Pre oblasť

    Kotly na pelety a štiepku alebo kotly na drevo – čo si vybrať?

    Článok si prečítalo viac ako 1800+ používateľov
    Kotly na biopalivá sú jednoduchým, ekologickým a cenovo dostupným riešením vykurovania vášho domova. V závislosti od použitého biopaliva na trhu dostať kotly na pelety, kotly na drevo a kotly na štiepku (piliny). Zmienime sa o nich nižšie.
    Odborný článok 1800
    kotly na drevo
    Máme 617 realizátorov v oblasti Kotol na drevo, pelety, plyn:

    1. Kotly na pelety

    Obľúbeným riešením sú kotly na pelety, ktoré sú vhodné pre podlahové aj radiátorové vykurovanie, nakoľko rozloženie tepelnej záťaže kotla umožňuje priame pripojenie nízkoteplotného (podlahové vykurovanie) a vysokoteplotného (radiátorové vykurovanie) vykurovacieho systému ku kotlu. Pelety sa vyrábajú z dobre vysušených zvyškov dreva, ktoré sa dajú presne dávkovať do spaľovacej komory, preto sa kotly na pelety vyznačujú mimoriadne vysokou účinnosťou, najmenšími rozmermi, automatickým dávkovaním peliet a automatickým čistením výmenníka tepla a roštu.

    Najlepšie kotly na pelety využívajú aj teplo kondenzácie vodnej pary v spalinách, ktoré vznikajú ako vedľajšie produkty spaľovania, čo umožňuje účinnosť až 100 %.

    2. Prečo vykurovanie kotlom na pelety?

    2.1. Rozdiel medzi kotlom na pelety a pecou na pelety

    Kotly na pelety sú ekologickou alternatívou plynu a vykurovacieho oleja. Medzi pecami na pelety a kotlami na pelety je dôležitý rozdiel: pece sú spravidla umiestnené v obytných miestnostiach a preberajú funkciu kozubu. Kotly na pelety sa zvyčajne umiestňujú v obslužných priestoroch a používajú sa na ústredné kúrenie.

    2.2. Výroba peliet

    Je zaujímavé poznamenať, že na výrobu peliet nie je potrebné vyrúbať žiadne stromy. Viac ako 90 % tohto zdroja energie tvorí odpadový materiál získaný pri výrobe stavebného dreva a súvisiacich produktov, ako sú piliny, odpadové drevo a drevná múčka. Ide teda o materiál šetrný k životnému prostrediu a komunite, ktorý podporuje miestnu aj cirkulárnu ekonomiku (obehové hospodárstvo). Kotly na pelety sú zariadenia na CO2 neutrálny spôsob vykurovania, ktorý je navyše cenovo výhodný.

    Pelety
    Pelety

    2.3. Prechod z kotla na vykurovací olej na kotol na pelety

    Ak chcete vymeniť olejový kotol za kotol na pelety, nebudú potrebné rozsiahle a drahé úpravy. Nádrž na vykurovací olej treba odstrániť a zariadiť skladovací priestor, ktorý musí byť dostatočne veľký na uskladnenie ročnej zásoby peliet. Keďže pelety nie sú citlivé na vlhkosť, na ich skladovanie sú vhodné aj pivnice.

    3. Ako sú konštruované kotly na pelety?

    Typický kotol na pelety sa skladá z odolného krytu, spaľovacej komory, ktorá je žiaruvzdorná a určená na spaľovanie paliva (peliet), mechanizmu, ktorý plní komoru palivom (dávkovací šnek), pričom chráni systém pred vracaním sa ohňa v horáku. Okrem uvedených komponentov sa tu nachádza aj systém na odstraňovanie popola a samočistiaci výmenník tepla. Súčasťou peletového kotla je aj zabudovaný zásobník,   väčšinou na denné množstvo peliet. Pelety sú do neho podávané cez silo automaticky a bez nežiaduceho prachu.

    4. Kotly na drevo

    Kotly na drevo ponúkajú ekonomické vykurovanie domu. Palivové drevo je dostupné všade na Slovensku, okrem toho, je aj cenovo dostupné. Je to omnoho jednoduchšie, ak ste vlastníkom lesa, z ktorého môžete získavať palivové drevo. Kotly na drevo si síce vyžadujú vyššiu počiatočnú investíciu v porovnaní s kotlami na pelety, ale investícia sa vráti už o pár rokov. Pri vykurovaní ušetríte vďaka výhodnej cene dreva nemalé peniaze. Ak ste vlastníkom lesa, zabezpečíte aspoň čiastočnú energetickú nezávislosť. Kvalitný kotol na drevo je odolný a bude vám slúžiť desiatky rokov. Manipulácia s ním je celkom jednoduchá, vyžaduje si však pravidelné čistenie a údržbu a dostatočne veľkú obslužnú plochu na uskladnenie palivového dreva, ktoré musíme mať v zásobe aspoň na jednu vykurovaciu sezónu.

    Vykurovanie kotlami na drevo prispieva k zníženiu množstva CO2 v porovnaní s vykurovaním vykurovacím olejom a plynom. Tento spôsob vykurovania je dnes vďaka modernej technológii veľmi efektívny, jednoduchý a pohodlný.
    Kotol na drevo
    Kotol na drevo v riadenej dodávke paliva do spaľovacej komory umožňuje maximálne využitie paliva

    5. Kombinované kotly na pelety a drevo

    Kotol na drevo a pelety je jedným z najobľúbenejších vykurovacích zariadení. Ide o kombináciu kotla na drevo s pridaným modulom na pelety, zároveň s plne automatickým prechodom kúrenia na pelety pri dohorení polien. Vzhľadom na oddelené spaľovacie komory je možné voliť medzi spaľovaním polien a peliet podľa želania zákazníka, resp. aktuálnych potrieb. Pelety sú do spaľovacej komory podávané cez flexibilný šnek, sací systém zo skladu peliet alebo z týždenných zásobníkov, ktoré môžu mať rôzne veľkosti. Ak to znie komplikovane, nebojte sa. Väčšina moderných kotlov umožňuje jednoduché ovládanie cez obrazovku alebo smart ovládanie cez telefón alebo počítač.

    Ak máte kotol na drevo a chceli by ste ho rozšíriť o možnosť vykurovania peletami, môžete to jednoducho urobiť pridaním horáka na pelety.

    6. Kotly na štiepku (piliny) alebo pelety

    Kotly na štiepku (piliny) sú akýmsi prechodným riešením medzi kotlami na drevo a kotlami na pelety. Vyznačujú sa čistým spaľovaním aj pri rôznych kvalitách paliva, vybavené sú lambda sondou, automatickým odstraňovaním popola zo spaľovacej komory a výmenníka tepla do nádoby na popol. Vyznačujú sa tichou prevádzkou a nízkymi emisiami škodlivých plynov. Kotol na štiepku sa ovláda cez dotykový displej, ale je možné aj diaľkové ovládanie. Je vhodný do malých aj veľkých verejných zariadení, od škôl až po hotely, a preto tieto kotly odborníci na kúrenie radi odporúčajú. S kotlami na biopalivá budete určite spokojní, pretože sú spoľahlivé a efektívne, majú dlhú životnosť a vďaka nim dosiahnete značné úspory.

    Drevná štiepka
    Drevná štiepka
    Odborný článok 1800
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kotol na drevo, pelety, plyn?

    Máme 617 realizátorov v oblasti Kotol na drevo, pelety, plyn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 617 realizátorov v oblasti Kotol na drevo, pelety, plyn
    8.7
    0

    One Building Co., s.r.o. ,


    10
    2

    unitedcom s.r.o.


    10
    2

    Kelbel s.r.o


    9.4
    0

    HC system s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené