Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Sanácia vlhkosti v budove: ako zabrániť tvorbe plesní?

    Článok si prečítalo viac ako 2471+ používateľov
    Mnohí z nás videli škaredé čierne škvrny v rohoch a na stenách vo svojom vlastnom bývaní alebo u priateľov. Pleseň v obytnom priestore je nielen nepríjemná na prvý pohľad, ale aj zdraviu škodlivá. Navyše je to indikátor toho, že niečo nie je v poriadku s úrovňou vlhkosti v dome alebo byte. Nedostatočné vetranie, tepelné mosty a poškodenia môžu spôsobovať tvorbu plesní a vlhkosti. Ako sa však zbaviť plesní?   
    Odborný článok 2471
    sanacia vlhkosti plesen
    Máme 383 realizátorov v oblasti Sanácia muriva:

    1. Prečo sa na stenách tvorí pleseň?

    1.1. Ideálna relatívna vlhkosť vzduchu v miestnosti

    Vzduch má schopnosť viazať vlhkosť. Aby ste sa v priestore cítili dobre, potrebujete vlhkosť vzduchu medzi 40 % a 60 %. Ideálna relatívna vlhkosť pre obytné priestory je 50%. Príliš nízka vlhkosť spôsobuje podráždenie slizníc, čo vedie ku krvácaniu z nosa a suchým očiam, naopak príliš vysoká vlhkosť spôsobuje ochorenia dýchacích ciest. Ak vlhkosť vzduchu stúpne na 80 %, v priestoroch sa tvoria plesne. Napríklad: ak je relatívna vlhkosť v dome 80 %, na stenách sa tvorí kondenzát, aj keď je teplota samotnej steny 15,5 °C. Neustála prítomnosť vlhkosti na stene umožňuje, aby sa spóry plesní rozvinuli a zmenili sa na plesne. Existujú dva hlavné dôvody kondenzácie vlhkosti a tvorby plesní. Prvým je nadmerná vlhkosť v miestnosti a druhým studené povrchy vo vnútri budovy.

    1.2. Ako vzniká vlhkosť v interiéri?

    Veľkú časť vlhkosti vyprodukujeme sami metabolickými procesmi a dýchaním, potením a fyzickými aktivitami. Oveľa viac vlhkosti vzniká pri varení, sprchovaní a praní či sušení bielizne. Určitú vlhkosť vytvárajú rastliny. Sú aj iné dôvody vlhkosti. Vlhkosť môže byť zabudovaná do konštrukcií mokrými procesmi, a nevyschla dostatočne predtým, ako ste sa nasťahovali do domu. Alebo predchádzajúci majitelia dostatočne nevetrali a nevykurovali priestor.  

    Relatívna vlhkosť v miestnostiach sa dá merať vlhkomerom
    Relatívna vlhkosť v miestnostiach sa dá merať vlhkomerom

    2. Sanácia vysokej vlhkosti: prvým krokom je vetranie priestorov

    Fyzikálne zákony umožňujú prechod vlhkosti pevnými materiálmi, takže vetranie je kľúčové. Moderné plastové okná, ktoré sú vzduchotesné, zabraňujú prirodzenej výmene vzduchu a prechodu vlhkosti. Ďalšou hlavnou príčinou sú studené povrchy. Rozdiely teplôt na určitých miestach (okná, steny, fasáda) sú kritické. Vždy sú spôsobené tepelnými mostami. Tepelný most je miesto nadmerného prestupu tepla spôsobeného použitím nedostatočnej hrúbky izolácie medzi oknom a rámom okna. Spravidla sa vždy nachádza tam, kde dochádza ku kontaktu dvoch materiálov alebo dvoch povrchov.  

    Vlhkosť sa v konštrukcii môže objaviť aj v dôsledku kapilárnej vlhkosti z nedostatočne alebo nesprávne izolovaných základov alebo jednoducho v dôsledku zatekania strechy.

    3. Pleseň – prvý dôsledok nadmernej vlhkosti

    3.1. Pleseň je zdraviu škodlivá

    Prvou najvýraznejšou príčinou vlhkosti v domácnosti je pleseň. Najčastejšie sa objavuje v zime na špinavých a starých povrchoch. Problematické sú staré opotrebované nátery alebo štrukturálne omietky, ktoré absorbujú veľa vlhkosti z vonkajšieho prostredia. Sú zdraviu škodlivé a nebezpečné, a preto ovplyvňujú kvalitu života. Aj malý počet spór plesní môže spôsobiť alergickú reakciu. Viac ako 5 % ľudí je alergických na plesne, najmä bábätká a deti.

    3.2. Pleseň ničí konštrukciu budovy

    Pretože vlhkosť v konštrukcii často nevidíme, neuvedomujeme si, že existuje problém. To urýchľuje jej rozklad. Ak nie je pri výstavbe alebo rekonštrukcii inštalovaná parozábrana, neustále vlhnutie spôsobuje chátranie konštrukcie, opadávanie medzivrstvy a omietky. Ešte nebezpečnejšia je korózia výstuže v betóne, ktorá môže poškodenie konštrukcie, a v extrémnych prípadoch aj zrútenie. Nadmerná vlhkosť spôsobuje aj deformácie parkiet a iných podláh, tiež hnilobu drevenej konštrukcie.

    Pleseň sa často objavuje v starších budovách v dôsledku nedostatočne izolovaných základov
    Pleseň sa často objavuje v starších budovách v dôsledku nedostatočne izolovaných základov

    4. Ako sa zbaviť plesní?

    Odstránenie plesní nie je jednoduché. Ak chceme vykonať sanáciu vlhkosti a plesní v obytnom priestore, musíme riešiť príčiny alebo následky. Ak chceme situáciu raz a navždy napraviť, je potrebné odstrániť príčinu nadmernej vlhkosti v priestoroch a v dôsledku toho aj plesne. Odstránenie príčiny je, samozrejme, drahšie, ako keby sa odstraňovali len následky, preto sa mnohí snažia využívať skratky, hoci sa to z dlhodobého hľadiska, zo zdravotného alebo finančného, neoplatí, ani neodporúča.

    4.1. Izolácia stien

    V prvom rade je potrebné zabezpečiť dobrú tepelnú izoláciu stien, aby neboli studené. Riešením je teda dostatočne hrubá izolácia, ktorá musí byť inštalovaná bez tepelných mostov, čo je pri rekonštrukciách starých budov niekedy ťažko dosiahnuteľné, najmä preto, že vykonávanie prác je zložitejšie, náročnejšie a samozrejme aj drahšie. Je potrebné vykonať sanáciu nielen všetkých prasklín, ale aj lineárnych tepelných mostov, ktoré spôsobujú prevažne balkóny.

    4.2. Zahrievanie bráni tvorbe plesní

    Účinným opatrením proti tvorbe plesní sú neustále a dostatočne vyhrievané steny. Najhoršie je šetriť, na noc vypínať kúrenie a ráno opäť kúriť, pretože steny sa ochladzujú, čo môže spôsobiť tvorbu kondenzátu. Nesprávne je aj vykurovanie len niektorých miestností v budove. Vlhkosť sa šíri z teplých miestností do studených a tam sa kondenzuje.

    Ak sa chcete vyhnúť tvorbe plesní na stenách, dbajte na to, aby boli všetky steny neustále teplé.

    4.3. Vetranie miestností

    Vetranie miestností je kľúčovým spôsobom, ako zabrániť vlhkosti. Najkritickejší je zimný čas. Priestory musia byť dostatočne vykurované a pravidelne vetrané. Odporúča sa vetrať aspoň tri- až štyrikrát denne, najefektívnejší spôsob vetrania je  prievan, otvorenie všetkých okien a dverí. V dnešnej dobe sa čoraz viac odporúča rekuperácia (systém umelého vetrania), ktorá si nevyžaduje prirodzené vetranie, keďže miestnosti sú neustále vetrané mechanicky. Teplý výstupný vzduch ohrieva prichádzajúci čerstvý vzduch a znižuje tak tepelné straty, ktoré by vznikali pri klasickom vetraní.

    Na zníženie vlhkosti vo vzduchu je potrebné pravidelne vetrať všetky miestnosti
    Na zníženie vlhkosti vo vzduchu je potrebné pravidelne vetrať všetky miestnosti

    4.4. Maľovanie

    Maľovanie je rýchle riešenie následku, nie však príčiny a len dočasne zlepšuje kvalitu bývania. Môžeme použiť vápno, keďže pôsobí antisepticky alebo dezinfekčne na plesne. Na trhu dostať farby, ktoré obsahujú prostriedok na odstraňovanie plesní a brzdenie ich rozvoja.

    4.5. Dosky z kremičitanu vápenatého 

    Bežné OSB dosky vplyvom vlhkosti rýchlo napučiavajú a chátrajú. Kremičitan vápenatý vďaka svojej vysokej zásaditosti zabraňuje tvorbe plesní a pôsobí aj ako dodatočný izolačný materiál. Dosky z kremičitanu vápenatého sú hygroskopické, čo znamená, že absorbujú prebytočnú vlhkosť zo vzduchu, takže sú dobrým riešením.

    4.6. Prostriedok proti plesniam na stenách

    Ak sa objaví pleseň na stene, jej odstránenie vodou alebo bežnými čistiacimi prostriedkami neprinesie požadovaný výsledok. Odstraňovač plesní na stenách je silný chemický prostriedok, ktorý pôsobí na plesne, riasy a machy. Nepoužívajte ho na kovové povrchy alebo v blízkosti rastlín.

    Odborný článok 2471
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sanácia muriva?

    Máme 383 realizátorov v oblasti Sanácia muriva:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 383 realizátorov v oblasti Sanácia muriva
    10
    0

    NASULSEN SK s r o, org. Zložka NEBRASTAV


    10
    5

    VALDEVIA s.r.o.


    9
    0

    Peter Illes

    21 Komoča
    8.7
    0

    Day Drive s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené