Pre oblasť

    Dekoratívna omietka na skrášlenie interiéru

    Článok si prečítalo viac ako 1790+ používateľov
    Vzhľad vášho domu, bytu alebo nebytového priestoru môžete oživiť jednoduchým, rýchlym a účinným spôsobom, pomocou dekoratívnej omietky. Použitie dekoratívnych omietok  prináša inakosť a zviditeľnenie. Tieto omietky sú obľúbené nielen v interiéri, ale aj v exteriéri. Dekoratívne omietky svojou farbou a textúrou zvyšujú estetickú hodnotu priestoru. V súčasnosti na trhu existuje niekoľko druhov dekoratívnych omietok, každá z nich má svoje charakteristické vlastnosti a výhody. Okrem farby a textúry si môžete vybrať aj štýl, moderný alebo rustikálny vzhľad omietky.
    Odborný článok 1790
    dekorativna omietka
    Máme 678 realizátorov v oblasti Dekoratívne omietky:

    1. Štruktúrované omietky

    Na stenách dokážu vykúzliť bohaté vzory, ktoré sú vhodné do všetkých typov interiérov. Sú to omietky s výraznými črtami a osobitosťou. 

    Existuje napr. dekoratívny systém určený pre použitie v interiéri, ktorý vytvára efekt „pokrčenej kože“. Tento typ omietky môže byť použitý nielen v súkromných, ale aj vo verejných budovách, na vytvorenie originálnej a elegantnej výzdoby.

    Ďalší typ štruktúrovanej omietky, vhodnej pre použitie v interiéri aj exteriéri, umožňuje  vytvorenie vysoko kvalitného starožitného dekoratívneho efektu. Môže byť použitý na hladké alebo štruktúrované povrchy na báze vápenca, aj na syntetické. 

    Na trhu je dostupná aj dekoratívna omietka určená pre steny a stropy vo všetkých typoch objektov, pomocou ktorej môžete získať efekty napodobňujúce „staré rozdrapkané omietky“ alebo „staré múry“. Môže byť použitá na staré aj nové omietky, sadrokartónové dosky, predtým lakované povrchy... Jednoduchým a rýchlym spôsobom môžu vzniknúť zaujímavé vzory a textúry napodobňujúce staré rustikálne patinované omietky, staré maľované omietky.

    Existuje aj náter, ktorý v kombinácii s adekvátnou masou umožňuje vytvorenie efektu prasklín. Môže byť použitý v súkromnom príbytkoch, vo verejných priestoroch a budovách. Vytvára jedinečnú dekoráciu v dôsledku náhodných trhlín.

    Zaujímavá je aj omietka, pomocou ktorej sa dosiahne výsledný efekt dreva. Odporúča sa pre vysoko kvalitné dekorácie v interiéri. 

    Existuje mnoho ďalších typov tohto druhu dekoratívnej omietky. Ak sa neviete rozhodnúť, ktorá omietka je najvhodnejšia do vášho priestoru, môžete sa poradiť odborníka. 

    2. Textúrovaná omietka

    Ide o populárny dokončovací materiál, ktorý sa používa v interiéri a v exteriéri. Umožňuje realizovať širokú škálu dizajnových fantázií. Je to zmes s nejednotnou viskóznou konzistenciou, určená na dekoratívnu úpravu priestorov. Textúrovaná omietka môže obsahovať rôzne plnivá, ktoré fungujú ako viskózne prvky. Ako prísady môžu byť použité malé kamene, piesok, drvené tehly, sadra, drevené vlákna alebo iné prvky. Každá verzia tohto dokončovacieho materiálu vytvorí individuálnu textúru, ktorá umožňuje odstrániť viditeľné nedostatky na stenách a strope. Je potrebné analyzovať všetky výhody a nevýhody tohto materiálu, aby sa dosiahol požadovaný efekt. Tento materiál je považovaný za univerzálny, môže sa aplikovať na akýkoľvek povrch a vytvoriť na ňom krásne a originálne dekoratívne prvky.

    Vzhľad povrchu závisí od zrnitosti zmesi a od vlastností použitého nástroja – môže vytvárať drsnosti, ryhy alebo iné ozdobné stopy. 

    Hlavné typy textúrovanej omietky sú:

    • akryl (založený na akrylovej živici, nevyžaduje riedenie), 
    • silikát (spojivom je tekuté sklo), 
    • silikón (hlavnou zložkou je polymérová živica), 
    • minerálne omietky (na výrobu sa používajú komponenty ako vápno a betón, ktoré môžu byť doplnené pieskom, kremeňom alebo inými minerálmi). 

    Textúrované zmesi môžu byť vo forme suchého prášku alebo hotového roztoku. Za vhodnejšiu možnosť sa považuje textúrovaná omietka vo forme hotových riešení. 

    Pre správny a krásny dizajn priestoru je dôležitý správny výber farieb použitých na zdobenie miestností. Textúrovaná omietka je dostupná nielen v bielej farbe, ale aj v rôznych farebných odtieňoch. Pri výbere treba vziať do úvahy skutočnosť, že rovnaká povrchová farba môže na rôznych textúrach vyzerať odlišne.

    Na textúrovanom povrchu bude farba vždy oveľa tmavšia ako na hladkej textúre.

    Pomocou textúrovanej omietky môže vzniknúť imitácia prírodného kameňa, krásne reliéfy, vzory a kresby, štruktúra dreva, betónu, látky, kože alebo papiera…

    3. Benátska omietka 

    Benátska omietka je viacvrstvová dekoratívna dokončovacia omietka, ktorá napodobňuje textúru mramoru. Ide o mimoriadne elegantnú, unikátnu omietku. Je ideálnym riešením pre miestnosti, v ktorých chceme dosiahnuť luxusný vzhľad, nové neobvyklé dekoratívne efekty. Benátska omietka  má veľmi dlhú históriu. Staroveký Rím je považovaný za rodisko tohto zaujímavého a jedinečného obkladu stien, ktorý sa vyznačuje odolnosťou a dlhou životnosťou. Pomocou benátskej omietky môžu vzniknúť zaujímavé štruktúry s estetickým efektom v podobe zošúchanej omietky. Odporúča sa použiť ju na povrchovú úpravu stien a iných architektonických prvkov v interiéri. 

    4. Minerálna omietka

    Minerálna omietka je zmesou vápna, vysoko kvalitného cementu a minerálov. Vápno slúži ako dezinfekčný prostriedok, ktorý zabraňuje tvorbe rias a plesní. Pre tento druh omietky príznačná je  paropriepustnosť, preto je výbornou voľbou do priestorov, ktoré potrebujú reguláciu vlhkosti, a minerály túto vlastnosť majú.

    Vizuálne je minerálna omietka veľmi jednoduchá a klasická, a okrem toho je aj cenovo najvýhodnejšia.

    5. Dekoratívna omietka z prírodných mramorových zŕn

    Povrchová úprava dekoratívnou omietkou z prírodných mramorových zŕn a dekoratívnou omietkou z farbených kremičitých pieskov, ktoré slúžia na ochranu stavby pred poveternostnými vplyvmi. Používa sa ako konečná povrchová úprava soklov, pilierov, portálov alebo vonkajších tepelnoizolačných kontaktných systémov. Môže byť použitá do exteriéru aj interiéru. Aplikuje sa iba na vertikálne steny. Na horizontálne a naklonené povrchy sa neodporúča, pokiaľ nie sú chránené pred atmosférickými vplyvmi.

    6. Pastovité omietky

    Existuje aj dekoratívna, jemnozrnná, pastovitá omietka, pomocou ktorej možno vytvoriť hladký povrch, rovnako tak je možné povrch „modelovať“ alebo imitovať vzhľad odlievaného betónu – pohľadového betónu. Tento druh omietky má zvýšenú odolnosť voči zachyteniu mikroorganizmov na jej povrchu, je pripravený k priamemu použitiu v širokej škále farieb.

    Dekoratívnou pastovitou omietkou je možné vytvoriť imitáciu tehlového muriva. Vznikne tak atraktívna tehlová štruktúra, ktorá má vysokú elasticitu, nízku povrchovú nasiakavosť... Aplikácia je jednoduchá pomocou šablóny „tehla“, výhodou je to, že omietka má nižšiu hmotnosť oproti skutočným tehlám.

    Odborný článok 1790
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Dekoratívne omietky?

    Máme 678 realizátorov v oblasti Dekoratívne omietky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 678 realizátorov v oblasti Dekoratívne omietky
    8.7
    0

    Juraj Ščerba - INTERIÉR ANTIK


    10
    1

    B-Komplex s. r. o.


    8.8
    0

    Eduard Vojtíšek - VE DEKOR


    8.9
    0

    AAAChizhmadei


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené