Pre oblasť

    Drevený nábytok: drevotrieska alebo nábytok z masívu?

    Článok si prečítalo viac ako 943+ používateľov
    Keď sa pustíte do zariaďovania interiéru, najmä ak to budete robiť sami, myslite na to, že všetko sa začína výberom tvarov, farieb a materiálov jednotlivých prvkov v miestnostiach. Jedným z kľúčových rozhodnutí je výber správneho materiálu.
    Odborný článok 943
    mdf dosky drevotrieska
    Máme 1141 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru:

    1. Nábytok z masívu

    1.1. Prečo si vybrať nábytok z masívu?

    Najkrajší a najpríjemnejší je jednoznačne nábytok z masívu. Masívne drevo je prírodný materiál, ktorý priaznivo vplýva na zdravie a pohodu v domácnosti. Vďaka tomu je interiér teplejší a útulnejší. Okrem toho drevo je obnoviteľný zdroj, ktorý je šetrný k životnému prostrediu.

    Masívne drevo má osobitnú hodnotu, a preto je oveľa drahšie ako iné materiály. Na špeciálne, centrálne kusy nábytku má zmysel použiť masívny nábytok, pričom na väčšinu nábytku používame cenovo dostupnejšie materiály uvedené nižšie.

    Masívny nábytok je mimoriadne odolný a má dlhú životnosť. Na nábytok môžete použiť lepené dosky, ktoré sú o niečo odolnejšie, alebo prírodné masívne drevo. Jedinou „nevýhodou“ dreva je, že je drahšie ako iné materiály na výrobu nábytku.

    1.2. Cena za masívny nábytok

    Cena skrine z masívneho smrekového dreva sa pohybuje okolo 180 EUR/m2. V závislosti od druhu dreva cena môže byť aj vyššia.

    Keďže nábytok z masívu je drahý, je dobré, ak máme z masívu vyrobené iba špeciálne, centrálne kusy nábytku, napr. jedálenský stôl
    Keďže nábytok z masívu je drahý, je dobré, ak máme z masívu vyrobené iba špeciálne, centrálne kusy nábytku, napr. jedálenský stôl

    2. Drevotrieska

    2.1. Čo je drevotrieska?

    Nábytok z drevotriesky je najviac podobný nábytku z masívneho dreva. Drevotrieska je kompozitný drevený materiál, ktorý môže byť pokrytý rôznymi dokončovacími vrstvami, vďaka ktorým sa podobá nábytku z masívu. Veľa nábytku sa dnes vyrába z drevotriesky.

    Drevotrieska môže byť pokrytá dyhou, fóliou alebo „ultrapasom“

    Keď je drevotrieska pokrytá dyhou, najviac sa vzhľadom podobá masívnemu drevu. Preto nábytok vyrobený z drevotriesky podobne dáva pocit tepla a útulnosti. Drevotrieskový nábytok je odolný materiál, predsa však o niečo menej ako nábytok z masívu. Okrem toho drevotrieska sa viac poškodzuje pri sťahovaní či rozoberaní nábytku.

    Nábytok z drevotriesky nevyžaduje žiadnu špeciálnu údržbu. 

    2.2 Koľko stojí drevotrieskový nábytok?

    Cena drevotrieskového nábytku závisí od druhu a kvality, ako aj spôsobu povrchovej úpravy.  Cena za zhotovenie nábytku na mieru z dyhovanej drevotriesky sa pohybuje v rozmedzí od 150 do 400 EUR/m2.

    Drevotrieska pokrytá dyhou sa najviac vzhľadom podobá masívnemu drevu
    Drevotrieska pokrytá dyhou sa najviac vzhľadom podobá masívnemu drevu

    3. Nábytok z MDF dosiek

    3.1. MDF dosky sú odolnejšie ako drevotrieska

    Nábytok môže byť vyrobený aj z MDF dosiek (drevovláknité dosky). MDF dosky sú podobné drevenému kompozitu drevotriesky, vyrábajú sa stláčaním a zlepením jemných drevených drvín do lisovaných dosiek. Nábytok z MDF dosiek môže napodobňovať skutočné drevo alebo môže mať úplne iný konečný vzhľad, s vysokým leskom. V závislosti od finálnej vrstvy MDF dosiek môžete mať nielen kusy nábytku, ktoré sa dosť podobajú klasickým, ale aj kusy s úplne moderným vzhľadom. MDF dosky však nemajú pevnosť a odolnosť ako masívne drevo, môžu sa ľahšie poškodiť, najmä pri demontáži a montáži. Ak má nábytok vyrobený z MDF dosiek hladký povrch, je mimoriadne vhodný na čistenie a údržbu.

    3.2. Aká je cena nábytku z MDF dosky?

    Cena nábytku vyrobeného z MDF dosiek sa pohybuje od 30 do 100 EUR/m2 v závislosti od druhu a kvality MDF dosiek a povrchovej úpravy nábytku.

    MDF dosky sú veľmi kvalitný drevený kompozit a sú drahšie ako drevotrieska. Používajú sa na kvalitnejšie, dyhované kusy nábytku.
    MDF dosky sú veľmi kvalitný drevený kompozit a sú drahšie ako drevotrieska. Používajú sa na kvalitnejšie, dyhované kusy nábytku.

    4. Drevené palety

    4.1. Drevené palety sú veľmi obľúbené

    Ak chcete vybočiť z bežného rámca a chcete iný, odvážny, a zároveň lacný nábytok, potom je pre vás nábytok z drevených paliet ten pravý. Drevené palety sú šetrné k životnému prostrediu a interiér pôsobí príjemne a domácky. Ďalším pozitívom drevených paliet je, že ide o obalový materiál, ktorý sa dá recyklovať a znova použiť. Drevené palety sú o niečo menej odolné a neumožňujú veľkú rozmanitosť tvarov, ale dokážu vytvoriť osobitý interiér.

    4.2. Nič nie je lacnejšie ako drevené palety

    Nábytok vyrobený z drevených paliet je mimoriadne cenovo dostupný, keďže drevená paleta stojí okolo 10 EUR/ks.

    Palety ponúkajú nekonečné možnosti dizajnu nábytku
    Palety ponúkajú nekonečné možnosti dizajnu nábytku
    Odborný článok 943
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Nábytok na mieru?

    Máme 1141 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1141 realizátorov v oblasti Nábytok na mieru
    10
    2

    NASTAS - Jozef Pavlačka


    8.6
    0

    Profidoor s. r. o.


    10
    1

    EL-REZ s.r.o


    8.6
    0

    Vladimír Kráľ - KRALBYT


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené