Pre oblasť

    Servis a údržba okien

    Článok si prečítalo viac ako 652+ používateľov
    Bežným používaním dochádza k opotrebúvaniu a poškodeniu okien (úniky tepla, nadmerné opotrebenie rámu okna, kovania a iné poruchy). Preto je dôležité vykonávať pravidelný kompletný servis a údržbu okien. Pravidelne udržiavané okná budú pripravené na ďalšie roky bez porúch.
    Odborný článok 652
    servis udrzba okien
    Máme 372 realizátorov v oblasti Servis okien, oprava okien:

    Odporúča sa vykonať servis okien aj na novostavbách, pretože vplyvom vonkajších podmienok (napr. teplotné výkyvy ovplyvňujúce rozťažnosť materiálu) môže dôjsť, najmä v prvých rokoch, k nutnosti nastavenia okien. Tu nejde o nejakú chybu okien ani zlú montáž, ale o prirodzenú vlastnosť okien. 

    Okrem toho, ak montáž okien nebola vykonaná kvalitne, môže sa stať, že je potrebné nastaviť krídla už po osadení okien. Nastavenie treba vykonať napr. v prípadoch, keď okno v niektorom mieste netesní ako by malo.

    Údržba okenného kovania

    Hovorí sa, že „prevencia je lepšia ako liečba“. Vzťahuje sa to aj na údržbu okenného kovania, ktoré je neviditeľné, a preto je často zanedbávané. A ide o najdôležitejší prvok každého okna, dôležitý pre jeho správne fungovanie. Od tesnenia okna závisí aj kvalita a stav okenného kovania. Okná sa kupujú s nainštalovaným kovaním. Ak dôjde k poškodeniu týchto prvkov (okenné pánty, kľučky, otvárače a pod.), je potrebná ich oprava alebo výmena, čo môže byť drahý špás. Najčastejšie sa nakupujú iba vymeniteľné diely, ktoré boli poškodené (v dôsledku nesprávneho použitia alebo v dôsledku nesprávnej údržby). 

    Odborníci, ktorí sa zaoberajú montážou okien, ich servisom a údržbou, odporúčajú každé dva až tri roky nastaviť mechanizmus kovania, tiež vykonať mazanie tekutou vazelínou určenou na mazanie kovaní.

    Odborná rada zo spoločnosti SERVIS OKIEN KASÁK s.r.o.

    1. Aké služby ponúka Vaša spoločnosť a kde pôsobíte?

    Spoločnosť Servis okien Kasák s.r.o. sa venuje servisu a oprave okien a dverí. Pôsobíme v Martine a v blízkom okolí.

    2. Ako často treba servisovať okná a dvere?

    Výrobcovia kovania uvádzajú, že je potrebné starať sa o kovania každý rok. To znamená premazať ho a nastaviť, no veľa ľudí to nerobí a rieši servis až po 10 alebo 15 rokoch od užívania okien. S týmto sa bohužiaľ bežne v praxi stretávame.

    3. Dokážeme servisovať okná aj my sami?

    Základné servisné úkony áno. Toto zahŕňa okná premazať na všetkych pohyblivých bodoch. Základné nastavenia určite dokážete aj sami. Stačí si trochu naštudovať spôsob ako to spraviť ale najlepším riešením je zavolať firmu ktorá sa zaoberá tímito prácami ako je naša.

    4. Odkiaľ beriete zákazky?

    Veľa zákaziek máme na odporúčanie, snažíme sa byť viditeľný a využívame aj web stránky alebo sprostredkovateľa ako je Daibau.

    5. Ste spokojný so službami ktoré Daibau poskytuje?

    Áno, som, má to svoje výhody. Zákazníci sú overení, dobre je popísaný dopyt, ktorý sa k firme dostane, spolupráca so zamestnancami Daibau je plynulá a bezproblémová, určite Daibau odporúčam aj ostatním.

    servis-okien-kasak.jpeg

    Odbornú radu poskytol pán Tomáš Kasák zo spoločnosti SERVIS OKIEN KASÁK s.r.o., ktorý nás navšívil na veľtrhu stavebníctva CONECO RACIOENERGIA 2024 v Bratislave.

    Výmena tesnenia okien

    Okno by malo bezchybne tesniť. Aby sa zabránilo jeho opotrebovaniu alebo poškodeniu, je potrebné zabezpečiť jeho pružnosť a vláčnosť. Ak je nevyhnutná výmena okenného tesnenia, tá  prebieha priamo na tvári miesta tak, že sa staré tesnenie vyberá a kladie sa nové. Pri tomto úkone nevzniká neporiadok. Výmenou tesnenia sa obnovia tesniace vlastnosti okna, bez nutnej výmeny celých okien. 

    Rosenie okien

    Ak sa okná rosia z vonkajšej strany, je to normálny jav. Okná sú kvalitné a majú dobré tepelne izolačné vlastnosti. Netreba s nimi nič robiť. 

    Ak ide o rosenie okien v priestoroch medzi sklami, je to závažný problém, ktorý sami  nevyriešite, a treba vyhľadať pomoc odborníka. Vzniká v prípade nekvalitnej izolácie okien, chýbajúcej absorpčnej hmoty, poškodenia rámu alebo samotného skla, v ktorom môže byť maličká prasklina, cez ktorú uniká vzduch. Ak vnútorný priestor medzi sklami nie je hermeticky uzavretý, vniká do neho vzduch a voda. V tomto prípade nepomôže nič iné, iba oprava okien alebo výmena.

    Ak sa okná rosia z vnútornej strany, je to proces kondenzácie vody. To znamená, že ak je v interiéri vzduch nasýtený vodou, tá sa vo vzduchu automaticky zráža vo forme vody alebo vodnej pary. Takéto rosenie okien býva najčastejšie a s ním si ľahko môžeme poradiť. Mnoho ľudí vymieňa okná práve kvôli tomu, že dochádza k roseniu. Inštalujú si moderné plastové okná namiesto starých drevených. Tým však problém neriešia.

    Materiál okna nevplýva na rosenie z vnútornej strany.

    Plastové okná sa môžu rosiť ešte viac práve preto, že sú kvalitnejšie a majú lepšie tesnenie, ktoré zabraňuje prirodzenej výmene vzduchu, a tak sa vo vnútri ľahšie a rýchlejšie tvorí vlhkosť. V dôsledku zvýšenej vlhkosti rosenie vzniká v kúpeľni, kuchyni a v miestnosti, kde je veľa rastlín. Rosenie má za následok vznik plesní.

    Vetranie

    Aby sme sa vyhli roseniu okien, dôležité je vetranie.

    Najlepšie je okno otvoriť dokorán viackrát na kratší čas (nechať ho otvorené štyri až desať minút). Počas vykurovacej sezóny sa pri vetraní odporúča stlmiť kúrenie. Dôležité je dôkladné vyvetranie najmä pred spaním.

    Zvyčajne sú v cene zahrnuté všetky úkony kompletného servisu okien. Často sa v takýchto prípadoch zistí nedostatočná izolačná funkcia okien, nedostatočná funkčnosť a pohyblivosť okien. Najčastejšia chyba je poškodené kovanie alebo zlomená súčiastka na kovaní, čo má za následok nefunkčnosť okna. 

    Ak sa nemôžete dovolať firme, ktorá vykonala dodávku, resp. montáž okien, môžete využiť služby servisu, ktorý poskytuje údržbu a opravu okien. Pracovníci tohto servisu vám vedia poradiť, vykonajú výmenu kovania, tesnenia alebo vám poskytnú iné nevyhnutné služby súvisiace s oknami. 

    Ak máte záujem o údržbu alebo opravu okien, a neviete ako nájsť správneho majstra, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Majstri, s ktorými spolupracujeme, pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám. 

    Odborný článok 652
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Servis okien, oprava okien?

    Máme 372 realizátorov v oblasti Servis okien, oprava okien:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 372 realizátorov v oblasti Servis okien, oprava okien
    8.8
    0

    Filip Glatz - roletka.sk


    10
    5

    LEX-AL s. r. o.


    9.3
    0

    ANTARA BAU, s.r.o.


    10
    1

    CANCELLI s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené