Pre oblasť

    Záhradné domčeky a ich ceny: plastové, kovové a drevené záhradné domčeky

    Článok si prečítalo viac ako 1617+ používateľov
    Záhradný domček poskytuje ďalší úložný priestor pre športové a rekreačné vybavenie,  záhradné náradie... Ak je domček o niečo väčší, môže poslúžiť aj ako krytá plocha na piknik alebo dokonca ako spálňa pre hostí. Kúpa dokonalého záhradného domčeka začína výberom správneho materiálu. Záhradné domčeky sa vyrábajú z troch materiálov: dreva, plastu a kovu.  Rôzne materiály majú rôzne vlastnosti, výhody aj nevýhody. Tento článok vám pomôže určiť, aký domček by najlepšie vyhovoval vašim potrebám a rozpočtu.
    Odborný článok 1617
    zahradne domceky
    Máme 557 realizátorov v oblasti Záhradné domčeky, chatky:

    1. Záhradné domčeky z troch materiálov

    Ktorý typ záhradného domčeka bude pre vás najlepší, závisí od vašich potrieb, očakávaní a účelu použitia. Voľbu určite ovplyvní aj čas, ktorý ste ochotní venovať na jeho údržbu. Drevený záhradný domček bude potrebovať pravidelné opravy a obnovu (lakovanie alebo natieranie dreva) každých pár rokov, okrem toho je drahý. Plast si vyžaduje oveľa menšiu údržbu, ale je menej vhodný na bývanie, pretože tento materiál „nedýcha“. Domček z plastu môže byť použitý len na uskladnenie rozličných vecí. Treťou a cenovo najvýhodnejšou možnosťou je kovový záhradný domček, ktorý predstavuje kompromis medzi dreveným a plastovým záhradným domčekom, ktorý však pre mnohých nie je atraktívny pre svoj industriálny vzhľad. Náročnejší je aj na opravu a obnovu ako drevený, pretože je zvyčajne potrebné špeciálne náradie.

    Drevený záhradný domček môže byť aj príjemným prostredím pre bývanie, oddych alebo prácu – domček možno využiť ako prístavbu domu
    Drevený záhradný domček môže byť aj príjemným prostredím pre bývanie, oddych alebo prácu – domček možno využiť ako prístavbu domu

    2. Plastové záhradné domčeky

    2.1. Výhody a nevýhody plastových záhradných domčekov

    Vo všeobecnosti sú plastové záhradné domčeky veľmi odolné voči poveternostným vplyvom. Ich údržba je nenáročná a minimálna, navyše moderná technika už pokročila natoľko, že plastom sa dajú napodobniť aj iné, ušľachtilejšie materiály, ako drevo a kameň. Plastové záhradné domčeky sa cenovo pohybujú medzi kovovými, ktoré sú najlacnejšie, a drevenými, ktoré sú najdrahšie.

    2.2. Nevýhody plastového záhradného domčeka

    Zjavnou nevýhodou plastového záhradného domčeka je veľká záťaž, ktorú plast predstavuje pre životné prostredie, keďže ide o jeden z najmenej ekologických materiálov. Ďalšou nevýhodou je ich lacný vzhľad, ktorý má vplyv na prirodzenosť záhrady. S pribúdajúcimi rokmi bude plastový domček oveľa špatnejší, pretože plast zle starne, žltne alebo bledne a je oveľa ťažšie ho obnoviť ako drevo alebo lakovaný kov. V neposlednom rade plastový záhradný domček „nedýcha“ a preto nie je vhodný na bývanie ani prácu, ale môže slúžiť len na odkladanie náradia a iného príslušenstva. To obmedzuje jeho možnosti do budúcnosti, premeniť ho napríklad na izbu pre hostí alebo domácu kanceláriu.

    2.3. Plastové záhradné domčeky – rôzne plastové materiály

    Plastové záhradné domčeky sú najmodernejším typom záhradných domčekov. Môžu byť vyrobené z rôznych materiálov. Niektoré plastové domčeky sú vyrobené z vinylu, zatiaľ čo iné sú vyrobené z polyetylénu (najbežnejší typ plastu) alebo iných plastových materiálov. Bez ohľadu na použitý materiál vyzerajú všetky plastové záhradné domčeky takmer úplne rovnako, aj keď sú medzi nimi menšie rozdiely. 

    Záhradné domčeky vyrobené z vinylu sú ohňovzdorné, zatiaľ čo plastové domčeky vyrobené z iných materiálov ohňovzdorné nie sú. Vinylové záhradné domčeky sú vo všeobecnosti odolnejšie a nepraskajú ľahko ani pri veľkých a náhlych zmenách teplôt. Sú odolnejšie aj voči iným poveternostným vplyvom. Vinylové plastové domčeky sú preto vynikajúcou voľbou pre horúce a vlhké podnebie. Vďaka svojím vynikajúcim vlastnostiam sú najrozšírenejšie a najpredávanejšie.

    Plastové záhradné domčeky môžu pôsobiť lacno a nestarnú dobre
    Plastové záhradné domčeky môžu pôsobiť lacno a nestarnú dobre

    3. Drevené záhradné domčeky

    3.1. Výhody drevených záhradných domčekov

    Často sa využívajú drevené záhradné domčeky, ktoré sa dajú ľahko postaviť (ak viete ako, môžete si ich vyrobiť aj sami) a drevo ako prírodný materiál sa hodí do každej záhrady, medzi rastliny, ku každému štýlu. Ak sa rozhodnete pre drevený záhradný domček, drevo treba naimpregnovať a správne chrániť. Drevené záhradné domčeky sú považované za najatraktívnejšie a najflexibilnejšie z hľadiska dizajnu a veľkosti, často dokonca s rôznymi štýlmi okien a dverí. Drevené záhradné domčeky môžu byť jednoducho pokryté škridlami alebo natreté farbou tak, aby ladili s fasádou vášho domu. Na rozdiel od plastových a kovových záhradných domčekov drevené záhradné domčeky umožňujú väčšie prispôsobenie a následné zmeny, keďže práca s drevom si nevyžaduje toľko profesionálneho náradia ako práca s plastom a kovom. Ľahko napríklad sami môžete vymeniť poškodenú dosku alebo namontovať dvere a okná. 

    Kvalitný drevený záhradný domček je aj mimoriadne pevný a odolný, len treba dbať na to, aby drevo bolo aspoň čiastočne chránené pred poveternostnými vplyvmi odkvapom a aby bolo pravidelne udržiavané a obnovované.
    Ak ste zruční v tomto druhu prác, drevený záhradný domček si dokážete postaviť aj svojpomocne
    Ak ste zruční v tomto druhu prác, drevený záhradný domček si dokážete postaviť aj svojpomocne

    3.2. Aké sú nevýhody drevených záhradných domčekov?

    Drevené záhradné domčeky si na rozdiel od kovových a plastových vyžadujú určitú údržbu a kontrolu. Aby bol váš drevený domček v dobrom stave, mal by byť natieraný alebo lakovaný každé 2 až 3 roky. Ďalším problémom dreveného domčeka je hmyz. Ak sa v dreve usadí hmyz, môže poškodiť niektoré časti tak, že sa ľahko zlomia alebo zhnijú, a potom je potrebné ich vymeniť. Čiastočne sa tomu dá vyhnúť kúpou kvalitného domčeka vyrobeného z dreva, ktoré je prirodzene odolné voči hmyzu a hnilobe (napr. červený céder). Poslednou nevýhodou dreveného záhradného domčeka je vysoká cena. Ak sa nechystáte domček stavať svojpomocne alebo chcete drevený domček vyrobený na mieru, vyjde vás to oveľa drahšie ako kúpa štandardného plastového domčeka v špecializovanej predajni. Krásou je tento druh domčeka neporovnateľný so žiadnym iným záhradným domčekom, krása a prírodné materiály majú však svoju cenu.

    Drevené záhradné domčeky sú stále najobľúbenejším typom záhradných domčekov
    Drevené záhradné domčeky sú stále najobľúbenejším typom záhradných domčekov

    Odborná rada zo spoločnosti DREVA.SK s.r.o.

    1. Prečo sú drevené záhradné domčeky najčastejšou a najobľúbenejšou voľbou? Aká je ich výhoda?

    Charakter slovenských miest a obcí je odjakživa spojený s drevom. Aj v dnešnej dobe veľa ľudí, tak ako aj my, preferuje tento prírodný materiál. Je to záležitosť vkusu a osobných preferencií. V našej ponuke máme tiež záhradné domčeky modernejšieho vzhľadu, ktoré sa hodia aj do modernej výstavby.

    Našou hlavnou výhodou je rýchlosť. Keďže väčšinu záhradných domčekov máme skladom, po príprave podkladu pod záhradný domček je ich dodanie veľmi rýchle. Záhradné domčeky sú dodávané v rozloženom stave ako stavebnica a zručnejší domáci majster zvládne montáž domčeka bez problémov aj sám. Pre tých, ktorí si na to netrúfnu, ponúkame samozrejme aj služby montáže. Záhradný domček môžete teda začať využívať veľmi skoro.

    2. Potrebujeme záhradný domček aj zatepliť?

    Menšie domčeky sú určené na uskladnenie záhradného náradia alebo záhradnej techniky, takže to nie je potrebné. Väčšie domčeky sú určené predovšetkým na relax a oddych v záhrade počas teplejších mesiacov. Predĺženiu obdobia, počas ktorého je možné domček využívať, môžeme dopomôcť premysleným umiestnením domčeka na pozemku a využiť tak slnko vo svoj prospech aj počas chladnejších mesiacov. Naši vynaliezaví zákazníci však často vymyslia rôzne vylepšenia, ako najlepšie využívať svoj záhradný domček čo najdlhšie.

    3. Aká je priemerná veľkosť záhradného domčeka?

    Ponúkame viac ako 20 rôznych typov a rozmerov. Od menších 3 m × 3 m až po garáž pre karavan 4 m × 8 m.

    4. Ako sa pohybujú ceny záhradných domčekov?

    Jednotlivé ceny sú stanovené v závislosti od konkrétneho typu domčeka a jeho rozmerov. Vplyv na cenu má aj hrúbka materiálu, z ktorého je domček vyrobený. Ponúkame poctivú hrúbku materiálu 34 mm alebo až 44 mm, nejde teda o žiadne lacné riešenie na úkor kvality. Kvalita materiálu zohráva dôležitú úlohu nielen pri využívaní domčeka, ale aj pri samotnej montáži. Jednotlivé diely do seba zapadajú presne a aj menej skúsení zákazníci si vedia s touto skladačkou pomocou montážneho návodu hravo poradiť. Ceny sa pohybujú od 1600 eur s DPH. V cene je zahrnutý kompletný drevný a montážny materiál. Ceny montáže sú pevne stanovené podľa obtiažnosti a služby dopravy sú naceňované individuálne.

    Odbornú radu poskytla pani Veronika Čamborová zo spoločnosti DREVA.SK s.r.o.

    4. Murované záhradné domčeky

    Ak chcete o niečo odolnejší domček, ktorý si vyžaduje menšiu údržbu, môžete si zvoliť murovaný záhradný domček. Jeho nevýhodou je, že je o niečo menej esteticky príťažlivý. Murované domčeky musia mať vhodný podklad, preto treba pri nich použiť betónové základy, ktoré treba vopred dôkladne naplánovať. Postaviť murovaný záhradný domček svojpomocne môže byť pre menej skúseného jednotlivca veľkou výzvou. Ak si ho nedokážete vymurovať sami, budete si musieť najať stavebných robotníkov – čo samozrejme predstavuje ďalšie náklady.

    5. Kovové záhradné domčeky

    5.1. Výhody kovových záhradných domčekov

    Kovové záhradné domčeky sú najodolnejšie zo všetkých uvedených. Nehnijú a sú odolné voči hmyzu. Kovovým domčekom neprekáža extrémny chlad ani nadmerné teplo, preto ich môžete bez následkov umiestniť na priame slnko alebo extrémne mrazy. Ďalšou výhodou je, že v porovnaní s dreveným domčekom si kovový domček nevyžaduje prakticky žiadnu údržbu a starne lepšie ako plastový domček. Ak vám vadí kovový vzhľad, záhradný domček je možné nalakovať v RAL farebných odtieňoch. Výhodou je aj cena, keďže ide o najlacnejší typ záhradného domčeka.

    5.2. Nevýhody kovových záhradných domčekov

    Kovové domčeky môže byť veľmi ťažké prispôsobiť, pretože často vyžadujú ťažké náradie a náčinie, ktoré nie každý majiteľ domu má. Ďalšou nevýhodou je, že kovové záhradné domčeky sú náchylné na koróziu alebo hrdzavenie. Hrdza nie je pekná a ak sa nesanuje včas, môže poškodiť domček a zanechať následky, preto je potrebné hrdzavé miesta čo najskôr sanovať. Hrdza bude skôr problémom v chladnejšom a vlhšom podnebí, no v každom prípade by mali byť kovové záhradné domčeky dobre chránené proti korózii. Pre robustnosť samotného materiálu – kovu sú kovové záhradné domčeky často považované za vizuálne neatraktívne, spája sa s nimi industriálny vzhľad.

    Industriálnemu vzhľadu kovového záhradného domčeka sa možno trochu vyhnúť náterom, hoci rovnaký estetický efekt ako pri dreve nemožno dosiahnuť.

    5.3. Kto by si mal kúpiť kovový záhradný domček?

    Kovový záhradný domček je ideálny pre tých, ktorí potrebujú cenovo výhodné a jednoduché riešenie na skladovanie. Ak nechcete alebo nepotrebujete priestor na nejaké špeciálne účely, ale iba chcete niektoré veci skladovať vonku, kovový záhradný domček je dobrou voľbou. Ak však potrebujete viacúčelový priestor, najlepšie je zaobstarať si drevený záhradný domček.

    Moderný vzhľad kovového záhradného domčeka
    Moderný vzhľad kovového záhradného domčeka

    6. Záhradné domčeky z fiberglassu

    Na trhu sú aj záhradné domčeky z fiberglassu. Záhradný domček z fiberglassu je nenáročný na montáž a údržbu, no rovnako ako kovový predstavuje v záhrade „cudzie teleso“ a neladí s okolím, preto asi nie je najvhodnejším a najelegantnejším riešením do prírodných záhrad. 

    7. Záhradné domčeky – cena

    Keď ide o záhradné domčeky, cena závisí od toho, či chcete typový záhradný domček alebo domček vyrobený na mieru, ďalej od materiálu (drevo, plast, kov, tehly), základov, vybavenia domčeka, elektrifikácie a samozrejme od dodávateľa. Dodávka a montáž drevenej záhradnej chatky 200 cm × 200 cm je v rozmedzí 1000 až 2500 EUR/kus. Cena závisí predovšetkým od použitého materiálu – najdrahší je drevený a najlacnejší kovový záhradný domček.

    Odborný článok 1617
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradné domčeky, chatky?

    Máme 557 realizátorov v oblasti Záhradné domčeky, chatky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 557 realizátorov v oblasti Záhradné domčeky, chatky
    9.4
    0

    PEMStav, s.r.o.


    10
    1

    JM HOLZ s.r.o.


    9.4
    0

    Strechy GAL s.r.o


    10
    1

    Elena Polakova


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené