prenikanie vody dnu, považuje sa to za vadu aj za konštrukčnú vadu. 

    Za takéto vady zodpovedá zhotoviteľ a je povinný ich odstrániť na vlastné náklady. 

    Záruky sú uvedené v zmluve o výstavbe, túto zodpovednosť nemožno vylúčiť. To znamená, že „objednávateľ môže konštrukčnú vadu vytknúť u zhotoviteľa až do 24 mesiacov prípadne do 36 mesiacov pri stavbách, inak toto právo zaniká. V praxi však častokrát nastáva situácia, že niektoré skryté vady sa prejavia až po určitom dlhšom období. Je potrebné uviesť, že v prípade, ak sa táto skrytá vada prejaví dodatočne, až po uplynutí 24 alebo 36 mesačnej prekluzívnej lehoty, objednávateľovi zaniká právo uplatniť nároky zo zodpovednosti za vady u zhotoviteľa“.

    8. Záruky výrobcu a ich platnosť

    Chyby spôsobené nedbalosťou alebo zlou prácou dodávateľa sú jednou stránkou stavebného biznisu. Na druhej strane sú záruky výrobcu na ich produkty. Výrobcovia fasádnych systémov, strešných systémov, hydroizolácií a iných dôležitých stavebných systémov, materiálov (parkety, keramika a pod.) a zariadení (radiátory, tepelné čerpadlá, svietidlá, biela technika a pod.) ponúkajú rôzne záruky na kvalitu svojich výrobkov. Spoločnosti na kontaktné fasády dávajú záruku 10 až 25 rokov, na strešné systémy zvyčajne 15 až 40 rokov.

    Aby ste mohli uplatniť nárok na záruku, musíte vedieť, že strecha a fasáda sú jeden systém. To znamená, že zhotoviteľ nesmie nahradiť určité prvky inými. Finálnu omietku fasádneho systému jedného výrobcu nie je možné nahradiť lacnou omietkou iného výrobcu. Nielenže budete riskovať kvalitu výkonu, ale výrobcovia zamietnu vašu reklamáciu

    Na uplatnenie záruky potrebujete:

    • doklady (účet, faktúra), ktoré preukazujú nákup všetkých prvkov, ktoré sú súčasťou fasádneho systému, strechy a podobne,
    • kópiu záručného listu,
    • informácie o projekte a lokalite.
    Účet (faktúru) a kópiu záručného listu musíte dostať ihneď po poskytnutej službe. Na tieto dva dokumenty netreba zabudnúť!
    Odborný článok 1840
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Poradenstvo a legislatíva?

    Máme 363 realizátorov v oblasti Poradenstvo a legislatíva:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 363 realizátorov v oblasti Poradenstvo a legislatíva
    10
    0

    VERVA, spol.s r.o., Košice


    8.7
    0

    DEVLEV BUILDINGS s. r. o.


    8.7
    0

    ALEXY & ALEXY s.r.o.


    8.7
    0

    Ing.arch. Matej Mihalič


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené