Pre oblasť

    Ktorá izolácia je lepšia – Styrodur s hrúbkou 2 cm, 3 cm alebo 5 cm?

    Článok si prečítalo viac ako 4849+ používateľov
    Pokiaľ ide o izoláciu v novostavbe alebo počas rekonštrukcie, z tvrdých izolačných materiálov sa najčastejšie používajú polystyrén (Styropor) a Styrodur. Tieto materiály sú podobné ako finálne produkty, líšia sa však spôsobom výroby, vlastnosťami a aplikáciou. Styrodur je najúčinnejší ako izolácia vo vlhkom prostredí a tam, kde sa očakáva väčšie zaťaženie, pretože má vysokú odolnosť voči stlačeniu a deformácii. Jeho špecifická hmotnosť je veľmi nízka, takže nezaťažuje konštrukciu. Ľahko sa inštaluje. Vyrába sa v doskách, s ktorými sa ľahko manipuluje, dosky sú vodotesné, ale nie aj ohňovzdorné.    
    Odborný článok 4849
    styrodur izolacia
    Máme 556 realizátorov v oblasti Stavebný materiál:

    1. Čo je Styrodur?

    Styrodur je vlastne extrudovaný polystyrén, na trhu známejší ako XPS dosky (hmota s hustou uzavretou bunkovou štruktúrou vyplnená vzduchom), preto sa výborne hodí na hydroizoláciu a tepelnú izoláciu základov, podzemných miestností, podláh a plochých striech, kde sa predpokladá väčšie zaťaženie.

    Extrúzia je kontinuálny proces spracovania styrénu, pri ktorom sa vyrábajú profilované plastové a gumené výrobky. Plastová hmota, najčastejšie v prášku alebo granuláte, do ktorej sa pridávajú rôzne prísady (v závislosti od účelu konečného výrobku), sa zahrievaním na vysoké teploty roztaví a bez pridania plynu prechádza do kvapalného stavu. Takto sa získa tzv. polystyrénový reťazec, extrémne tvrdý a stabilný polymér, ktorý sa v ďalšom výrobnom procese homogenizuje, plastifikuje a nakoniec vytvaruje do požadovaného tvaru. Pokiaľ ide o izoláciu, vyrába sa vo forme dosiek.          

    Technológia výroby Styroduru je taká, že sa spotrebuje menej energie, čím je energeticky efektívnejší, neobsahuje škodlivé látky a v konečnom dôsledku je možné ho recyklovať, čo prispieva k zachovaniu prírodného prostredia.

    1.1. Výhody Styroduru

    • vodeodolný,
    • výnimočný tepelnoizolačný materiál pre vonkajšie a vnútorné obklady,
    • vysoká mechanická pevnosť, vďaka ktorej je stabilný, odolný a má dlhú životnosť (preto je ideálny na podlahy v garážach, priemyselných, výrobných alebo skladových priestoroch),
    • stabilný v rôznych klimatických podmienkach a pri extrémnych teplotách – nemrzne, nehnije,
    • ľahko sa spracováva a inštaluje, rýchlo sa s ním pracuje,
    • rokmi sa nemení – nemení svoje vlastnosti ani rozmery, nedeformuje sa,
    • je recyklovateľný.

    1.2. Nevýhody Styroduru

    Podľa európskej normalizácie stavebných materiálov ide o horľavý materiál, patrí do triedy reakcie na oheň E. Pretože je jeho nevýhodou horľavosť, inštaluje sa na miesta menej vystavené riziku požiaru.  

    2. Aké druhy Styroduru existujú a na čo slúžia?

    Styrodur je materiál technologicky vyvinutý tak, aby mal vlastnosti, ktoré polystyrén (Styropor) nemá. Preto je vodeodolný, so stabilnými rozmermi, na ktoré nevplývajú zmeny prostredia či teploty. Je s vyššou hustotou, pevnejší, trvácnejší, odolnejší a nehnije. Jeho jedinou nevýhodou je, že nie je odolný voči ohňu, preto sa inštaluje tam, kde je riziko vzniku požiaru minimálne.

    Vzhľadom na všetky uvedené vlastnosti, ide o mimoriadne kvalitný materiál určený na vonkajšiu a vnútornú tepelnú izoláciu a hydroizoláciu.

    V porovnaní s polystyrénom je Styrodur hustejší, pevnejší a odolnejší voči tlaku. Jeho špecifická hmotnosť je vyššia – 30 až 35 kg/m3 (polystyrén – 15 až 30 kg/m3). Má lepší súčiniteľ tepelnej vodivosti, priepustnosti tepla (ʎ) ako minerálna vlna, ktorá je považovaná za najlepší izolant vo svojej triede, to sa premieta do priaznivejších izolačných vlastností (Styrodur 0,025 až 0,033 W/mK, polystyrén 0,035 – 0,040 W/mK). Polystyrén je paropriepustný, a preto stavby, na ktorých je použitý, môžu „dýchať“. Faktor difúzneho odporu (µ) vyjadruje relatívnu schopnosť nejakého materiálu prepúšťať vodnú paru. Pre Styrodur je faktor difúzneho odporu 80 až 250.      

    Pokiaľ ide o typu Styroduru, najviditeľnejší rozdiel je vo farbe. Najčastejšie je ružový,  pastelovo zelený alebo modrý, hoci existujú aj iné farby, v závislosti od povrchovej úpravy. Existujú 4 varianty izolačných dosiek XPS:

    • • dosky s hladkým povrchom a rovnými hranami,
    • • dosky s hladkým povrchom a stupňovitou drážkou (falcom),
    • • dosky s rebrovaným vzorom (povrchom) a rovnými hranami,
    • • dosky s rebrovaným vzorom a hrany s falcom.

    Ktorý typ týchto dosiek bude použitý, závisí od iných materiálov, s ktorými Styrodur bude kombinovaný, kvôli lepšej priľnavosti a prispôsobeniu. Dosky s drážkou (falcom) do seba zapadajú ako laminátové dosky, vďaka tomu sú lepšími tepelnými izolantmi.

    Používajú sa na tepelnú izoláciu, ale aj na hydroizoláciu základov, pivničných stien, fasád a stien vo vlhkom prostredí, na pivničné a priemyselné podlahy, kde sa predpokladá väčšie zaťaženie, na dodatočné zateplenie plochých a obrátených plochých striech, na zateplenie soklov, fasádnych špaliet, okrajov terás a balkónov.

    3. Styrodur 2 cm, Styrodur 3 cm, Styrodur 5 cm

    Keďže je Styrodur vhodnejší pre tepelnú izoláciu a hydroizoláciu ako polystyrén (Styropor) takmer vďaka všetkým svojim vlastnostiam, je zrejmé, že jeho použitie v stavebníctve je mnohoraké. Málokedy sa však používa na izoláciu celej budovy, čo je možné s polystyrénom. Styrodur sa používa v novostavbách, aj keď je oveľa efektívnejší pri rekonštrukcii, úprave a obnove starších budov, kde sú možnosti vo väčšine prípadov úplne obmedzené existujúcimi podmienkami konštrukcie. Keďže styrodurové dosky sú niekedy aj dvakrát až trikrát tenšie, sú výborným riešením pri rekonštrukcii podláh alebo striech, kde sa nedá meniť hrúbka, resp. výška. Styrodurové dosky sa vyrábajú v hrúbkach od 1 cm do 15 cm, pričom ich šírka a dĺžka je štandardizovaná na 125 cm × 60 cm (dosky s rovnými hranami), resp. 126 cm × 61,5 cm (dosky so stupňovitou drážkou, falcom). 

    4. Styrodur 2 cm, Styrodur 3 cm, Styrodur 5 cm – cena

    Ako aj pri iných stavebných materiáloch, cena styrodurových dosiek závisí od typu, hrúbky a výrobcu. Cena polystyrénových dosiek XPS je o niečo vyššia ako cena polystyrénových dosiek EPS, preto nemá zmysel používať extrudované dosky tam, kde to nie je nevyhnutné. Ceny, ktoré nižšie uvádzame, sú orientačné. Pred nákupom by ste si mali určite pozrieť ponuky v rôznych obchodoch a informovať sa u rôznych dodávateľov.  

    Styrodur hrúbka

    Cena za m2  (ceny sú orientačné, neustále sa menia)

    Styrodur 2 cm 4 – 6 EUR/m2
    Styrodur 3 cm 6 – 9 EUR/m2
    Styrodur 5 cm 10 – 12 EUR/m2

     

    Odborný článok 4849
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Stavebný materiál?

    Máme 556 realizátorov v oblasti Stavebný materiál:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 556 realizátorov v oblasti Stavebný materiál
    10
    1

    LeaderStav s.r.o.


    8.8
    0

    Montáže Zemplín s. r. o.


    9.2
    0

    COMDET, s.r.o.


    8.8
    0

    MRJ final


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené