Pre oblasť

    Zavlažovanie záhrad a trávnikov

    Článok si prečítalo viac ako 624+ používateľov
    Zavlažovanie záhrad a trávnikovV posledných rokoch sa horúce a suché obdobia vyskytujú čoraz častejšie. Aj v zimných mesiacoch je zrážok menej, zvlášť tých vo forme snehovej prikrývky. Odborníci tvrdia, že v dôsledku skleníkového efektu sa naša planéta otepľuje a nie je vylúčené, že tento druh klímy bude prevládať. Bez ohľadu na uvedené, netreba zanedbávať skutočnosť, že zeleň je dôležitá na udržanie priaznivých mikroklimatických podmienok v prostredí, v ktorom žijeme. A na to, aby mohli rásť stromy, kvety, všetky druhy rastlín a trávy, ako aj ovocie a zelenina, potrebujú vodu. Nie nadarmo sa hovorí, že voda je zdrojom života.
    Odborný článok 624
    zavlazovanie zahrad a travnikov
    Máme 249 realizátorov v oblasti Zavlažovací systém:

    Keď ide o zavlažovanie záhrad a trávnikov, odporúča sa záhradu rozdeliť podľa potreby zavlažovania na jednotlivé logické časti. Najviac určite treba zavlažovať rastliny rastúce na slnečných častiach, menej rastliny rastúce v tieni. 

    Ak nemáte veľký dvor a záhradu, na zavlažovanie môžete používať obyčajnú záhradnú hadicu
    Ak nemáte veľký dvor a záhradu, na zavlažovanie môžete používať obyčajnú záhradnú hadicu

    Na zavlažovanie záhrady môžu byť použité aj prenosné zavlažovače. Nevýhodou takéhoto spôsobu zavlažovania je, že je veľa času potrebné na prekladanie zavlažovačov a zavlažovanie je nie vždy rovnomerné.

    Ak ide o väčšie plochy, najlepším a najjednoduchším riešením sú zavlažovacie systémy, zvlášť tie, ktoré sa plánujú a realizujú súbežne s výstavbou domu. 

    Správne navrhnutý zavlažovací systém umožní jednotlivým rastlinám a trávniku dodať rovnomernú a presne požadovanú dávku vody. 

    Automatické zavlažovacie systémy sú pripojené na centrálny ovládač. To znamená, že závlahu možno naprogramovať, aby rastliny dostali presne toľko vody, koľko momentálne potrebujú. Ak prší, dažďový senzor závlahu automaticky zablokuje. 

    1. Zavlažovanie trávnika

    1.1. Zavlažovacie systémy

    Pokiaľ ide o polievanie trávnika, automatické zavlažovanie, môže byť riešené pomocou nadzemných alebo podzemných systémov. Pre menšie, jednoduché trávniky môže byť použitý mobilný nadzemný zavlažovací systém, pre väčšie plochy je vhodnejšie podzemné zavlažovanie, pri ktorom sú zavlažovače diskrétne skryté pod povrchom. Počas polievania sa automaticky vysunú z trávnika a po skončení polievania sa schovajú späť do neho. 

    Či je zavlažovanie potrebné alebo nie, to závisí od množstva zrážok počas vegetačného obdobia. Žiaľ, v posledných rokoch sme svedkami extrémnych udalostí počas vegetačného obdobia v podobe sucha, alebo výdatných zrážok. V prípade nedostatku zrážok a sucha je zalievanie trávnika nevyhnutné, pretože tráva môže prestať rásť, dokonca zhnedne a vyschne. Ak nie je dostatočne zalievaná, iné opatrenia nie sú dostatočne efektívne. Práve preto je dôležité trávnik polievať podľa potreby, lebo trávnik možno zničiť aj nadmerným polievaním.

    1.2. Kedy vlastne treba trávnik zavlažovať?

    Správny čas na zavlažovanie trávnika je vtedy, keď tráva začne blednúť v dôsledku nedostatku vlahy. Trávnik polievame, keď je povrchová vrstva pôdy suchá, ale väčším množstvom vody tak, aby bola pôda vlhká do hĺbky 15-20 cm. Týmto spôsobom sa tráva povzbudí k tomu, aby si vytvorila hlbší a silnejší koreňový systém, čo jej pomáha neskôr čerpať vodu z hlbších vrstiev pôdy a robí ju menej citlivou na sucho.

    Ak by sme trávu polievali často, no menším množstvom vody, korene by sa rozvíjali v povrchovej vrstve pôdy. A potom by trávnik bol citlivý na sucho. Nadmerné zalievanie ovplyvňuje vyplavovanie živín do hlbších vrstiev pôdy, kde sa stávajú pre rastliny nedostupné. Okrem toho príliš veľa vlhkosti v pôde zabraňuje prevzdušňovaniu pôdy, podporuje rozvoj hubových chorôb, podporuje rast špecifických burín...

    1.3. Optimálny čas na zavlažovanie trávnika 

    Ako optimálny čas na zavlažovanie trávnika počas dňa sa odporúča skoré ráno alebo neskorý večer, najmä počas letných a horúcich dní. Niektorí odborníci zastávajú názor, že sa treba vyhnúť aj večernému polievaniu, pretože tráva zostáva cez noc mokrá. Polievanie cez deň, v lete, môže viesť k popáleninám a spôsobiť teplotné šoky. Zároveň sa pri vyšších teplotách a vyššej vlhkosti vzduchu zvyšuje intenzita rozvoja patogénu. Mnohí nemajú na výber, pokiaľ ide o výber zdroja vody na polievanie. Preto je najbežnejším zdrojom voda z verejného vodovodu. Počas leta, kedy sú extrémne teploty, sú možné obmedzenia v dodávke vody. Kedykoľvek je to možné, na polievanie treba použiť iný zdroj vody.

    1.4. Ako často trávnik treba zavlažovať? 

    Pri zavlažovaní trávnika treba zohľadniť viaceré aspekty. Závisí to predovšetkým od celkovej vonkajšej teploty, slnečného žiarenia, množstva zrážok... V prípade, že množstvo zrážok bolo nepostačujúce, je vhodné zavlažovať trávnik približne 2-krát za týždeň. Trávnik potrebuje  približne 10 až 15 mm vody na 1m². Množstvo zrážok sa dá zistiť pomocou dažďovej mierky, ktorá by mala patriť k základnému vybaveniu pri starostlivosti o trávnik. 

    Zavlažovanie trávnika je základným úkonom starostlivosti o trávu. Nedostatok závlahy sa na trávniku prejaví už v priebehu niekoľkých dní, avšak odstránenie týchto škôd môže trvať aj niekoľko týždňov. 

    2. Ako a kedy zalievať zeleninovú záhradu?

    Ak ste nejakú plochu vo vašej záhrade určili aj na pestovanie zeleniny, je veľmi dôležité vedieť, kedy a ako svoje rastliny zalievať. V túžbe, aby nám záhradka prekvitala, sa mnohí z nás často mýlia a zalievajú zeleninu neadekvátnym množstvom vody v nesprávny čas.

    Skúsení záhradkári povedia, že najlepšie je polievať záhrady v skorých ranných hodinách alebo večer, keď slnko zapadlo. Polievanie v najteplejšej časti dňa rastlinám neprospieva. Ak máte možnosť, najlepšie je zalievať rastliny skoro ráno, pretože tak budú mať vodu po celý deň. Ak máte na záhradku čas len večer, treba počkať, kým pôda vychladne a potom rastliny poliať. Vtedy voda prenikne hlbšie do pôdy, neodparí sa hneď a rastliny budú mať dostatok vlahy.

    Dôležité je aj množstvo vody, ktorou sa rastliny polievajú. Odporúča sa rastliny zalievať menej často, ale výdatnejšie. Rastliny je potrebné aj pravidelne okopávať, udržovať vrchnú vrstvu voľnú a odstraňovať burinu, ktorá čerpá vlhkosť a živiny z pôdy, ktoré zelenina potrebuje na rast a vývoj.

    Jedno z najdôležitejších pravidiel je – pri polievaní rastlín nepolievať listy. Ak zalievate rastliny zhora, namočíte celú stonku a mokré lístie je ideálne na vznik rôznych chorôb. Najlepšie je zalievať rastliny rovnomerne okolo stonky. 

    Na polievanie zeleniny je vhodný kvapkový zavlažovací systém
    Na polievanie zeleniny je vhodný kvapkový zavlažovací systém

    Ak v záhrade pestujete zeleninu na väčších plochách, ak máte možnosť, odporúčame zabudovať kvapkový zavlažovací systém, ktorý má veľké výhody. Okrem iného systém sa automaticky zapína a vypína a rastliny majú vždy dostatok vody.

    3. Zavlažovanie ovocných stromov a viníc

    Ak máte dom vystavaný na väčšom pozemku, určite sa nájde miesto aj pre ovocné stromy. Vlastnoručne vypestované ovocie nielenže lepšie chutí, ale viete čo konzumujete. Na zalievanie niekoľkých stromov určite nebudete potrebovať zavlažovací systém, ale ak máte ovocný sad, to je iný príbeh. Moderný spôsob pestovania ovocia si vyžaduje primerané zavlažovanie. Pri zavlažovaní ovocných sadov a vinohradov je dôležitá otázka dávkovania vody. Optimálnu vlhkosť v pôde možno dosiahnuť a udržať len vtedy, ak sa s vodou  zaobchádza odborne.

    Ak sa zavlažuje častejšie ako je potrebné, nastáva vyššie dávkovanie vody a problémy. Ak zavlažujete zriedkavejšie a pridávate menšie množstvo vody, ako je potrebné, nemôžete v ovocinárstve dosiahnuť vysokú a kvalitnú úrodu. Hĺbka pôdy, ktorú je potrebné zavlažovať, závisí od hĺbky koreňového systému a štádia vývoja rastlín. 

    Ovocné stromy spotrebujú najviac vody od konca kvitnutia do konca intenzívneho rastu plodov. 
    Odborný článok 624
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Zavlažovací systém?

    Máme 249 realizátorov v oblasti Zavlažovací systém:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 249 realizátorov v oblasti Zavlažovací systém
    10
    1

    Deco Garden - Peter Čapčík


    9.5
    0

    Marián Ondrišík


    10
    1

    PrizeX s.r.o.


    9.2
    0

    Zasas, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené