Pre oblasť

    Montáž nábytku a iných interiérových komponentov z masívneho dreva

    Článok si prečítalo viac ako 584+ používateľov
    Drevo sa v stavebníctve a v zariaďovaní našich príbytkov používa na rôzne účely. V závislosti od druhu a kvality drevo sa môže použiť ako stavebné rezivo, na strešné konštrukcie, na výrobu okien a dverí, interiérových a exteriérových podláh a obkladov stien, masívneho nábytku, schodov či zábradlí... Produkty vyrobené z masívneho dreva sú najekologickejšie,  umožňujú 100 % recykláciu. Dôležitá je nielen kvalitná výroba nábytku a iných interiérových komponentov z masívneho dreva, ale aj ich montáž. Existujú firmy, ktoré poskytujú montážne služby. 
    Odborný článok 584
    montaz nabytku
    Máme 467 realizátorov v oblasti Nábytok z masívu:

    1. Produkty vyrobené z masívneho dreva

    Pokiaľ ide o  produkty z dreva, ktoré sa používajú na zariadenie priestorov, výroba môže byť sériová alebo na mieru. Nábytok a iné interiérové komponenty z masívu (interiérové dvere, schody) z rôznych druhov dreva, zvyčajne vznikajú v stolárskej dielni alebo vo firmách, ktoré sa zaoberajú ich výrobou, počnúc návrhom, projektovaním, výrobou až po dopravu a montáž do priestorov, pre ktoré sú určené. 

    1.1. Montáž nábytku vyrobeného z dreva

    Nábytok môže byť použitý pre zariadenie obývačiek, kuchýň, spální, detských a študentských izieb, pracovní, predsiení, jedální, ale aj pre ubytovacie a stravovacie zariadenia, kancelárie, obchody, ordinácie. Výrobcovia sú schopní podľa želania vyrobiť nábytok v štýle od najnovšieho moderného bývania až po rustikálny. Pri výrobe nábytku sa snažia vždy vyjsť v ústrety požiadavkám a predstavám zákazníkov.

    Ručne vyrobený nábytok z masívneho dreva, krásne vypracovaný a kvalitne zmontovaný, je vždy neprehliadnuteľný. 

    Na rôzne kusy nábytku možno použiť rôzne časti alebo dokonca druhy dreva. Najkrajšie časti dreva sa zvyčajne používajú na predné a iné viditeľné časti skríň, vitrín, kuchynských skriniek a zásuviek a horšie časti na ich vnútro a ďalšie skryté časti. 

    Keď sú všetky prvky narezané, správne opracované a ošetrené, nasleduje ich zmontovanie do konečného výrobku. Ak ide o menšie kusy nábytku, napr. stoličky, montáž sa vykoná v dielni. Väčšie prvky (skrine, vstavané skrine, kuchynské skrinky, postele, stoly...) vyrobené na mieru výrobcovia zvyčajne montujú na tvári miesta u zákazníka. Prvky je možné lepiť alebo spájať pomocou drevených klinov (hmoždiniek). 

    Okrem toho, väčšie kusy nábytku kúpené v obchode (skrine, postele, stoly a podobne) sa tiež dodávajú v kusoch. Potrebné je zmontovať ich na tvári miesta. Výrobky sú zvyčajne navrhnuté tak, aby ste ich montáž zvládli sami. Ak ste zruční, máte na tieto práce potrebné náčinie, určite to zvládnete sami, podľa návodov a nákresov pribalených k výrobku. Ak si to však netrúfate, môžete prenajať firmu, ktorá sa zaoberá profesionálnou montážou všetkých druhov nábytkov. Zvyčajne to urobí rýchlo, za výhodné ceny. A vy si ušetríte čas a starosti. Nábytok možno premiestňovať z jednej miestnosti do inej, a sú prípady, keď sa to nedá vykonať bez demontáže a opätovnej montáže nábytku. Pomoc odborníkov zaoberajúcich sa montážou (demontážou) nábytku je potrebná aj pri sťahovaní z jednej lokality na inú, kedy je vhodnejšie určité kusy nábytku pred ich prepravou rozmontovať a potom ich je potrebné znova zmontovať. Firmy zaoberajúce sa touto činnosťou zvyčajne komponenty nábytku po demontáži obalia, aby sa tak predišlo ich poškodeniu počas prepravy. V prípade potreby počas montáže nábytok spevňujú tak, aby bol ako nový. 

    1.2. Montáž kuchynskej linky

    Jedným z krokov nevyhnutných pre zariaďovanie domu je montáž kuchynskej linky. Montáž kuchyne obvykle nebýva v cene s jej nákupom. S trochou zručnosti základnú montáž by sme zvládli aj sami. Predhotovené skrinky zvyčajne treba doplniť kovaním na vopred určené miesta. Problém však môže vzniknúť pri horných skrinkách, kde je montáž nepohodlná. Z toho dôvodu montáž kuchynských liniek patrí medzi často vyhľadávané služby montážnych firiem. Pokiaľ ide o montáž kuchynských prvkov, montážne firmy poskytujú služby, ktoré  zahrňujú montáž skriniek, dvierok, pántov, vnútorných  doplnkov, políc, nôžok, zavesenie, vyrovnanie, montáž pracovnej dosky s doplnkami, vytvorenie otvorov pre drez, varnú dosku a elektrické zásuvky…  

    Montáž vykonávajú kvalifikovaní odborníci so skúsenosťami na montáž všetkých druhov nábytku. Majú všetko potrebné náradie, aby práce mohli vykonať kvalitne, bez poškodenia
    Montáž vykonávajú kvalifikovaní odborníci so skúsenosťami na montáž všetkých druhov nábytku. Majú všetko potrebné náradie, aby práce mohli vykonať kvalitne, bez poškodenia

    Cena za montáž je individuálna, závisí od počtu kusov, rozmerov, náročnosti a času potrebného na montovanie nejakého kusu nábytku alebo zostavy, ak ide napríklad o kuchynskú linku. 

    1.3. Montáž interiérových dverí

    Drevo je najbežnejším materiálom interiérových dverí. Samotná skutočnosť, že prírodný materiál, ktorý dáva interiéru nádych domova a tepla, je dostatočným dôvodom pre túto voľbu. V drevenej verzii rozlišujeme klasické a masívne interiérové dvere.

    Montáž dverí a zárubní zručnejší zvládnu svojpomocne, predsa však odporúčame aj tieto práce prenechať skúseným montérom s dlhoročnou praxou.

    Odborná rada zo spoločnosti MINOMONT s.r.o.

    1. Prečo si zvoliť profesionálov na montáž nábytku?

    V prvom rade chcem podotknúť, že každý trochu zdatný človek si môže sám poskladať nábytok a zariadiť interiér. Je k tomu veľa návodov a videí na internete, kde si človek môže nájsť inšpiráciu ako sa do toho pustiť. Sú dokonca špecializované obchodné reťazce, ktoré vám vyrobia nábytok a vy si ho sami iba poskladáte. To je všetko fajn, no problém nastáva, ak treba nábytok uchytiť o stenu (nemám vŕtačku, nemám vodováhu, hmoždinky, skrutky atď.). Môžem poprosiť suseda, no čo ak bude v stene elektrina? Akú hmoždinku, akú skrutku použiť? Nie je skrutka ako skrutka. Ak použijeme nesprávnu skrutku na uchytenie napríklad skrine v detskej izbe, riskujeme, že príde k úrazu nedajbože smrti a v neposlednom rade k škode na majetku. Stačí sa pozrieť na štatistiky úrazovosti v domácnosti. Dieťa vyliezlo na skriňu po hračku a skriňa sa prevrátila a spadla na zem nakoľko nebola správne ukotvená k stene. Kuchynská skrinka bola nesprávne upevnená, po naložení o 14 dní spadla na zem. Zničila skrinku, taniere, pracovnú dosku, dlažbu atď. Najlepšie je, ak zákazník, ktorý má záujem napríklad o novú kuchynskú linku, skonzultuje svoju túžbu po novej kuchyni s odborníkom, ktorý s tým má skúsenosti. Najčastejším problémom je, že si svojpomocne spraví rozvody vody a odpadu po povrchu steny, zakúpi si linku a pri montáži sa zistí, že nakoľko sú potrubia na povrchu, tak 60 cm štandardná pracovná doska je malá a treba kúpiť novú. Nakoniec sa to zákazníkovi predraží o par stoviek a pár týždňov nakoľko širšia doska ako 60 (63,5) nie je štandard a čaká sa na dodanie. Zámkový spoj (neviditeľný lepený spoj) je takisto lepšie robiť na CNC stroji a nie na mieste. Toto všetko sú veci, na ktoré je potrebne myslieť na samom začiatku. To je taký úvod prečo si dať zložiť veci kvalifikovanej osobe s potrebnými školeniami a povoleniami. Načo sú povolenia? Veď to je iba byrokracia pre úradníkov a zbytočne vyhodené peniaze navyše. S týmto sa stretávame na pravidelnej báze. Firma mi to nacenila 2-krát drahšie a tuto Jožko z vedľajšej dediny mi to spraví za polovicu. Tu je presne ten problém, Jožko to síce spravil za polovicu, no zapojil mi celu kuchyňu na jeden istič. Problém? Určite áno, nesprávne zapojená elektrina je problém, nakoľko môže prísť k úrazu a najčastejšie k požiaru. Ale veď mám poistku, nie? V takýchto prípadoch si človek môže platiť aj tú najdrahšiu poistku a predsa nebude mať žiadne plnenie. Poisťovňa sa začne pýtať: kto, ako, kedy zapájal, kto robil revíziu atď. A môžete si byť istí, že ten, čo vám to zapájal sa isto neprizná a ak aj dajakým zázrakom áno, zodpovednosť máte spoločnú, nakoľko ste si na kvalifikovanú prácu najali nekvalifikovaného človeka, po ktorom to nikto neskontroloval a problém je na svete. A to nespomínam čiernu prácu, neodvedené dane atď.

    Takže, prečo si zvoliť profesionálnu montáž?

    - Práca odvedená profesionálne profesionálom a s profi náradím (žiadne hobby zo supermarketu).

    - Profesionálne zaučený a preškolený pracovník, ktorý vie čo a ako.

    - Oprávnenia na montáž.

    - Oprávnenia na zapojenie vody.

    - Oprávnenia na zapojenie odpadu.

    - Oprávnenie na zapojenie elektrických spotrebičov.

    - Použité správne prvky kotvenia a uchytenia.

    - Zásady dodržiavania pracovných postupov a bezpečnosti.

    - V neposlednom rade záruka na práce a veci s tým súvisiace.

    2. Koľko stojí montáž nábytku, od čoho závisí cena?

    Táto otázka je dosť obsiahla, nakoľko nie je nábytok ako nábytok. Ak si kúpite dajaký jednoúčelový kus nábytku, ktorý je zabalený v krabici, tak si ho môžete poskladať aj sami, ušetríte tak peniaze a môžete si z toho spraviť aj zábavu. Ak si na to sami netrúfate, tak treba rátať s tým, že si musíte niekoho zavolať.

    Náklady

    Základ je, že správna firma si vždy po sebe spraví poriadok a odvezie všetko čo nie je zákazníkove - obaly a podobne. Zanechá za sebou minimálne tak čisto, ako to bolo pred montážou. Doprava 0,70 eur za km je bežná taxa v dnešnej dobe. Práca je od 20 do 45 eur za hodinu. Záleží od druhu práce akú potrebujete. Najdrahšie služby sú: plynári, nakoľko vedia, že plynový spotrebič môžu zapájať iba tí, čo majú na to oprávnenie a tých je ako šafranu. Ak si objednáme nábytok na mieru, ktorý je z 99 % v monte, to znamená, že skrinky sú dovezené v kuse už zlepené vo výrobe, napríklad kuchynská linka, obývačková zostava, kúpeľňový nábytok a podobne. Tam sa platí za montáž od 70 - 90 eur za km. K tomu si treba pripočítať osadenie drezu, varnej dosky, myčky, elektrickej rúry, mikrovlnky, kávovaru atď. Alebo si dohodnete hodinovú sadzbu, kde sa dohodnete koľko na osobu na hodinu. To je už na vás. Väčšinou sa dohaduje suma za montáž so zapojením všetkých spotrebičov a zapojením vody, odvodov a zásuviek, ktoré bolo treba demontovať, aby sa mohla osadiť zástena. Vtedy väčšinou zákazník povie, aby ste mu zavolali hodinku predtým ako skončíte. Príde, prevezme, podpíše preberací protokol a všetko je OK. Ak chcete spraviť fotodokumentáciu, potrebné je mať od zákazníka povolene. Nie každý vám to povolí.

    3. Aký je záujem o takéto služby na Slovensku a v ktorom kraji prevažne pôsobíte?

    Povedal by som, že o profesionálne služby je z roka na rok väčší záujem, nakoľko ľudia sú zaneprázdnení a svoj voľný čas radšej budú tráviť so svojimi blízkymi a rodinou ako sa nervovať s niečím, čo aj tak nikdy nebude na 100 %, ak k tomu nemáte potrebné náradie a nie je to pre vás zábava, ale nutnosť.

    Na otázku, kde prevažne pôsobíme, je veľmi ťažké odpovedať, nakoľko Slovensko je veľmi malá krajina a zákazníci bývajú napríklad v Bratislave a víkendový dom majú na Orave, alebo vo Viedni... No nespravte mu dačo, keď ste mu zariaďovali byt v BA a zavolá vás aj na chalupu na Orave. Samozrejme, že ideme! Je to samozrejme otázka toho kto čo potrebuje a aký má na to rozpočet. Ale prevažne chodíme tak do 100 km, aby sme sa vedeli vrátiť večer domov k rodinnému krbu.

    Pán Miloš Bachratý, spoločnosť MINOMONT s.r.o.

    2. Výroba a montáž drevených schodov

    Interiérové schody môžu byť realizované rôznymi spôsobmi, z rôznych materiálov, napr. môžu byť drevené, kovové, nerezové... 

    V súčasnosti sa mnohé firmy zaoberajú výrobou a montážou drevených schodov do každého interiéru. Drevené schody môžu byť dyhované, vyrobené z parketových dosiek alebo z masívneho dreva, namorené podľa prianí zákazníka, z celej škály farebných odtieňov. 

    Výrobe a montáži schodov predchádza presné vymeranie priestorov, potom nasleduje vypracovanie návrhu a po jeho odsúhlasení zákazníkom sa prechádza k výrobe schodov. 

    Schody môžu byť navrhnuté a vyrobené ako samonosné, v rôznych konštrukciách a tvaroch,  alebo ako obklad betónových schodov. Na ich výrobu môžu byť použité rôzne druhy dreva (buk, jaseň, dub...). Pre schody je dôležitá statika a protišmyková úprava. 

    Ak potrebujete vykonať montáž nábytku, interiérových dverí alebo schodov a neviete ako na to, môžete nás kontaktovať na Daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Realizátori uvedených prác, s ktorými spolupracujeme, pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám.  

    Odborný článok 584
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Nábytok z masívu?

    Máme 467 realizátorov v oblasti Nábytok z masívu:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 467 realizátorov v oblasti Nábytok z masívu
    10
    1

    Jozef Lazor - Stolárstvo JOLA


    10
    1

    COMPLET - STAV s.r.o.


    9.6
    0

    Výroba nábytku ROSINA


    9.5
    0

    Mácsaidrevovýroba s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené