Pre oblasť

    Barové stoličky - sú trendom alebo nie?

    Sú barové stoličky stále obľúbené? Zvyčajne sa používajú na vonkajšie terasy a vedľa kuchynských liniek, najmä vedľa kuchynských ostrovčekov. Používajú sa aj namiesto klasických jedálenských stoličiek. Barová stolička je skvelým prostriedkom pre socializáciu, nie je však najvhodnejšia na niekoľkohodinové sedenie. Odpoveď na úvodnú otázku nie je jednoznačná: sú trendom, len si treba vybrať tie správne.
    Odborný článok 372
    barove stolicky
    Máme 1139 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru:

    1. Drevené, kovové alebo plastové barové stoličky?

    Materiály na výrobu barových stoličiek sú veľmi podobné materiálom, z ktorých sa vyrábajú iné modely tohto kusového nábytku, jedálenské alebo záhradné stoličky. Často sa na tento účel používa tzv. večný materiál – drevo, potom nasleduje kov, vo vonkajších priestoroch sa často používa aj PVC, pretože sa ľahko čistí. Svojou prirodzenosťou drevo v interiéri vytvorí domácku atmosféru, poskytne pocit tepla a pohodlia. Kov prináša do prostredia eleganciu, modernosť a súčasný dizajn, zatiaľ čo plast a podobné kompozitné materiály pôsobia extravagantnejšie.

    1.1. Drevené barové stoličky

    Drevené barové stoličky sa veľmi dobre hodia do kuchýň v tradičnom štýle, napr. do starších vidieckych kuchýň. Drevo vnesie do domova teplo a útulnosť a ľahko sa kombinuje s inými materiálmi, najmä s textilom a kovom. O niečo modernejší dizajn barových stoličiek má kombinácia dreveného sedadla a kovového rámu, ktorý je zvyčajne práškovo lakovaný na čierno. Keďže sú drevené barové stoličky relatívne ľahké, ľahko ich možno presúvať po miestnosti a zdvihnúť, čo je užitočné najmä pri vysávaní a čistení podlahy.

    Drevo nie je vhodným materiálom pre vonkajšie barové stoličky, pokiaľ ich každú sezónu alebo v prípade dažďa starostlivo neodložíte na suchom mieste. Drevené barové stoličky zvyčajne nie sú výškovo nastaviteľné.

    1.2. Kovové barové stoličky

    Ďalšou kategóriou barových stoličiek sú kovové barové stoličky. Tie sú prakticky nezničiteľné a preto sa často používajú na vonkajšie, letné kuchyne. Kovové barové stoličky do vnútorných priestorov sú zvyčajne čalúnené alebo majú drevené sedadlo, pretože kov je na dotyk dosť chladivý materiál. Tieto stoličky sú zvyčajne výškovo nastaviteľné, aj keď to závisí od typu kovových nôh. Existuje niekoľko možností povrchovej úpravy kovu: môže byť pieskovaný (nehrdzavejúca oceľ), práškový (všetky kovy), pozinkovaný (hliník), chrómovaný (lesklý vzhľad kovu), surový (napr. nehrdzavejúca oceľ) alebo eloxovaný (hliník).

    Kovové barové stoličky majú väčšinou sieťované alebo perforované sedadlo a operadlo, čím sa znižuje vlastná hmotnosť stoličky. Ak však majú len sedadlo (bez operadla), je zvyčajne vyrobené z jedného kusu kovu.
    Plastové barové stoličky sú dostupné v skutočne pestrej škále farieb, vzorov a prevedení
    Plastové barové stoličky sú dostupné v skutočne pestrej škále farieb, vzorov a prevedení

    1.3. Plastové barové stoličky

    Ďalšou možnosťou sú plastové barové stoličky, ktoré sú v posledných rokoch čoraz obľúbenejšie pre svoju nízku cenu. Plastové barové stoličky sa zvyčajne vyrábajú z jedného kusu plastu, ale sedadlá a operadlá môžu byť aj samostatné. Rám je takmer vždy kovový a plast ponúka, podobne ako kov, skutočne bohatý výber farieb, vzorov a textúr. Keďže plast je materiál, ktorý sa leje do formy alebo debnenia, môžu tak vzniknúť rôzne perforácie, vzory a podobne. 

    1.4. Čalúnené barové stoličky: koža a textil

    Koža je veľmi drahý materiál, preto sa zvyčajne používa len na sedadlá a operadlá barových stoličiek a aj tak značne predraží výrobok. Alternatívou kože je barová stolička potiahnutá textilom, ktorá je o niečo náročnejšia na údržbu, no cenovo oveľa dostupnejšia. Textílie tiež ponúkajú väčšiu rozmanitosť farieb, vzorov a textúr, koža má zvyčajne o niečo menej možností.

    2. Početné štýly barových stoličiek

    Na trhu je rôznorodá ponuka materiálov pre barové stoličky, okrem toho obchody ponúkajú aj mnoho rôznych štýlov. Môžeme si vybrať medzi klasickým, rustikálnym, výrazne moderným alebo starožitným štýlom barových stoličiek. Pri výbere štýlu platí jediné zlaté pravidlo: barová stolička musí štýlovo ladiť s vašou kuchyňou a jedálňou, inak priestor nebude jednotný a bude pôsobiť dosť chaoticky. Ak chcete, aby barové stoličky vynikli, dosiahnete to výberom trochu výraznejšej farby, no v žiadnom prípade nie štýlom, ktorý sa k vašej kuchyni vôbec nehodí.

    Atmosféru môžete oživiť pestrofarebnými barovými stoličkami
    Atmosféru môžete oživiť pestrofarebnými barovými stoličkami

    3. Barové stoličky s opierkami na ruky, operadlami alebo bez nich?

    Či si vyberiete barovú stoličku s operadlom a opierkami na ruky, bez opierok na ruky alebo  bez oboch prvkov, závisí predovšetkým od toho, ako budete stoličku využívať a od priestoru, ktorý máte k dispozícii. Ak budete barovú stoličku používať často, určite je praktickejšie vybrať si takú, ktorá vám umožní čo najpohodlnejšie sedenie – v takejto situácii je určite lepšia barová stolička s operadlom a opierkami na ruky ako bez nich. Ak však barovú stoličku budete využívať len zriedka alebo si ju dokonca kupujete skôr na okrasu ako na skutočné použitie, určite odporúčame kúpiť barovú stoličku bez opierok na ruky a operadla, teda len so sedadlom. Prečo? Barové stoličky s opierkami na ruky a operadlami sú totiž masívne a robustné, čo opticky zmenšuje priestor.

    Barové stoličky s opierkami na ruky sa na rozdiel od stoličiek bez opierok nedajú zasunúť pod pult.

    4. Výškovo nastaviteľné alebo pevné barové stoličky?

    Pri kúpe barových stoličiek sa často objavuje otázka, či sú lepšie barové stoličky s nastaviteľnou alebo pevnou výškou. Odpoveď na to nie je úplne jednoznačná. Výška barovej stoličky sa určuje podľa štandardnej výšky kuchynskej linky, ktorá by mala merať 90 až 92 cm. Na tomto mieste treba spomenúť ďalší zaujímavý fakt: keďže sú ľudia stále vyšší, štandardné rozmery nábytku sa menia každých pár desaťročí. V minulom storočí boli kuchynské linky vysoké len 86 až 88 cm. Ak je výška vašej kuchynskej linky štandardná, nie je potrebné kupovať výškovo nastaviteľnú barová stolička, pretože jej výška bude určite vhodná. Ak však vaša kuchynská linka nemá štandardnú výšku alebo budete barovú stoličku používať inde, je lepšie vybrať si tú s nastaviteľnou výškou. 

    Barové stoličky na fotke majú pevné kovové nohy, ich výška je prispôsobená štandardnej výške kuchynskej linky
    Barové stoličky na fotke majú pevné kovové nohy, ich výška je prispôsobená štandardnej výške kuchynskej linky

    5. Akú barovú stoličku si teda vybrať?

    5.1. Zvážte použitie barových stoličiek

    Pri kúpe barových stoličiek zvážte účel, ktorému budú slúžiť. Či stoličky budú iba dekoračným prvkom v interiéri alebo budú určené na občasné sedenie či uľahčenie sedavých prác. Ak bude barová stolička slúžiť len ako dekoračný prvok, tvar sedadla nie je dôležitý. V tomto prípade je dôležitý vzhľad a zladenie stoličky s prostredím. Extravagantné stoličky s bláznivými a nezvyčajnými tvarmi sú skutočnou pastvou pre oči.

    5.2. Pohodlné sedadlo je nevyhnutné

    Sedenie na čalúnených stoličkách je určite pohodlnejšie ako na stoličkách s dreveným sedadlom. Pri výbere barovej stoličky, určenej na sedenie, treba dbať na to, aby sedadlo bolo pohodlné a pekne sa prispôsobilo tvaru tela.

    V malých kuchyniach sa vyhnite barovým stoličkám s operadlami a opierkami na ruky, pretože pôsobia masívne a opticky zmenšujú priestor
    V malých kuchyniach sa vyhnite barovým stoličkám s operadlami a opierkami na ruky, pretože pôsobia masívne a opticky zmenšujú priestor
    Odborný článok 372
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Nábytok na mieru?

    Máme 1139 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1139 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru
    9.9
    0

    Stolárstvo Jankech


    8.8
    0

    Michal Horvát


    9.5
    0

    STA s.r.o.


    8.8
    0

    Róbert Ozoroczy - ZARIAĎ 6+


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené