Pre oblasť
    Kvalita, účelnosť a pekný vzhľad sú možné len vtedy, ak sú fasády domov a iných stavieb správne a profesionálne vyhotovene, preto je dôležité sa na prácu dobre pripraviť a poznať kľúčové pravidlá. Ušetríte tak čas, predídete chybám a následným opravám a v neposlednom rade ušetríte nemalé peniaze.
    Odborný článok 443
    spravne prevedenie fasady
    Máme 1990 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Správne vyhotovenie fasády je dielom vynikajúceho majstra 

    Kvalitne a správne vyhotovené fasády domov sú výsledkom predovšetkým výberu profesionálneho, skúseného a spoľahlivého zhotoviteľa. Nestačí len vybrať kvalitné materiály, treba ich aj správne použiť. Dobrý zhotoviteľ bude dôsledne rešpektovať pokyny výrobcu pre inštaláciu materiálov. Kvalitný zhotoviteľ sa na prácu dobre pripraví, vykoná ju vo vhodných podmienkach, berúc do ohľadu aj poveternostné podmienky a vonkajšie teploty.

    Realizácia fasády
    Správne prevedenie fasád

    2. Zhotovenie fasády – návod

    2.1. Realizácia fasády vo vhodných vonkajších podmienkach

    Pre kvalitný konečný výsledok je dôležité, aby fasádne práce prebiehali vždy pri teplotách vzduchu vyšších ako 5 °C. Treba dbať na to, aby ani v noci teplota neklesla pod túto hranicu. Okrem samotnej teploty vzduchu sú dôležité aj ďalšie vonkajšie faktory. Pri správnej montáži fasádnej konštrukcie je dôležité zabrániť priamemu slnečnému žiareniu, tiež je potrebné chrániť fasádu pred dažďom a silným vetrom.

    2.2. Vyhotovenie fasády na vhodnom podklade

    Pri lepení fasádnych systémov je dôležité, aby bol podklad čo najrovnejší. Povolená odchýlka je približne 10 mm na štyri metre dĺžky. Lepidlo je možné nanášať až vtedy, keď je povrch úplne hladký. Okrem toho je dôležité, aby podklad nebol vlhký.

    Kvalitné prevedenie fasády: pri novostavbe musí byť betónový podklad starý minimálne 30 dní (za normálnych podmienok), aby sme mali istotu, že je dostatočne suchý. V zimnom a daždivom období je lepšie s realizáciou prác počkať.

    Rôzne hrúbky podkladového materiálu budú vyžadovať rôzne časy schnutia. Takýmto spôsobom môžu vzniknúť aj rôzne výsledné farebné odtiene. Ak podklad nie je dostatočne suchý, popraská aj fasáda. Pre dobrý konečný výsledok je preto mimoriadne dôležitý hladký a suchý povrch.

    2.3. Zhotovenie fasády – nanesenie lepidla

    Ak sa polystyrénové dosky ukladajú na betónový alebo tehlový podklad, lepidlo je potrebné nanášať v pásoch širokých cca 5 cm a hrubých do 2 cm, na okraje dosiek. Zabráni sa tak vniknutiu vzduchu pod dosky a ovplyvneniu izolácie. Keď je však podklad úplne hladký, lepidlo možno naniesť po celej ploche dosky, v hrúbke jeden centimeter.

    Správne a kvalitné vyhotovenie fasády si vyžaduje, aby sa polystyrénové dosky natreté lepidlom ihneď prilepili k podkladu. To zabraňuje príliš rýchlemu schnutiu lepidla a zlému priľnutiu dosky k podkladu. Aj čiastočne zaschnuté lepidlo môže spôsobiť horší výsledný vzhľad, horšie zateplenie fasády, dokonca aj vypadávanie dosiek.

    2.4. Izolačné dosky a správne vyhotovenie fasády

    Je veľmi dôležité zabezpečiť, aby spoje inštalovaných izolačných dosiek boli kompaktné. Ak predsa vzniknú širšie škáry, do nich sa vkladá expandovaná polystyrénová páska, prípadne sa do nich vstrekuje pena, ktorú treba nakoniec vyrovnať s povrchom dosiek. Dosky je potrebné inštalovať s minimálnymi škárami.

    2.5. Montáž spojovacích prvkov, okien, parapetov a iného príslušenstva

    Štruktúra fasády so všetkými potrebnými prvkami musí byť taká, aby nevznikali tepelné mosty. Upevňovacie prvky musia mať otvory vhodnej veľkosti, úplne očistené od prachu a suché. Pri montáži dverí, okien a parapetov je dôležité, aby boli namontované v súlade so všetkými predpismi, ktoré zabezpečujú uspokojivú kvalitu bývania a zníženú pravdepodobnosť tvorby plesní.

    Vyhotovenie fasády
    Kvalitu, účelnosť a pekný vzhľad fasády je možné dosiahnuť len vtedy, ak je správne a odborne vyhotovená

    3. Chyby pri realizácii fasády

    Najväčšie chyby pri realizácii fasády súvisia s balkónmi. Nesprávne prevedená fasáda spôsobuje vznik tepelných mostov. Na mnohých miestach balkóny vôbec nie sú zateplené, alebo sú zateplené minimálne. Takéto balkóny okrem nevyhovujúcich podmienok na bývanie spôsobujú aj kondenzáciu vzdušnej vlhkosti v miestach zvýšeného prestupu tepla, čo vedie k vzniku plesní na stenách. 

    Problematické sú aj tepelné mosty na okenných osteniach, kde z dôvodu nesprávnej montáže okna nemožno namontovať hrubšiu tepelnú izoláciu, čo spôsobuje vznik plesní na okolitých stenách.

    4. Správna konštrukcia fasády – dôležité sú detaily

    Každá izolácia fasádneho systému musí byť zo všetkých strán uzavretá. Výrobcovia kvalitných fasádnych systémov majú vo svojich výrobných programoch okrem základných komponentov aj doplnky k fasádnym systémom, teda rôzne profily, lišty a pásky, ktoré sa používajú najmä na stykoch fasády s inými prvkami (okná, parapety, sokle, strechy, terasy, balkóny...).

    Použitie doplnkov k fasádnym systémom okrem iného umožňuje aj nepriepustné tesnenie, ktoré je dôležité najmä preto, že zabraňuje prenikaniu vody do fasádneho systému a zároveň chráni izoláciu pred prístupom hmyzu. Ak škáry nie sú správne utesnené a nie sú vodotesné, môžu sa k polystyrénu dostať mravce, rozpustiť ho svojou kyselinou a vytvoriť si v ňom domov. To určite nie je kvalitne realizovaná fasáda.

    Odborný článok 443
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1990 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1990 realizátorov v oblasti Fasáda
    10
    1

    STAVREAL-SLOVAKIA, s.r.o.


    10
    3

    IČ-building s. r. o.


    10
    13

    Juraj Hudák - ModernEkoPlanet


    10
    1

    Ľuboš Fehervary LD-bau


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené