Pre oblasť

    Kominár, kominárske služby

    Článok si prečítalo viac ako 885+ používateľov
    Kominárstvo je činnosť, vďaka ktorej sú naše domy už stáročia chránené pred „červeným kohútom na streche“ – požiarom. Kominár by mal raz do roka skontrolovať komíny na vašich príbytkoch, iba tak si môžete byť istí, že budete spokojne spávať. Kominárske služby zabezpečujú požiarnu bezpečnosť, zlepšujú zdravie, zvyšujú účinnosť vykurovacích zariadení a znižujú náklady na opravy a vykurovanie.
    Odborný článok 885
    kominar
    Máme 245 realizátorov v oblasti Kominárstvo:

    V európskej kultúre je kominár považovaný za nositeľa šťastia. Medzi ľuďmi sú rozšírené povery, že si treba chytiť gombík, keď vidíte kominára, aby sa vám splnilo želanie. Tiež sa hovorí, že sa treba dotknúť troma prstami o telo kominára, čo tiež prináša šťastie, alebo vytrhnúť tri štetiny z jeho štetky, ktoré vložené do peňaženky, prinášajú nielen šťastie, ale i bohatstvo. Lenže kominárov nevidieť na streche až tak často. A skutočnosť je taká, že čisteniu komínov treba venovať náležitú pozornosť.

    Fyzické a právnické osoby majú povinnosť zabezpečovať pravidelné čistenie a kontrolu komínov, ktoré je upravené zákonom o ochrane pred požiarmi. Prevencia a ochrana pred požiarmi je jedna zo základných foriem predchádzania požiarom počas zimného vykurovacieho obdobia. Pokiaľ ide o čistenie komínov, existujú dve možnosti. Môžete požiadať profesionála, aby vám vyčistil komín alebo ak ste dostatočne šikovní, čistenie komína zvládnete aj sami. V zákone nie je ustanovené, že komíny musí čistiť iba kominár. Predsa je najlepšie túto prácu zveriť kominárovi, lebo on vám vydá potvrdenie, ktoré poisťovňa od Vás v prípade požiaru bude vyžadovať. Ak takéto potvrdenie nemáte, poisťovňa Vám škodu nemusí preplatiť. A okrem toho, riskujete pokutu alebo aj trestné stíhanie. Takže ak máte doma komín a chcete mať pokojný spánok, zavolajte si kominára v lehotách stanovených vyhláškou týkajúcou sa tejto činnosti.

    Dôležitá je správna údržba nielen klasických komínov, ku ktorým je napojený kozub alebo pec, ale aj  komínov, ku ktorým sú pripojené rôzne vykurovacie systémy.  Pokiaľ ide o vykurovanie a komíny, požiare sú zvyčajne zapríčinené nekvalitnými, zle čistenými alebo úplne zanedbanými komínmi.

    Odborníci tvrdia, že stúpa riziko požiaru, keď je na vnútornej stene komína trojmilimetrový nános sadzí. Preto komíny treba pravidelne čistiť, aby vyhorenie sadzí nespôsobilo požiar. K hlavným príčinám požiarov v rodinných domoch patria aj rôzne technické poruchy, opotrebenie vykurovacích telies, porušenia dymovodov, nesprávne pripojenie vykurovacích telies atď. Okrem toho komíny nie sú dostatočne vzdialené od drevených prvkov domu.

    Kominári pomáhajú zabezpečiť, aby bolo používanie krbov a pecí bezpečné, aby nedochádzalo k požiarom v komíne
    Kominári pomáhajú zabezpečiť, aby bolo používanie krbov a pecí bezpečné, aby nedochádzalo k požiarom v komíne

    S technologickým pokrokom kominári pri poskytovaní služieb už neohrozujú svoje vlastné zdravie, ako tomu bolo v minulých stáročiach. Poskytujú širokú škálu služieb, medzi ktoré patria: čistenie vykurovacích zariadení, čistenie komínov, čistenie prieduchov, kontrola vykurovacích zariadení, výpočet vhodnosti vykurovacích zariadení, kontrola dymovodov, čistenie priemyselných vykurovacích zariadení, meranie spalín, odstraňovanie dechtových usadenín, poradenstvo užívateľom, čistenie parných kotlov, kominárske práce, rekonštrukcie komínov atď. 

    1. Čistenie a kontrola komínov

    Medzi najžiadanejšie kominárske služby, ktoré kominári poskytujú, určite patrí čistenie a kontrola komínov. Spočíva z mechanického čistenia komínu a jeho vizuálnej kontroly. Čistenie komína je vlastne mechanické odstránenie produktov spaľovania, ktoré sú uchytené na vnútornej strane spalinovej cesty (systém, ktorý zaisťuje bezpečný odvod spalín do voľného ovzdušie, a to od spalinového hrdla spotrebiča, až po ústie komína) a prípadné odstránenie kondenzátu z kondenzačnej nádoby. Zároveň kominár odborne posúdi celkový stav komína a vykoná kontrolu požiarnej bezpečnosti objektu. 

    V prípade, že máte doma komín, mali by ste:

    • zabezpečiť pravidelné čistenie a kontrolu komínov,
    • rešpektovať technické podmienky a požiadavky na protipožiarnu bezpečnosť,
    • uchovávať potvrdenia  o vykonaní odborného čistenia komína, ktoré vydávajú kominár.
    Pokiaľ ide o čistenie komína, tieto práce treba vykonávať v určených časových intervaloch. 

    Ak máte napríklad na komínové teleso pripojené spotrebiče s výkonom do 50 kW, postačí  kontrolu vykonať raz za štyri mesiace alebo raz za dvanásť mesiacov, v závislosti od toho, aké pripojenie spotrebičov máte. Ak sú vaše spotrebiče s výkonom nad 50 kW, kontrola je potrebná raz za dva až šesť mesiacov. 

    Komín v stavbách, ktoré sú iba občasne používané, je potrebné čistiť a kontrolovať najmenej raz za dva roky. Sadze a kondenzát, ktoré sú nahromadené v zbernej časti komínového prieduchu, sa musia vyberať pri každom čistení komína. 

    Odstraňovanie nánosov dechtu

    Usadeniny dechtu sa môžu hromadiť na vnútornej strane dymovodov v dôsledku nesprávne dimenzovaného dymovodu, nedostatočného prívodu vzduchu, nekvalitného paliva, nedostatočného spaľovania alebo v dôsledku nepravidelného a nedostatočného čistenia. Usadeniny dechtu v dymovodoch sa odstraňujú mechanicky alebo spaľovaním. Preventívne odstraňovanie usadenín znižuje riziko vzniku požiaru v dôsledku samovznietenia a zlepšuje odvod spalín zo spaľovacieho zariadenia.

    2. Kontrola spaľovacích zariadení

    2.1. Prvá kontrola spaľovacieho zariadenia

    Prvú kontrolu treba vykonať pri každom novom alebo upravenom spaľovacom zariadení, dymovode alebo pri rekonštrukcii budovy. Overí sa správnosť inštalácie v súlade s projektovou dokumentáciou a predpismi, čím sa zabráni nesprávnej inštalácii a prevádzke. Kominár skontroluje spotrebič, dymovody, prieduchy, prístup k spotrebičom a posúdi riziko otravy spalinami. Na základe kontroly vydá kominár kladnú správu o prvej kontrole alebo určí lehotu na nápravu. Po uplynutí lehoty na nápravu je užívateľ spaľovacieho zariadenia povinný informovať kominára, ktorý vykoná opätovnú kontrolu spotrebiča. 

    2.2. Výnimočná kontrola spaľovacieho zariadenia

    Táto kontrola je v podstate rovnaká ako počiatočná kontrola vykurovacieho zariadenia, ale vykonáva sa na žiadosť inšpektora alebo používateľa. Po kontrole sa vydá správa o mimoriadnej kontrole, ktorá slúži ako návod na odstránenie prípadných nedostatkov.

    2.3. Pravidelná ročná kontrola spaľovacieho zariadenia

    Pravidelná kontrola spaľovacieho zariadenia sa vykonáva raz ročne. Kontroluje sa stav vykurovacieho zariadenia, zmeny v prevádzke, prípadné poškodenia a iné okolnosti. Ak sa nezistia žiadne nedostatky, vydá sa kladná správa, v opačnom prípade používateľ je povinný odstrániť nedostatky v stanovenej lehote. Po uplynutí lehoty kominár vykoná opätovnú kontrolu, na základe ktorej vydá kladnú správu alebo nariadi ďalšiu kontrolu.

    2.4. Ročné kontroly malých spaľovacích zariadení

    Kontrola malého spaľovacieho spotrebiča sa vykonáva raz za vykurovaciu sezónu. Skontroluje sa stav spotrebiča, dymovodu, ventilácie a ostatných zariadení. Vydáva sa pozitívna alebo negatívna ročná správa o kontrole.

    3. Čistenie spaľovacích zariadení

    Pri spaľovaní vzniká množstvo spalín. Na stenách dymovodov sa hromadí uhlík alebo sadze. Sadze, dechtové usadeniny a iné nečistoty znižujú prietok spalín a môže dôjsť k samovznieteniu. Z tohto dôvodu najzákladnejšou úlohou kominára je čistenie spaľovacích zariadení a komínov. Zariadenia na spaľovanie kvapalín alebo plynu sa musia čistiť raz za vykurovaciu sezónu. Malé spotrebiče na spaľovanie biomasy sa musia čistiť dvakrát ročne a spotrebiče na tuhé palivá najmenej trikrát.

    4. Meranie emisií zo spaľovacieho zariadenia

    Merania emisií zabezpečia, aby škodlivé plyny, ako sú oxid uhoľnatý, oxidy dusíka, sadze a tepelné straty, zostali v rámci projektovaných limitov. Merania sú potrebné na zabezpečenie efektívneho využívania energie, ochrany životného prostredia a ovzdušia a ochrany zdravia. Meranie emisií spalín sa vykonáva pri každej kontrole spaľovacieho zariadenia, pričom kominár vydá správu o meraní. Ak sa zistia nezrovnalosti, používateľ ich odstráni v stanovenej lehote. Staršie spaľovacie zariadenia, ktoré nespĺňajú moderné normy, musí prevádzkovateľ upraviť. Pravidelné merania zlepšujú výkon vykurovacieho zariadenia a zabraňujú možnosti otravy spalinami.

    Najlepšie je túto prácu zveriť kominárovi, lebo on vám vydá potvrdenie, ktoré poisťovňa od Vás v prípade požiaru bude vyžadovať
    Najlepšie je túto prácu zveriť kominárovi, lebo on vám vydá potvrdenie, ktoré poisťovňa od Vás v prípade požiaru bude vyžadovať

    Najvhodnejšie je kominára zavolať pred vykurovacou sezónou a počas nej. Nepodceňujte tieto skutočnosti a kontaktujte kominára vo svojom okolí alebo to urobte prostredníctvom našej webovej stránky. Spolupracujeme s overenými kominármi a spoločnosťami, ktoré poskytujú kominárske služby a pomôžeme vám s nimi sa skontaktovať.

    Odborný článok 885
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kominárstvo?

    Máme 245 realizátorov v oblasti Kominárstvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 245 realizátorov v oblasti Kominárstvo
    8.6
    0

    Renata Rácova


    8.6
    0

    Ladislav Markech - KOMINÁRSTVO


    9.1
    0

    Jaroslav Karvay


    9.6
    0

    PK Dizajn s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené