Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Je kokosové vlákno dobrá izolácia?

    Článok si prečítalo viac ako 610+ používateľov
    Ľudia čoraz viac túžia po väčšom spojení s prírodou, preto uprednostňujú realizáciu stavieb z prírodných materiálov. Okrem iných stavebných materiálov sa odporúča zvoliť prírodnú izoláciu. Ak sa rozhodnete pre tento druh prác, vybrať si môžete z rôznych prírodných materiálov. Tepelná izolácia môže byť na báze korku, drevených vlákien, minerálnej vlny a podobne. Izolácia z kokosových vlákien je pre nás stále novinkou. Nižšie sa o tejto téme dozviete viac.  
    Odborný článok 610
    kokos
    Máme 1976 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Izolácia z kokosových vlákien je všestranná a užitočná

    Kokosové vlákna možno použiť na izoláciu stien, fasád a striech, aj ako obklad na podlahu alebo na stenu. Čoraz viac sa využíva aj na zvukovú izoláciu podláh.

    2. Kokosové vlákno je prírodný materiál

    Kokosové vlákno je prírodného pôvodu, preto sa jeho použitie odporúča. Izolácia z kokosových vlákien je považovaná za zdravý materiál, ktorý nemá negatívny účinky na človeka, na rozdiel od mnohých iných izolačných materiálov, ktoré spôsobujú dýchacie problémy a dráždia pokožku. Kokosové vlákno je odolné voči vlhkosti a mikroorganizmom, nie je vhodné na konzumáciu. Keďže nefermentuje, odolné je voči hmyzu.

    Izolácia z kokosových vlákien je považovaná za ekologickú, pretože má mnoho pozitívnych vlastností a jej výroba nezaťažuje životné prostredie. Na výrobu izolácie nie je potrebné veľké množstvo energie a nepoužívajú sa žiadne škodlivé látky. Pri demolácii alebo rekonštrukcii budovy sa kokosové vlákna môžu znova použiť.

    3. Výroba izolácie z kokosových vláken

    3.1. Kokosová palma

    Kokosová palma (lat. Cocos nucifera) je symbolom horúcich tropických oblastí, rastie pozdĺž celého rovníkového pobrežia a na pobrežiach veľkých riek. Z piesku dorastá do výšky 30 metrov a dosahuje vek aj do 100 rokov. Na jednej palme sa urodí približne niekoľko stovák plodov ročne.  

    3.2. Kokosové vlákno

    Vlákna používané v stavebníctve na výrobu tepelnej izolácie sa získavajú zo šupky z kokosového orecha (vonkajšia hrubšia časť plodu). Najprv sa z kokosu odstráni vnútorná časť a potom sa šupka namočí do vody na tak dlho, pokým sa vlákna úplne od šupky neoddelia. 

    Izolácia z kokosových vlákien – spletené kokosové vlákna
    Izolácia z kokosových vlákien – spletené kokosové vlákna

    Po namočení je potrebné kokosové vlákna vysušiť a mechanicky spracovať. Vlákna sa  opracúvajú do hrubých dosiek. Dosky vznikajú špeciálnym procesom spájania, prepletania  vlákien. Pretože sú vlákna elastické, nepoškodzuje ich mechanický tlak, vrátia sa do pôvodnej polohy, tvaru a veľkosti.

    Izolačné panely z kokosových vlákien sú jemné na dotyk a dobre pohlcujú zvuk.

    4. Kokosové vlákno ponúka dobrú tepelnú izoláciu

    Kokosové vlákno má podobne ako korkové vlákna uzavreté vzduchové bunky, a preto sú výbornými izolantmi. Tepelná vodivosť kokosových vlákien je od 0,04 do 0,05 W/mK. 

    5. Kokosové vlákno je výborným zvukovým izolantom

    Kokosové vlákno sa osvedčilo ako výborný zvukový izolant obytných priestorov, pretože dokonale tlmí zvuky chôdze, ale aj iné zdroje zvuku. Izolácia z kokosových vlákien má prepletanú štruktúru, ktorá dokonale pohlcuje zvuk, no zároveň zabraňuje jeho šíreniu konštrukciou objektu. Pohltivosť zvuku je až 70 % pri 5 250 Hz.

    6. Kokosové vlákno reguluje vlhkosť

    Ako izolačný materiál je kokosové vlákno dostatočne priepustné, aby v ňom nezostávala para, a preto dokonale reguluje vlhkosť v miestnosti. Navyše, aj keď je dlhodobo v kontakte s vlhkosťou, nebude nepríjemne zapáchať, ako je to pri niektorých iných typoch izolácií.

    7. Nevýhody kokosovej izolácie

    Jednou z nevýhod, ktorú treba brať do úvahy (nesúvisí s vlastnosťami samotného materiálu), je vyššia cena na trhu z dôvodu menšej ponuky. Okrem toho sú tu náklady na dopravu, keďže tento materiál treba dovážať zo vzdialených miest. Pri „hlavnom konkurentovi“ – slame domácej – tie náklady sú omnoho nižšie alebo nulové.

    Ďalšou nevýhodou je fakt, že kokosové vlákna sú horľavé aj napriek prídavku bórových solí a fosforečnanu amónneho. Preto je potrebné venovať zvýšenú pozornosť požiarnej bezpečnosti.

    8. Druhy izolácie z kokosových vlákien

    8.1. Izolačné dosky z kokosových vlákien

    Pevné izolačné dosky z kokosových vlákien sú určené na izoláciu betónových podláh. Umiestňujú sa pod poter. Na zateplenie striech sú najvhodnejšie mäkké izolačné  dosky. Používajú sa aj na izoláciu stien a podláh.

    8.2. Izolačné pásy vyrobené z kokosových vlákien

    Pásy z kokosových vlákien sa používajú ako zvuková izolácia stien, podláh a striech. Pásy dobre pohlcujú zvuk a zároveň ponúkajú tepelnú izoláciu stien. Používajú sa tak, že sa položia pod omietku alebo laminát. Ako tepelná izolácia sa dajú umiestniť aj pod parkety.

    8.3. Kokosové vlákno vo forme kúskov

    Kokosové vlákno vo forme kúskov sa používajú hlavne ako izolácia pri tesnení okien a dverí.

    Kokosové vlákna vo forme kúskov sa používajú na tesnenie okien a dverí
    Kokosové vlákna vo forme kúskov sa používajú na tesnenie okien a dverí
    Odborný článok 610
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1976 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1976 realizátorov v oblasti Fasáda
    10
    7

    Prestavaj.sk s. r. o. - Ján Melek


    9.6
    0

    Willie s.r.o.


    10
    1

    Mizia Jan


    9.4
    0

    Komabau s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené