Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Minerálna vlna – vlastnosti, ktoré je dobré poznať   

    Článok si prečítalo viac ako 1390+ používateľov
    Izolácia každej budovy, rozostavanej alebo dokončenej, má kľúčový význam pre jej životnosť, použiteľnosť, kvalitu a náklady na údržbu. Izolačné materiály môžu byť rôzne v závislosti od toho, či ide o ochranu základov, fasády, strechy alebo interiéru budovy. Kvalitné izolačné materiály, ktoré sú použité podľa všetkých zásad dobrej praxe, sú zárukou, že samotná budova bude kvalitná, že priebežné náklady na vykurovanie a chladenie budú nižšie a život v nej bude pohodlný. Minerálna vlna, známa aj ako minerálna vata, sklenená vlna, sklená vata, sklenená vata, kamenná vlna, kamenná vata alebo fasádna vata, je materiálom, ktorý sa často používa na tepelnú izoláciu práve vďaka svojim vlastnostiam a výhodnej cene. 
    Odborný článok 1390
    mineralna vlna
    Máme 1981 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Minerálna vlna

    Základné požiadavky, ktoré musí spĺňať každý izolačný materiál sú: ochrana pred atmosférickými vplyvmi a teplotnými zmenami, zamedzenie vlhkosti a vzniku plesní, ako aj zníženie spotreby energie. Minerálna vata toto všetko spĺňa, a to v každom ohľade, a preto zabezpečuje energetickú efektívnosť novostavby alebo rekonštruovanej budovy.

    Výrobky z minerálnej vlny, v porovnaní s tepelnoizolačnými materiálmi iných druhov, typov a vlastností, sa v stavebníctve najčastejšie používajú: 

    • keď sa vyhotovuje „mokrá fasáda“,
    • pri zateplení systémom odvetranej fasády,
    • pri tepelnej izolácii vonkajších stien z vnútornej strany,
    • keď sa tepelná izolácia vonkajších stien vykonáva vo viacerých vrstvách, zo sendvičových panelov s kovovým obkladom,
    • ako podklad pre mäkké strechy,
    • pri konštrukcii stropov a podláh, najmä podláh nad základovou doskou a v miestach styku vonkajších stien so strechou.

    2. Z čoho sa skladá minerálna vlna?

    Minerálna vata je izolačný materiál na báze kameňa, pozostávajúci z anorganických vláken, ktoré môžu byť prírodného alebo syntetického pôvodu. Vlákna sa získavajú z tavenej kameniny, do zmesi sa pridávajú aj recyklované suroviny (sklo, koks...). Môže mať rozličnú hustotu (kg/m3). 

    Kamenná a sklená vata sa líšia surovinami, z ktorých sa vyrábajú, výrobným postupom, spôsobom balenia, ale aj určitými technickými charakteristikami. Na trhu minerálnu vlnu dostať v sypkom stave vo vreciach, vo forme minerálnej plsti v kotúčoch a listoch alebo vo forme polotuhých a tuhých dosiek.  

    V stavebníctve sa minerálna vlna používa ako tepelná, zvuková a protipožiarna izolácia. Výrobky z minerálnej vlny môžu byť zo sklenej vlny alebo z kamennej (čadičovej) vlny, od seba sa odlišujú nielen vstupnou surovinou, ale aj priemerom a dĺžkou vlákna.
    Inštalácia minerálnej vlny
    Inštalácia minerálnej vlny

    3. Vlastnosti minerálnej vlny

    Minerálna vlna je odolná voči chemikáliám, hmyzu a mikroorganizmom. Je elastická, takže je odolná voči nárazom, nepraská a neláme sa; nemení svoj tvar ani rozmery, preto je stabilná, s dlhou životnosťou. Je to materiál vysoko ekologický a v plnej miere recyklovateľný. Vďaka týmto vlastnostiam je minerálna vata aj nehorľavá, resp. ohňovzdorná (teploty pri požiari sú okolo 600 °C, kamenná vlna sa topí nad 1000 °C a sklená vata nad 700 °C, čo znamená, že vlna sa nevznieti). Okrem toho, ani kamenná ani sklenená vata sa netopí a v prípade požiaru nevypúšťa toxické látky a dym. Preto je aj z hľadiska bezpečnosti veľmi žiadaným materiálom. Minerálna vlna používaná na vnútornú izoláciu je vyrábaná špeciálnou technológiou, na báze biologicky odbúrateľných materiálov a bez pridaného formaldehydu, preto je pre človeka neškodná, nevylučuje škodlivé plyny a neohrozuje kvalitu vzduchu v domácnosti. Keďže je minerálna vlna vláknitý materiál, umožňuje stenám „dýchať“, je paropriepustná, čím zabraňuje tvorbe kondenzácie, vlhkosti, plesní, húb, alergénov, ktoré spôsobujú problémy s dýchaním a alergie. 

    3.1. Zvuková izolácia a tepelná vodivosť

    Pokiaľ ide o ochranu proti hluku, minerálna vlna patrí medzi najlepšie materiály. Vďaka svojej vláknitej štruktúre veľmi dobre pohlcuje zvuk a poskytuje tak výbornú ochranu v hlučnom prostredí bez ohľadu na to, či sa používa na vonkajšiu alebo vnútornú izoláciu.

    Hustota materiálu ovplyvňuje aj vodivosť – vyššia hustota minerálnej vlny zabezpečuje nižšiu tepelnú vodivosť a menšie straty energie. Minerálna vlna je tepelný izolant so súčiniteľom tepelnej vodivosti v rozmedzí od 0,030 do 0,045 W/mK, čím sa radí medzi najlepšie materiály svojho druhu.

    3.2. Minerálna vlna ako izolant

    Najdôležitejšou vlastnosťou minerálnej vlny ako izolantu je, že zabezpečuje neporovnateľne nižšiu spotrebu energie v domácnosti. Menej energie – nižšie účty – menej emisií škodlivých plynov do ovzdušia – a viac úspor!

    Minerálna vlna sa vďaka vyššej hustote ťažšie zohrieva, dlhšie udrží teplo a neskôr ho pomalšie uvoľňuje do priestoru, čím zabraňuje prehrievaniu objektu a udržiava príjemnú teplotu v interiéri. Výborná je aj v zimnom období, keďže dlho udrží teplo, na kúrenie sa spotrebuje menej paliva a ako izolácia na fasáde a streche zabraňuje vzniku tepelných mostov.

    Keďže je minerálna vlna elastický tepelnoizolačný materiál, pri použití na izoláciu striech sa umiestňuje do priestoru medzi krokvy, čím zabraňuje vzniku tepelných mostov. Nie vždy sú plochy, na ktoré sa tepelná izolácia inštaluje, ideálne rovné, tento materiál umožňuje vyplniť otvory, medzere a nerovnosti (podobná situácia je aj s fasádou). Práve preto je minerálna vlna neporovnateľne lepším izolačným materiálom ako pevné a tvrdé materiály, akými je napr. extrudovaný polystyrén (XPS) a expandovaný polystyrén (EPS).  

    4. Minerálna vata: sklená vata a kamenná vata – rozdiely  

    Hlavné rozdiely spočívajú v použitých surovinách, technologických postupoch používaných pri ich výrobe, a konečných vlastnostiach produktov. Hlavnou surovinou, z ktorej sa vyrába sklená vata (vlna), je kremenný piesok, do ktorého sa pridáva sklenená drť (recyklované rozbité sklo) a iné prírodné prísady. Kamenná vlna sa vyrába z vulkanických hornín (akými sú napr.  čadič, diabas a podobne) a vysokopecnej trosky.  

    Sklenená minerálna vlna
    Sklená vata

    Okrem toho sa minerálne vlny odlišujú technológiou výroby. Vlákna sklenenej vlny sú pružnejšie a desaťkrát dlhšie. Elasticita vláken umožňuje stlačenie materiálu na minimálny objem, čo prakticky znamená jednoduchší transport a skladovanie.

    Pokiaľ ide o realizáciu prác, montáž je rýchlejšia a jednoduchšia, pretože nie je potrebné rezať materiál na presné rozmery. Keď sa minerálna vlna položí na miesto, dôležité je, aby sa sama roztiahla, nezanechala žiadne medzery, aby nevznikli tepelné mosty.

    Kamenná minerálna vlna
    Kamenná vlna

    5. Minerálna vlna – cena

    Minerálna vata, sklenená vata a kamenná vlna je dostupná na trhu väčšinou v kotúčoch a doskách rôznych hrúbok, hoci ju dostať aj vo forme plsti. V závislosti od zloženia, hrúbky, hustoty, tvaru, účelu minerálnej vlny (inštalácia na strechu, fasádu alebo ako interiérový obklad), ale aj výrobcu, sa líšia aj ceny

    Odborný článok 1390
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1981 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1981 realizátorov v oblasti Fasáda
    10
    0

    NASULSEN SK s r o, org. Zložka NEBRASTAV


    8.6
    3

    Interlok s.r.o.


    9.4
    0

    WORK stav s.r.o.


    10
    1

    MVC stavby s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené