Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Jadrové vŕtanie, rezanie betónu

    Článok si prečítalo viac ako 1131+ používateľov
    V súčasnosti je vŕtanie otvorov do betónových konštrukcií a rezanie betónu a iných materiálov čoraz bežnejšie. Je mimoriadne dôležité, aby výkonom týchto prác nedošlo k poškodeniu konštrukcie stien, podláh a iných povrchov. Pri rezaní a vŕtaní povrchov diamantovými kotúčmi nedochádza k vibráciám a následnému praskaniu alebo inému poškodeniu vŕtaných alebo rezaných materiálov. Vhodnými strojmi je možné rezať a vŕtať okrem betónu aj ďalšie materiály ako železobetón, tehly a podobne. Práce je možné vykonávať suchým alebo mokrým spôsobom. V druhom prípade dýzy s vodou zabraňujú stúpaniu prachu, ktorý sa zhromažďuje v nádobe. Takto môže pracovné prostredie zostať čisté, ako aj povrchy v miestnosti.
    Odborný článok 1131
    diamantove vrtanie rezanie betonu
    Máme 469 realizátorov v oblasti Jadrové vŕtanie, rezanie betónu:

    1. Vŕtanie betónu

    1.1. Vŕtanie betónu – presne na mieru

    Vyhotovenie kruhových otvorov v stene, strope alebo podlahe na realizáciu rôznych inštalácií (voda, kanalizácia, komunikácie a pod.) je dnes veľmi jednoduché, rýchle a kvalitné, aj keď ide o železobetónový materiál.

    Ak treba vyrobiť menšie kruhové otvory, tie sa dajú zhotoviť vibračnými vŕtačkami, ktoré sú veľmi účinné v prípadoch, keď nieto výstuž a nedôjde k poškodeniu (vzniku trhlín) vplyvom vibrácií.

    Pomocou vhodných strojov odborníci na vŕtanie betónu sú schopní vytvoriť kruhové otvory vo vertikálnej, horizontálnej alebo naklonenej rovine. 

    1.2. Jadrové vŕtanie diamantovými korunkami 

    Dáva neobmedzené možnosti na vytváranie kruhových otvorov. Nezáleží na tom, či otvor treba vytvoriť na stene, podlahe, strope, základoch, betónovom nosníku, alebo je potrebné urobiť otvor pod určitým uhlom. Jednoducho, na type materiálu nezáleží – diamantové korunky efektívne vyvŕtajú otvory do železobetónu, kameňa, mramoru, tehly, asfaltu... A to až do priemeru 1000 mm. 

    1.3. Presné, rovné vŕtanie otvorov bez prachu

    Pretože ide o tvrdé materiály, najčastejšie aj vystužené, rezanie sa vykonáva diamantovými korunkami. Aby nedochádzalo k prehrievaniu koruniek (zubov), používa sa chladiaca voda, ktorá sa vysáva špeciálnymi vysávačmi. Voda zároveň zabraňuje tvorbe prachu. Preto je možné vŕtať betón a iné materiály s minimálnou hlučnosťou.

    Stroj na rezanie betónu môže byť umiestnený v akejkoľvek rovine, čo dáva neobmedzené možnosti práce. Keďže sa pohybuje po koľajnici, rezy, ktoré stroj robí do steny, podlahy alebo stropu, sú ideálne rovné a presné. Povrch rezu je hladký a bez poškodenia okolitého povrchu.

    1.4.Výhody diamantového vŕtania betónu

    Výhody diamantového vŕtania betónu a iných materiálov sú:

    • žiadne vibrácie a poškodenie okolitých konštrukcií,
    • žiadne kapilárne trhliny,
    • priemer má presné rozmery a nie je potrebné ďalšie spracovanie,
    • po vŕtaní sú okraje otvorov hladké, nie je potrebné ďalšie opracovanie, 
    • počas rezania je hladina hluku veľmi nízka.

    1.5. Najbežnejšie práce tohto druhu 

    Najčastejšie ide o:

    • vŕtanie rôznych typov otvorov do stavebných konštrukcií pre rôzne inštalácie (voda, plyn, kúrenie, kanalizácia, vzduchotechnika, klimatizácia, okenné a dverné otvory, otvory pre betonáže a vypĺňanie dutín...),
    • vŕtanie otvorov pre montáž rôznych profilov,
    • vŕtanie otvorov do tehál, kameňa, mramoru, asfaltu, Ytongu...,
    • vŕtanie otvorov na rôzne iné účely. 

    2. Rezanie betónu

    S rozvojom stavebníctva sa rozvíja aj služba rezania betónu. Je to proces riadeného pílenia, vŕtania a odstraňovania betónu. Dnes existuje široká škála špecializovaných nástrojov a strojov na rezanie betónu na všetky účely, ktoré sú schopné hladkej a bezporuchovej povrchovej úpravy betónu, asfaltu, kovu a kameňa. Práce vykonávajú skúsení majstri. 

    Rezanie betónu sa využíva na vyrezanie a rozšírenie dverných a okenných otvorov do steny, rezanie otvorov pre schody, pre strešné okná, rezanie vjazdu do garáže, rezanie otvorov v stropoch, rezanie stĺpov, nosníkov a vystužených dosiek, rezanie a odstraňovanie balkónov, základov, mostov...

    Pokiaľ ide o diamantové rezanie, diamantové kotúče režú betón alebo inú časť stavebnej konštrukcie. Podľa potreby sa používa okrem rezania diamantovými kotúčmi aj rezanie diamantovým drôtom. Môže sa rezať betón obrovských hrúbok. Pri použití diamantovej techniky je potrebné použiť vodu (mokré rezanie), aby sa diamantové kotúče ochladili a aby sa zabránilo nadmernému prášeniu. Pri procese mokrého rezania sa podľa potreby používajú výkonné vysávače, ktoré všetku nežiaducu vodu vysajú vysokou rýchlosťou.

    Rezanie prebieha horizontálne, vertikálne, bez vibrácií a poškodenia okolitých objektov. Po vyrezaní povrch zostáva rovný, takže nie je potrebné ďalej investovať do jeho spracovania. 

    2.1. Rezanie betónu diamantovým drôtom

    Rezanie betónu diamantovým drôtom sa používa pri rezaní betónu, kde sa vyžaduje vysoká presnosť. Tento spôsob rezania betónu na rozdiel od kotúča vytvára minimálne vibrácie a v betóne nevznikajú mikrotrhliny. Rezanie betónu diamantovým drôtom má veľkú flexibilitu, môže rezať horizontálne aj vertikálne. Stroj je pripevnený k povrchu a ovládaný z bezpečnej vzdialenosti pomocou diaľkového ovládača. Táto technika sa väčšinou používa pri rezaní otvorov pre dvere, okná, vetracie potrubia, otvory výťahov. Na rozdiel od rezania betónu diamantovým kotúčom rezanie diamantovým drôtom umožňuje rezanie rôznych tvarov na betónovom povrchu.

    2.2. Suché rezanie betónu diamantovým kotúčom

    Suché rezanie betónu je vhodné len v exteriéri, pretože pri ňom vzniká veľa prachu a hluku. Často sa používa na veľkých projektoch. Stroj využíva diamantový rotačný kotúč bez vodného chladenia a odsávania prachu.

    2.3. Diamantové rezanie betónu s vodným chladením

    Na rozdiel od suchého rezania je tento typ rezania betónu šetrný k životnému prostrediu, pretože vďaka chladeniu vodou nevytvára prach a je bezpečný pre životné prostredie. Tento spôsob rezania betónu možno použiť vonku aj v interiéri. Stroj používa diamantový rotačný kotúč, ktorý je pravidelne chladený a voda zabraňuje vzlínaniu prachu. V závislosti od typu stroja dokáže rezať horizontálne a vertikálne betónové plochy. Podobne je to aj s vŕtaním betónu.

    2.4. Rezanie betónovej podlahy

    Na rezanie podlahy sa väčšinou používajú stroje s diamantovým rotačným kotúčom. Vytváranie vysoko presných rezov na betónovej podlahe je podporené špeciálne navrhnutými kotúčmi na rezanie vodorovných plôch. Okrem betónových plôch sú možné vysoko presné rezy aj na železobetóne a asfalte.

    2.5. Rezanie betónovej steny

    Na rezanie železobetónových stien je nevyhnutné používanie príslušnej rezačky na vertikálne rezanie. Na rezanie betónových stien väčšinou sa používajú stroje s diamantovým drôtom. V závislosti od typu projektu sa používa aj stroj s diamantovým rotačným kotúčom určený na vertikálne rezanie betónových plôch.

    2.6. Ručné rezanie betónu

    Ručná píla s diamantovým rotačným kotúčom sa používa na neprístupných plochách a prácach vo výškach. Ručné rezanie je ideálne na rezanie vodorovných aj zvislých betónových plôch malých rozmerov.

    Odborný článok 1131
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Jadrové vŕtanie, rezanie betónu?

    Máme 469 realizátorov v oblasti Jadrové vŕtanie, rezanie betónu:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 469 realizátorov v oblasti Jadrové vŕtanie, rezanie betónu
    9.4
    0

    K200 s.r.o.


    8.7
    0

    DAM MANAGER, spol. s r. o.


    10
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    10
    7

    Prestavaj.sk s. r. o. - Ján Melek


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené