Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Jednoramenné, dvojramenné alebo trojramenné schody?

    Článok si prečítalo viac ako 1373+ používateľov
    Pri rozhodovaní sa medzi jednoramennými alebo viacramennými schodiskami sa názory takmer vždy rozchádzajú. Každý typ schodov má svoje výhody a nevýhody. Správny výber schodiska v konkrétnej stavbe závisí predovšetkým od dispozície a veľkosti dostupného priestoru. Nižšie sa dozviete, kedy by ste si mali vybrať jednoramenné, dvojramenné alebo trojramenné schody, aké sú ich špeciálne vlastnosti a akú sú ceny.
    Odborný článok 1373
    jednoramenne schody
    Máme 1139 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru:

    1. Jednoramenné schody

    Jednoramenné schody sú schody, ktoré v priamej línii spájajú spodné podlažie (prízemie) budovy s poschodím. Vo všeobecnosti sú jednoramenné schody vhodnejšie pre podlhovasté budovy.

    1.1. Jednoramenné schody – dĺžka

    Prečo sú jednoramenné schody vhodnejšie pre podlhovasté budovy? Odpoveď na túto otázku spočíva v ich dĺžke. Ak si ako príklad zoberieme rodinný dom so štandardnou výškou podlažia (podlahy) 2,80 m, dostaneme schodisko dlhé 4,76 m s 18 schodmi v priamej línii, čo je zároveň maximálny povolený počet schodov bez podesty. Do úvahy sa berie štandardná hĺbka schodu 28 cm a výška 17,5 cm. Z týchto údajov usudzujeme, že najviac miesta po svojej dĺžke zaberajú rovné jednoramenné schody.

    Ak sa rozhodnete pre jednoramenné schody, dôležitý je dostatok dostupného priestoru. Tiež je potrebné prihliadať na to, že z dôvodu funkčnosti by mali byť vždy navrhnuté rovnobežne s dlhšou stranou fasády tej-ktorej budovy.

    1.2. Jednoramenné schody – šírka 

    Šírka tiež ovplyvňuje správne umiestnenie jednoramenných schodov, ale v menšej miere. Priemerná šírka jednoramenných schodov v rodinnom dome sa pohybuje v rozmedzí od 90 cm do 100 cm. Minimálne povolená, resp. prípustná šírka jednoramenných schodov je 80 cm. Projektovaná šírka predovšetkým závisí od pôdorysu priestoru.

    Drevené jednoramenné schody v modernom interiéri
    Drevené jednoramenné schody v modernom interiéri

    2. Dvojramenné alebo trojramenné schody

    2.1. Dvojramenné schody

    Dvojramenné schody patria medzi častejšie realizované interiérové schody, pretože  ich tvar a prevedenie umožňujú väčšiu flexibilitu pri ich umiestnení v priestore a tým aj väčšiu efektivitu. Dvojramenné schody sú väčšinou riešené tak, že majú podestu, ktorá slúži na zmenu smeru pohybu o 180°. Podľa dizajnu môžu byť dvojramenné  schody symetrické alebo asymetrické.

    Jednoramenné schody sú riešené vždy rovnobežne s dlhšou stranou fasády stavby, dvojramenné schody možno voľnejšie otáčať a umiestňovať v priestore.

    Ak zostaneme pri uvedenom príklade pre jednoramenné schodisko, jeho premena na dvojramenné schodisko by prebiehala takto: hĺbka a výška schodov zostáva rovnaká (28 cm a 17,5 cm), dĺžka dvojramenných schodov je 324 cm a šírka cca 200 cm, samozrejme v závislosti od šírky jednotlivých ramien schodiska.

    Drevené dvojramenné schody v modernom eklektickom interiéri
    Drevené dvojramenné schody v modernom eklektickom interiéri

    2.2. Dvojramenné schody v tvare písmena L

    Špeciálnym variantom prevedenia schodiska sú dvojramenné schody v tvare písmena L. Pri tomto type schodov dochádza vo zvolenej výške, kde sa nachádza podesta, k zmene smeru pohybu o 90°. Šírka schodov v tvare písmena L závisí od dostupného priestoru, v rodinnom dome by mala byť približne 90 cm až 100 cm. V závislosti od dizajnu a dostupného priestoru môžu byť dvojramenné schody v tvare písmena L symetrické alebo asymetrické.

    2.3. Trojramenné schody

    Schody s troma ramenami majú dve podesty, realizované vo zvolenej výške. Pri výstupe a zostupe po schodisku sa smer pohybu mení dvakrát, vždy o 90°. Trojramenné schodiská nie sú až tak častou voľbou pri rodinných domoch, vo väčšej miere sa využívajú pri verejných budovách ako súčasť hlavného komunikačného jadra spolu s výťahom. V tomto prípade väčšinou trojramenné schody vedú okolo výťahu.

    Šírka schodiska závisí od typu budovy a dostupnosti priestoru. V rodinnom dome sú približné rozmery rovnaké ako pri jednoramenných alebo dvojramenných schodoch,  90 cm až 100 cm, v bytovom dome asi 120 cm.
    Trojramenné schody s kovovou podkonštrukciou a drevenými nášľapnými plochami
    Trojramenné schody s kovovou podkonštrukciou a drevenými nášľapnými plochami

    3. Koľko môžu stáť trojramenné, dvojramenné alebo jednoramenné schody?

    Koľko budú stáť jednoramenné alebo viacramenné schody závisí od mnohých faktorov. Cenu ovplyvňujú rozmery schodov, druh a veľkosť nášľapných plôch, spôsob montáže, druh a množstvo použitého materiálu, zhotovitelia, resp. dodávatelia. 

    3.1. Jednoramenné drevené schody

    Rozmery schodiska:

    • Šírka schodov: 90 cm
    • Výška podlažia (podlahy): 285 cm
    • Pôdorysná dĺžka schodov: 340 cm

    Cena rovných drevených schodov s drevenými nástupnicami pre jedno poschodie sa orientačne pohybuje od 1300 až do 6000 EUR. Cena závisí od druhu dreva. Ak porovnáme dub, jaseň a buk, tak prvý má najvyššiu cenu, nasleduje jaseň a najlacnejší je buk.   

    3.2. Dvojramenné drevené schody v tvare písmena L

    Rozmery schodiska:

    • Šírka schodov: 90 cm
    • Výška podlažia (podlahy): 285 cm
    • Pôdorysná dĺžka prvého ramena: 170 cm
    • Pôdorysná dĺžka druhého ramena: 300 cm

    Najdrahšie sú vyrobené z dubu, o niečo lacnejšie z jaseňa, zatiaľ čo najlacnejšie sú schody vyrobené z buku. 

    3.3. Dvojramenné kovové schody

    Cena za kovové dvojramenné schody s oceľovou konštrukciou s jednoduchým nosníkom s rozmermi 100 mm × 100 mm dimenzované na štandardnú výšku podlahy sa orientačne pohybuje od 900 do 1 500 EUR.

    3.4. Dvojramenné kovové schody v tvare písmena L

    Cena za kovové dvojramenné schody v tvare písmena L s oceľovou konštrukciou s jednoduchým nosníkom s rozmermi 100 mm × 100 mm a dimenzované na štandardnú výšku podlahy sa orientačne pohybuje od 1 000 do 1 700 EUR.

    Odborný článok 1373
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Nábytok na mieru?

    Máme 1139 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1139 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru
    10
    0

    MIOL s.r.o.


    8.6
    0

    Do-design, s.r.o.


    9.6
    0

    Výroba nábytku ROSINA


    9.7
    0

    Nábytok na mieru - Juraj Grác


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené