Pre oblasť

    Ktorá fasádna izolácia je najlepšia – polystyrén 5 cm, polystyrén 10 cm alebo 12 cm?

    Článok si prečítalo viac ako 2292+ používateľov
    Polystyrén je materiál, ktorý už desaťročia má v stavebníctve rozmanité použitie. Patrí k tzv. tvrdým izolačným materiálom, s ktorými sa ľahšie manipuluje a rýchlejšie pracuje. Preto je obľúbený nielen pri novostavbách, ale aj pri rekonštrukciách, renováciách či úpravách stavieb. Avšak, ako pri hodnotení každého iného produktu, aj tu rozhodujúcu úlohu zohráva pomer medzi kvalitou, použiteľnosťou a cenou. Dá sa povedať, že ten pomer je viac než výhodný.
    Odborný článok 2292
    fasadna izolacia polystyren
    Máme 1987 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Čo je polystyrén?

    Zjednodušene povedané, polystyrén je expandovaná polystyrénová pena (EPS) – špeciálny druh plastu, ktorý sa získava viacnásobným zväčšením objemu polystyrénových zŕn. Výsledkom sú duté guľôčky naplnené vzduchom, ktoré tvoria 98 % hmoty polystyrénu. Vďaka veľkému množstvu vzduchu zachytenému v bunkovej štruktúre je polystyrén ľahký a zároveň výborný izolant.

    2. Aké druhy polystyrénu existujú a na čo slúžia?

    Podľa toho, na aké účely je polystyrén určený, sa pri výrobe prispôsobuje doba jeho expanzie. Získava sa tak redší alebo hustejší, resp. mäkší alebo tvrdší polystyrén. Čím dlhšia je expanzia, tým hustejší je polystyrén. Nakoniec sa polystyrén zhutňuje do dosiek, ktoré sú štandardizované na rozmer 50 cm × 100 cm, pričom sa hrúbka dosiek znova určuje podľa účelu.

    Zdá sa, že biele polystyrénové dosky vyzerajú rovnako. Na rozlíšenie sú označené červenými, modrými a čiernymi čiarami. Fasádne polystyrénové dosky sú označené červenou farbou. Polotvrdý polystyrén, používaný v tzv. sendvičových paneloch pri vyhotovení stien, stropov, šikmých striech a podkroví, je označený modrou farbou. Čiernou farbou sú označené najtvrdšie, resp. tvrdo lisované polystyrénové dosky, ktoré sa používajú na suchý proces vyhotovenia podláh. Tieto dosky sú najpevnejšie a vydržia zaťaženie až 20 Pa. Zároveň sú dostatočne elastické, aby nepraskli.

    3. Polystyrén 5 cm, polystyrén 8 cm, polystyrén 10 cm alebo polystyrén 12 cm

    V priemyselnej výrobe a na trhu sú k dispozícii polystyrénové dosky s hrúbkou od 1 cm do 30 cm nielen kvôli bohatšej ponuke, ale aj kvôli flexibilnejšej aplikácii. Tam, kde je to možné, najjednoduchšie je namontovať najhrubšiu dosku, aby sa celá práca nielen urýchlila, ale aj uľahčila. V praxi to zvyčajne nie je také jednoduché. Úplne rovné plochy, najvhodnejšie pre tento typ aplikácie, sú fasády a podlahy. Všetko ostatné si vyžaduje „doladenie“, prispôsobenie. Z tohto dôvodu sa kombinovaním dosiek rôznych hrúbok získa izolácia požadovaného objemu a v konečnom dôsledku celá plocha vyzerá dobre nielen odborne, ale aj esteticky.

    Európska komisia vo svojom odporúčaní týkajúcom sa energetickej efektívnosti uvádza, že ideálna hrúbka izolácie je 12 cm. Je samozrejme jasné, že hrubšie dosky s vyššou hustotou sú lepšie tepelné a zvukové izolanty.

    Montáž polystyrénu je najjednoduchšia na novostavbách. Zdá sa, že najčastejšie používaná je „desiatka“, samostatne alebo v kombinácii s polystyrénovými doskami iných hrúbok.

    Napríklad, strecha je z vnútornej strany najčastejšie zateplená minerálnou vlnou, na ktorú je položená paropriepustná fólia. Na všetko sa kladie polystyrén 5 cm alebo 8 cm podľa typu a konštrukcie samotnej strechy. Navyše, predovšetkým pri rekonštrukciách starších budov, kde z nejakého dôvodu existujú rôzne obmedzenia a steny treba zatepliť z vnútornej strany, najvhodnejšie na použitie sú polystyrénové dosky s hrúbkou 5 cm. Dosahujú účinnú tepelnú a zvukovú izoláciu, redukujú tepelné mosty a zároveň minimálne zmenšia objem interiéru, resp. úžitkového priestoru.

    Vnútorné deliace steny sú veľmi často vyrobené zo sendvičových panelov, pri ktorých je  polystyrén 5 cm, 8 cm alebo polystyrén 10 cm výplňou a izolantom. V takýchto prípadoch neexistujú žiadne racionálne dôvody na montáž príliš hrubých polystyrénových dosiek, pretože tieto steny nikdy nebudú vystavené vonkajším vplyvom. Slúžia len ako priečky a na položenie inštalácií, takže v takýchto konštrukciách úplne postačuje polystyrén 5 cm alebo 8 cm.

    To isté platí pre fasády. Samozrejme, najjednoduchšie je to pri novostavbe, keď sú vonkajšie steny rovné. Fasádny polystyrén 10 cm, 12 cm alebo 15 cm tam môže byť hneď položený, v prípade potreby aj hrubší, a potom sa robí dokončovacia vrstva fasády. Ak ide o stavby so soklom alebo polygonálne lomené, s vyčnievajúcimi balkónmi alebo polkruhovými oknami, s parapetmi či pergolami alebo o staré stavby, povrch sa najľahšie vyrovná, ak je prvá vrstva dosiek tenšia, napr. 1 cm alebo 2 cm, na ktorú sa potom umiestni polystyrén 5 cm, 8 cm alebo polystyrén 10 cm.

    Odborníci radia, že s hrúbkou fasádneho polystyrénu netreba preháňať. Tenší a hustejší polystyrén je rovnako dobrý izolant ako hrubší a menej hustý. Sú to technické nuansy a rozdiel v cene tiež nie je príliš veľký.

    Nakoniec, na suchý proces vyhotovenia podláh sa používa najhrubší a najtvrdší, tvrdo lisovaný polystyrén s hrúbkou 15 cm a viac. Je dostatočne tvrdý, aby odolal bežnej záťaži očakávanej v obytných priestoroch, ale zároveň dostatočne elastický, aby pri záťaži nepraskol.  

    V každom prípade je vždy vhodné poradiť sa s odborníkom, ktorý vám bude vedieť odporučiť typ a hrúbku polystyrénu. Racionálnejšie tak investujete peniaze a s väčšou pravdepodobnosťou získate to, čo chcete – dobre zateplený a útulný dom, ktorý vydrží desiatky rokov.

    4. Polystyrén – cena

    Druhy polystyrénu  Cena za m2 (ceny sú orientačné, neustále sa menia)
    Fasádny polystyrén

    polystyrén 3 cm, 3 – 6 EUR/m2

    polystyrén 5 cm, 4 – 9 EUR/m2

    polystyrén 8 cm, 8 – 12 EUR/m2

    polystyrén 10 cm, 10 – 20 EUR/m2

    polystyrén 12 cm, 15 – 25 EUR/m2

    Podlahový polystyrén (polystyrén na podlahy)

    polystyrén 3 cm, 2,80 – 3 EUR/m2

    polystyrén 5 cm, 4,80 – 5 EUR/m2

    polystyrén 8 cm, 7,70 – 8 EUR/m2

    polystyrén 10 cm, 9,60 – 10 EUR/m2

    polystyrén 12 cm, 11,50 – 12 EUR/m2

     

    Odborný článok 2292
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1987 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1987 realizátorov v oblasti Fasáda
    8.8
    0

    Manel


    9.8
    3

    Chorvatovič s.r.o.


    10
    2

    ENERGOWELD s.r.o


    10
    1

    Stavberg Košice s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené