Pre oblasť

    Dokumentácia stavieb

    Článok si prečítalo viac ako 1032+ používateľov
    Pred začatím výstavby je potrebné vybaviť množstvo dokladov. S tým sú spojené nemalé náklady a treba tomu venovať aj nemálo času. To stavebníkov sprevádza aj po dokončení stavby, pretože treba posúdiť novovzniknutý stav. Všetky doklady sú súčasťou dokumentácie stavieb. Pred začatím realizácie stavby sa kladie veľa otázok, ktoré súvisia aj s dokumentáciou. Viac o tom, čo všetko je potrebné a čo obsahuje dokumentácia stavieb, sa dozviete nižšie.
    Odborný článok 1032
    projektova dokumentacia
    Máme 483 realizátorov v oblasti Projektovanie a plánovanie:

    1. Dokumentácia stavieb

    Dokumentácia stavieb je vlastne ucelená dokumentácia konkrétnych stavieby alebo ich časti. Skladá sa z textovej časti, projektovej a technickej dokumentácie. Je to vlastne súbor schém a výkresov, ktoré sú doplnené textovou časťou. Textová časť obsahuje dokumenty, ktoré opisujú priebeh, požiadavky a nároky stavebného procesu. Z nej sa dozvieme ako bude stavba vyzerať po dokončení a aký bude samotný stavebný proces, ktoré materiály budú použité. Ide o podrobný opis daného objektu, jeho výzoru a funkčnosti. Každý projekt prechádza rôznymi fázami vypracovania, ktoré sú potrebné k jednotlivým administratívnym úkonom.

    Dokumentácia stavieb obsahuje dokumentáciu pre vydanie územného rozhodnutia, dokumentáciu pre vydanie stavebného povolenia, dokumentáciu pre realizáciu stavby, dokumentáciu skutočného vyhotovenia stavby, podklady pre kolaudačné rozhodnutie (užívanie stavby) atď. 

    2. Územné rozhodnutie (územnoplánovacia informácia)

    Rozhodnutie o umiestnení stavby (územné rozhodnutie) je potrebné vybaviť ako prvé, v prípade, že ho ukladá stavebný zákon. Návrh na vydanie územného rozhodnutia môžu podať fyzické a právnické osoby. Územné rozhodnutie vydáva príslušný stavebný úrad, ktorý je zodpovedný za územie, na ktorom sa stavebný pozemok nachádza, na základe podaného  návrhu. Podmienkou na vydanie územného rozhodnutia o umiestnení stavby je, aby stavba bola v súlade s územným plánom obce, preto je potrebné overiť si, či na základe územného plánu obce na pozemku, ktorý ste si vybrali na stavbu domu, môžete realizovať svoj zámer. Územnoplánovacia informácia môže byť potrebná na niekoľko účelov: na účel výstavby objektu a vykonávania stavebných prác na pozemku, na účel transakcie s nehnuteľnosťami alebo na účely určenia stavebného pozemku pre existujúci objekt. Je súčasťou projektu na získanie stavebného povolenia.

    3. Získavanie súhlasov

    Súhlas na výstavbu sa získava od kompetentného poskytovateľa súhlasu, ktorý potvrdzuje, že projektová dokumentácia bola vypracovaná v súlade so všetkými stanovenými podmienkami. Každý projektant, resp. stavebník, je povinný pred začatím projektu požiadať všetkých zainteresovaných a kompetentných poskytovateľov súhlasu, aby definovali svoje podmienky na realizáciu projektu. Ku kompletnej žiadosti je potrebné priložiť koncepčné riešenie. Pri vypracovaní projektovej dokumentácie musí projektant vyzvať všetky zainteresované subjekty, aby poskytli svoj písomný súhlas.

    3.1. Získanie súhlasu susedov

    V niektorých prípadoch je potrebný aj súhlas susedov. Jedným z najtypickejších príkladov je výstavba domu bližšie k hranici pozemku, ako dovoľujú podmienky projektu alebo ako to určuje územnoplánovacia informácie. Ak chcete postaviť dom bližšie k hranici pozemku, musíte získať písomný súhlas suseda, ktorého hranica pozemku bude blízko vášho domu, v ktorom sa uvádza, že bol o zámere informovaný, že k stavbe nemá výhrady a že sa vzdáva odvolacej lehoty.

    3.2. Získanie súhlasu miestne príslušného pamiatkového úradu

    Ak ide o pamiatkovo chránený objekt, potrebný je súhlas Pamiatkového úradu Slovenskej republiky, ktorý je zodpovedný za ochranu kultúrneho dedičstva a za obnovu a rekonštrukciu  budov v súlade s pravidlami alebo smernicami, ktorými sú definované uvedené činnosti. V niektorých prípadoch musia zostať rozmery budovy rovnaké, to znamená, že na budove  nesmie byť vykonaná nadstavba, resp. prístavba, v niektorých prípadoch musí zostať rovnaká aj fasáda, čo znamená, že je potrebné vrátiť ju pri rekonštrukcii budovy do pôvodného stavu. Do najprísnejšie chránených budov sa nedá zasahovať, a tak sa dajú zrekonštruovať len tak, aby sa zachovali alebo vrátili čo najpribližnejšie do pôvodného stavu.

    Ak bola zbúraná celá stavba alebo iba jej časť a neexistujú žiadne pôvodné podklady, na základe ktorých by sa dali vyvodiť závery o pôvodnom vzhľade stavby, je potrebné požiadať o pomoc odborníkov z miestne príslušného pamiatkového úradu, aby sa obnova tejto budovy alebo jej častí mohla vykonať bez poškodenia autentickosti celku.

    3.3. Získavanie súhlasov súvisiacich s ochranou životného prostredia

    Environmentálne vyjadrenie (povolenie) zo strany odboru životného prostredia príslušného úradu často spôsobuje žiadateľom o stavebné povolenie najväčšie bolesti hlavy. Ak sa nejaká budova nachádza v oblasti, pre ktorú platí územná ochrana prírody a krajiny, je potrebné dodržiavať stanovený stupeň ochrany. Pokiaľ ide o územnú ochranu prírody a krajiny ustanovených je 5 stupňov ochrany, so zvyšujúcim stupňom ochrany zväčšuje sa rozsah obmedzení. Často sa stáva, že stavbu možno postaviť len na obmedzenej ploche pozemku, pretože v blízkosti je tečúca voda alebo podzemná voda, ktorá by mohla byť výstavbou nejakej budovy ohrozená. Môže sa tiež stať, že časť pozemku je v oblasti, kde je zakázaná akákoľvek výstavba. Ak sa na takomto mieste nachádza celý pozemok, nebude možné vôbec stavať.

    Získanie právoplatného stavebného povolenia je základným predpokladom pre začatie výstavby
    Získanie právoplatného stavebného povolenia je základným predpokladom pre začatie výstavby

    4. Projektová dokumentácia

    4.1. Čo je to projektová dokumentácia?

    Projektová dokumentácia zahŕňa niekoľko typov rôznych projektov, pričom každý jednotlivý projekt má svoj vlastný účel. Všetky nižšie uvedené projekty sú povinnou súčasťou projektovej dokumentácie. Projektová dokumentácia obsahuje koncepčný návrh, dokumentáciu pre vydanie stavebného povolenia (DSP), tendrovú dokumentáciu (TD), dokumentáciu pre realizáciu stavby (DRS) a dokumentáciu skutočného vyhotovenia stavby (DSV). Každý z uvedených projektov pozostáva z niekoľkých častí, nie každú časť budú obsahovať všetky vypracúvané projekty, pretože každý projekt je individuálny. 

    Plány väčšie ako A4 (zvyčajne je taká väčšina) sa musia primerane poskladať na uvedený formát papiera. Titulná strana každého projektu obsahuje základné informácie o stavbe: názov stavby (zákazky), o aký typ dokumentácie ide, kto je investorom (objednávateľom) a pod. 

    4.2. Stavebné povolenie

    Právoplatné stavebné povolenie je predpokladom pre realizáciu každej stavby, rekonštrukcie objektu alebo prístavby. Na základe získaného stavebného povolenia sa môže začať so stavebnými prácami. Za stavebné povolenie sa považuje rozhodnutie, ktorým príslušný správny orgán povolí výstavbu a určí konkrétne podmienky, ktoré je potrebné pri výstavbe rešpektovať. Stavebným zákonom sú definované aj tzv. „jednoduché stavby“. Na realizáciu jednoduchej stavby je potrebné získať riadne stavebné povolenie. Vo výnimočných prípadoch môže stavebný úrad rozhodnúť v územnom rozhodnutí, že stavebné povolenie nie je potrebné a na uskutočnenie umiestnenej stavby bude postačovať ohlásenie. V stavebnom zákone sa uvádza aj pojem „drobné stavby“. Pre drobné stavby, ich uskutočnenie, zmenu a údržbu nie je potrebné stavebné povolenie, postačí iba ohlásenie stavebnému úradu.  

    4.3. Zmena účelu užívania stavby

    Kolaudačné rozhodnutie presne určuje, na aký účel a za akých podmienok sa môže stavba používať. Pokiaľ chcete stavbu užívať na iný účel, ako je určený (napr. rodinný dom využívať ako výrobnú prevádzku), musíte stavebný úrad požiadať o rozhodnutie o zmene v užívaní stavby. Zmena účelu užívania stavby sa vzťahuje na realizáciu všetkých prác, ktoré nepredstavujú zmenu stavby, nemenia jej vonkajší vzhľad a veľkosť stavby. Zmena účelu používania stavby znamená následné zvýšenie vplyvu stavby na okolie, na životné prostredie. Ak dôjde k účelu užívania stavby, ktoré by mohlo ohroziť život a zdravie ľudí alebo životné prostredie, je potrebné požiadať stavebný úradu o zmenu v užívaní stavby. V tejto súvislosti stavebník podáva písomnú žiadosť na príslušný stavebný úrad, ktorý vydá stavebníkovi rozhodnutie o zmene užívania stavby.

    4.4. Užívacie povolenie

    Keď je výstavba budovy dokončená, je potrebné požiadať príslušný stavebný úrad o vydanie kolaudačného rozhodnutia. Kolaudačné konanie sa uskutoční na mieste stavby po podaní žiadosti a predložení všetkých potrebných dokladov. Ak pri kolaudácii nebudú zistené žiadne nedostatky, stavebný úrad vydá kolaudačné rozhodnutie. Užívanie stavby sa povoľuje vydaním kolaudačného rozhodnutia, v ktorom sa určia aj podmienky užívania stavby. Stavbu možno užívať len na účel, ktorý je uvedený v kolaudačnom rozhodnutí, prípadne v stavebnom povolení.

    Odborný článok 1032
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Projektovanie a plánovanie?

    Máme 483 realizátorov v oblasti Projektovanie a plánovanie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 483 realizátorov v oblasti Projektovanie a plánovanie
    8.7
    0

    M.I.TECH, spol. s r.o. - Ateliér architektúry a dizajnu


    9.4
    0

    Lamikra, s.r.o.


    9.6
    0

    ARCline, s. r. o. - Architektonické riešenia


    8.7
    0

    AZ-MODI, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené