Pre oblasť

    Veľkosť chodby alebo predsiene 

    Článok si prečítalo viac ako 2207+ používateľov
    Význam predsiene alebo chodby nemožno preceniť. Hoci sa im v porovnaní s rôznymi inými priestormi v dome alebo byte venuje menšia pozornosť, využívajú sa každý deň a sú prepojením medzi nimi. Predsieň alebo chodba nie sú len funkčnými prvkami; bez ohľadu na ich veľkosť, môžu byť atraktívne zariadené, no treba dodržať niektoré základné pravidlá dimenzovania.
    Odborný článok 2207
    velkost chodby
    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    1. Úloha chodby a predsiene 

    Chodba alebo predsieň spája ostatné miestnosti v dome alebo byte, je vstupnou bránou do obytných priestorov. Chodby sú tranzitné priestory, kde sa nezdržiavame, ale jednoducho sa presúvame z jedného priestoru do druhého. Ak ide o novostavbu, mala by byť riešená tak, aby chodby boli čo najkratšie alebo, ak je to možné, žiadne. Ak robíme rekonštrukciu bytu, ktorý má chodby, ich úloha závisí od veľkosti zásahu do bytu. Môže ísť o veľmi radikálnu rekonštrukciu, pri ktorej sa zbúrajú všetky nenosné steny a prerobí pôdorys bytu tak, aby bol s čo najmenším počtom chodieb. Ak takáto rekonštrukcia nie je z rôznych dôvodov možná alebo žiaduca, môžeme zvážiť, ako navrhnúť a zariadiť chodbu tak, aby bola mimoriadne funkčná a priestranná.

    2. Rozdiel medzi chodbou a predsieňou  

    2.1. Chodba 

    Chodba je priestor, ktorý navzájom spája ostatné miestnosti. Väčšinou má predĺžený tvar, čo znamená, že je výrazne väčšia dĺžka ako šírka. Pomer medzi oboma stranami je teda minimálne 1 : 1,5 a častejšie 1 : 2 alebo 1 : 3. Chodba je v zásade menej využiteľný priestor ako predsieň, pretože do nej je náročné umiestniť nábytok pre jej relatívnu úzkosť. Je určená na priechod medzi miestnosťami, dá sa opticky zväčšiť a spríjemniť premysleným dizajnom.

    2.2. Predsieň 

    Predsieň má zvyčajne priaznivejšie proporcie ako chodba a preto sa považuje za trochu užitočnejší priestor ako chodba. Ako už jej názov napovedá, predsieň je vstupná miestnosť do domu alebo bytu, z ktorej sa ide do obytných miestností. Má úlohu vetrolamu a navyše chráni obytné priestory pred vetrom a chladom. Správne dimenzovaná predsieň by mala byť dostatočne veľká, aby sa do nej bez problémov zmestila aspoň jedna predsieňová šatníková skriňa a stolička na sedenie pri obúvaní topánok.

    Veľké staromestské byty majú často niekoľko predsiení. Väčšie spálne boli často navrhnuté tak, aby sa do nich vchádzalo z predsiene.

    Svetlá šírka chodby musí byť minimálne 90 cm. Príklad na fotografii ilustruje pomerne široký priechod, ale situácia nie je ideálna, pretože priechod je výrazne zúžení, ak niekto sedí na stoličke pri stole. Chodba by určite bola funkčnejšia bez stola a stoličky.

    3. Ideálna chodba a predsieň

    3.1 Ideálna chodba 

    Pri plánovaní chodby by ste sa mali riadiť základnými pokynmi interiérových dizajnérov, ak chcete, aby bola chodba funkčná. Rovnaké pravidlo platí aj pri vybavení nábytkom. Svetlá šírka chodby v bytoch by mala byť 90 cm, ideálne 100 až 110 cm, pretože viac nie je potrebné. Šírka chodby v menších verejných budovách musí byť 120 cm. Svetlá šírka znamená vzdialenosť, ktorá musí zostať voľná na priechod bez ohľadu na zariadenie chodby. To znamená, že pred kúpou nového kusu nábytku si musíme presne zmerať všetky rozmery, aby nový prvok úplne nezúžil priechod a následne nesťažoval prístup k ďalším miestnostiam. Ak sú priestorové obmedzenia vo vašej domácnosti naozaj veľké, teda ak ide o veľmi malý byt, minimálne prijateľná svetlá šírka môže byť len 80 cm, aj keď sa to neodporúča.

    3.2 Ideálna predsieň

    Predsieň sa vyznačuje priaznivejšími proporciami. Funkčná predsieň musí mať rozmery minimálne 150 cm × 150 cm. Nemusí byť hranatá, v skutočnosti je ešte lepšie, ak je mierne predĺžená. Do predsiene  so šírkou minimálne 150 cm môžeme umiestniť šatníkovú skriňu s vešiakmi štandardnej šírky 60 cm, keďže tým nezasahujeme do ideálnej minimálnej svetlej šírky priechodu, ktorá je 90 cm. Predsiene užšie ako 150 cm vyžadujú šatníkovú skriňu na mieru vyrobenú stolárom s menšou hĺbkou. Alternatívou je skrinka na topánky, ktorá je oveľa užšia (35 až 40 cm), ale kabáty v nej samozrejme držať nemôžeme.

    Príklad na obrázku ilustruje šikovne riešené zariadenie predsiene: vľavo je dlhá lavica so zásuvkami na topánky, dostatočne nízka, aby nezakrývala okno, a vpravo je úzka polica na odkladanie osobných vecí. Pri tejto kombinácii bol zachovaný dostatočne široký priechod.
    Príklad na obrázku ilustruje šikovne riešené zariadenie predsiene: vľavo je dlhá lavica so zásuvkami na topánky, dostatočne nízka, aby nezakrývala okno, a vpravo je úzka polica na odkladanie osobných vecí. Pri tejto kombinácii bol zachovaný dostatočne široký priechod.

    4. Interiérový dizajn predsiene a chodby

    4.1. Dobré osvetlenie je nevyhnutné

    Keďže predsieň a chodba sú zvyčajne malé priestory, je kľúčové ich dobre osvetliť. Chodba je zriedka prirodzene osvetlená. Preto pri správnom osvetlení bude pôsobiť väčšia, pohodlnejšia a príjemnejšia. Odporúčame vám vybrať si stropné svietidlá, pretože zaberú menej miesta. Tiež je lepšie zvoliť obyčajnú ako energeticky úspornú žiarovku, pretože svetlo v chodbe jemné tlmené svetlo, ktoré uľahčí nočnú návštevu toalety alebo kúpeľne.

    4.2. Predsieň alebo chodba by mali byť svetlé

    Predsieň alebo chodba by mali byť svetlé. Tomu napomáha nielen bohaté prirodzené alebo umelé osvetlenie, ale aj výber svetlých farebných odtieňov. Steny odporúčame vymaľovať veľmi svetlými farbami, ktoré priestor opticky zväčšia. Nábytok voľte tiež svetlý, najlepšie jednofarebný alebo dyhovaný svetlým drevom. Vyhnite sa nadmernému množstvu predmetov, nábytku a rôznych materiálov a textúr, pretože to spôsobí, že miestnosť bude pôsobiť presýtene a preplnene.

    Predsieň je vstupná miestnosť do domu alebo bytu, z ktorej sa ide do obytných miestností
    Predsieň alebo chodba je vstupná miestnosť do domu alebo bytu, z ktorej sa ide do obytných miestností

    5. Zariaďovanie predsiene a chodby

    Nábytok, ktorý si nájde svoje miesto v predsieni a chodbe závisí predovšetkým od veľkosti tohto priestoru. Ak to rozmery miestnosti dovoľujú, predsieň a chodba sú najčastejšie vybavené väčšou predsieňovou šatníkovou skriňou na kabáty a topánky, malou stoličkou na prezúvanie, zrkadlom (stojacim alebo prilepeným na stenu/šatník) a niekedy aj s vyšším stolíkom na odkladanie osobných vecí. Ak je miesta málo, môžeme si vybrať iba skrinku na topánky, ktorá je oveľa užšia ako šatníková skriňa a kabáty zavesiť na háčiky na stenu.

    Odborný článok 2207
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 423 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    9.9
    0

    3D Interiér - Pavol Pastorčák


    10
    13

    Ing. Mária Modrovičová - Mardiz


    9.9
    0

    VIVS s.r.o.


    8.7
    0

    Nábytok Holík s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené