Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Čalúnenie nábytku – umenie alebo remeslo?

    Článok si prečítalo viac ako 5308+ používateľov
    Ak je čalúnenie na vašom obľúbenom kresle poškodené, ak cítite každý drôt na posteli, na ktorej spávate, je čas niečo robiť. Prvé, čo vás napadne, je kúpa nového kresla alebo novej postele, stoličiek alebo celej sedacej súpravy. To znamená, že budete potrebovať väčšiu sumu peňazí. Ideálnym riešením v takejto situácii je čalúnenie nábytku. Predĺžite tak nielen životnosť starého nábytku, ktorý doslúžil a ku ktorému ste možno aj citovo viazaní, ale aj usporíte. Čalúnenie nábytku je omnoho lacnejšie ako nákup nového.
    Odborný článok 5308
    calunenie nabytku
    Máme 248 realizátorov v oblasti Čalúnnictvo:

    1. Počiatky čalúnnictva

    Prvé počiatky čalúnnictva datujú z obdobia starovekého Egypta. Dôkazom toho sú zachované pozostatky cenných kusov nábytku, ktoré sú doplnené látkou. Potreba oživenia stoličiek poťahom vznikla predovšetkým z funkčného, a potom aj z estetického aspektu. Prvoradou úlohou čalúnenia bolo premeniť tvrdé a často nepohodlné časti zariadenia (prevažne sedacieho nábytku) na mäkké, komfortné.

    2. Čalúnený nábytok

    Čalúnené povrchy sú často vystavené najväčšiemu opotrebovaniu. Ak je textília použitá na poťah ošúchaná, vyblednutá, zašpinená, a jadro vášho nábytku, resp. konštrukcia pevná alebo drevo zachované, majstri čalúnnici sú schopní vytvoriť zázrak. Vynovia vaše sedacie súpravy, gauče, kreslá, postele, stoličky, taburetky... Modernejší aj starožitný nábytok. S trochou látky a kreativity predĺžia vášmu nábytku život. Schopní sú vynoviť aj poťah vo vašom automobile. 

    Z druhej strany, váš nábytok môže byť v dobrom stave, stoličky sú napríklad ešte celkom použiteľné, no nepáči sa vám na nich vzor, treba zmeniť iba poťah, ktorý dodá nábytku novú energiu. Môžete si kusy vášho nábytku prečalúniť do vašej obľúbenej farby a zaujímavého vzoru. Ak si nie ste celkom istí, ako by ste chceli, aby váš nový nábytok vyzeral, odborníci na čalúnenie vám určite radi pomôžu.

    3. Čo potrebujeme na čalúnenie?

    Komponenty potrebné na čalúnenie sú:

    • poťahové látky – vyrobené z rôznych materiálov (textilné, koženkové, kožené…),
    • výplň – rozličné molitany, ktoré zabezpečujú dostatočnú pevnosť, odolnosť a zároveň poskytujú pružnosť a pohodlie,
    • rôzne doplnky.  – funkčné klince, dekoratívne klince s nápadným zdobením vo vrchnej časti (vyrazené ornamenty či rôzne vzory) alebo potiahnuté nejakou látkou.

    3.1. Poťahové látky

    V ponuke je veľký výber poťahových látok, určených pre interiér i exteriér, ktoré pridajú čalúnenému nábytku atraktívny vzhľad a predĺžia životnosť. Trvácnosť zvoleného materiálu a kvalitne vykonaná práca je zárukou zvýšenej odolnosti poťahov proti mechanickému poškodeniu. Vyznačujú sa vysokou kvalitou a môžu byť použité na čalúnenie postelí, stoličiek, sedacích súprav, kresiel... Dosať ich v rôznych farebných a vzorových variáciách, z rôznych druhov materiálov, od klasických až po luxusné. Poťahová látka spĺňa vysoké požiadavky na čalúnenie: odolnosť voči oderom, nešpinivá úprava, cigaretové testy. Kvalitné poťahové látky sú príjemné na dotyk. Ich výhodou je jednoduché čistenie. Dôležitý je vhodný výber poťahovej látky bez ohľadu na to, či ide o čalúnenie moderného, štýlového alebo luxusného nábytku, pre bežné použitie v domácnosti alebo pre verejné priestory (kaviarne, reštaurácie, divadlá, kiná...), kde je žiaduca vyššia náročnosť na odolnosť poťahov.

    Poťahové látky sa líšia štruktúrou a materiálmi. Sú v rôznej gramáži, môžu sa navzájom kombinovať. Dostupné sú v širokej palete štýlov, farieb a vzorov a vhodné na použitie na klasický aj starožitný nábytok, alebo dokonca na závesy. 

    Materiál si môžete vybrať a kúpiť v špecializovaných predajniach alebo prostredníctvom čalúnnickej dielne
    Materiál si môžete vybrať a kúpiť v špecializovaných predajniach alebo prostredníctvom čalúnnickej dielne
    Vo veľmi krátkom čase môžete získať príťažlivý a jedinečný nábytok podľa vášho vkusu. Možnosti pri výbere sú neobmedzené. 

    3.2. Výplň

    Ak je nábytok v horšom stave, bude potrebné obnoviť špongie, drôtené jadro atď., čím  vzniknú dodatočné náklady.

    Pokiaľ ide o výrobu či opravy čalúneného nábytku, molitanové dosky sú najpredávanejšie. Existujú rôzne druhy, napríklad polyuretánová pena (PUR pena) alebo pamäťová molitanová pena.  

    Molitan na mieru si môžete vybrať z rôznych druhov, rozmerov, rôznych možností využitia, takže je to výroba priamo podľa vašich potrieb. Molitan metráž sa okrem iného využíva na čalúnenie alebo ako výplň sedačiek, stoličiek, kresiel a podobne. Výber je špecifikovaný aj podľa tvrdosti a gramáže, ale vyberať si môžete aj podľa farieb. 

    Každá molitanová doska vďaka svojím vlastnostiam poskytuje potrebný luxus, komfort a dlhú životnosť. Najvyšší komfort splňujú pamäťové peny, ktoré sa dokážu prispôsobiť tvaru nášho  tela, a zabezpečujú pohodlné sedenie, kvalitné lôžko...

    3.3. Doplnky

    Sem patria rôzne funkčné klince, ale aj klince dekoratívne, ktoré môžu byť s nápadným zdobením vo vrchnej časti (vyrazené ornamenty či rôzne vzory) alebo potiahnuté nejakou látkou. 

    Tiež pružiny, ktoré sú v starom nábytku poškodené, a treba ich vymeniť za nové. Vďaka vynájdeniu pružín zvýšené bolo pohodlie pri sedení či ležaní. Ako aj všetky iné výrobky, pružiny tiež boli zdokonaľované. Najprv boli železné, neskôr oceľové, potom ich nahradili iné materiály, napr. polyuretánová pena. 

    V súčasnosti sa používajú aj rôzne dekoračné doplnky, napr. gombíky, popruhy, šnúry a iné ozdobné prvky.  

    Čalúnenie možno vykonať viacerými spôsobmi, môže byť tzv. hladké čalúnenie alebo prešívané čalúnenie (rôzne geometrické tvary: štvorec, kosoštvorec...). Všetko závisí od želaní zákazníka.

    Odborná rada zo spoločnosti FURNETTO

    1. Kedy čalúniť a kedy kúpiť nový nábytok?

    Renovácia čalúneného nábytku má svoje špecifiká. Rozhodnutie kedy čalúniť a kedy kúpiť nový nábytok treba dôkladne zvážiť. Väčšinou tým najdôležitejším rozhodovacím faktorom pri kúpe je cena. Ak sme spokojní s našou staršou sedačkou a chceme ju aj tak zrenovovať, tak faktorov pri renovácii, ktoré treba zohľadniť, je viac.

    2. Ktoré všetky komponenty vymieňate okrem poťahovej látky na jednej sedačky?

    Základom sedačky je kostra. Ak vŕzga alebo je nalomená, tak je to väčší problém, ale nie neriešiteľný. Ak oslovíte na renováciu výrobcu čalúneného nábytku, tak ten si s tým hravo poradí. Takéto opravy robíme aj my často a vieme opraviť aj nalomenú kostru. Ďalším problémom môžu byť vysedené molitnové výplne. Niekedy po rokoch užívania sedačky je ich potrebné vymeniť. Ich opotrebenie ovplyvňuje viac faktorov, ale dôležitá je aj celková kvalita molitanových výplní. Výmenou molitanových výplní predĺžime životnosť sedačky o niekoľko ďalších rokov. Poťahová látka a jej výmena je ďalším z faktorov pri rozhodovaní. V súčasnosti máme širokú paletu poťahových látok, z ktorej si určite vyberiete. Ak sa rozhodnete pre renováciu Vašej staršej sedačky, tak zvážte všetky faktory a rozhodnite sa správne. Možno aj konečná cena bude pre Vás prijateľná a dáte prednosť renovácii pred kúpou novej sedačky. Vaša staršia sedačka môže vyzerať ako nová.

    3. Aký je štandardný termín dodania jednej sedačky?

    Termín výroby a dodania sedačky môže závisieť od zložitosti projektu, dostupnosti materiálov alebo počtu zákazok, ktoré má výrobca a teda aká je aktuálna kapacita výroby. Štandardne sedačku na mieru vieme dodať do 4 týždňov. Pred začatím výroby treba sedačku vyšpecifikovať a to tiež určitý čas trvá. Sedačka na mieru je dobrou voľbou a výroba na mieru Vám ušetrí čas, ktorý strávite hľadaním ideálnej sedačky.

    Pán Ľubomír Bak, spoločnosť FURNETTO

    4. Ako si vybrať dobrého čalúnnika?

    Prvá vec, ktorú musíte urobiť, ak ste sa rozhodli vynoviť váš čalúnený nábytok, je nájsť dobrého majstra čalúnnika. Často to nie je jednoduché. Ak sa vám nedarí nájsť majstra cez známeho, hľadajte ho vo svojom okolí alebo na internete. Ďalšou, veľmi výhodnou možnosťou, je vyhľadať čalúnnika, ktorý je overený a skúsený, prostredníctvom našej webovej stránky, rýchlo a jednoducho, a navyše úplne zadarmo.  

    Ak si však myslíte, že ste zruční, a máte zaobstaranú textíliu a náčinie potrebné na čalúnenie, s trochou trpezlivosti a podľa návodu zdoláte čalúnenie stoličky alebo kresla, a po dokončení tejto práce svoju starú nevzhľadnú stoličku či kreslo ani nespoznáte.

    5. Čalúnenie nábytku - cena 

    Koľko zaplatíte za čalúnnické služby, to závisí od zložitosti zákazky. Vo všeobecnosti sa oplatí čalúniť starý nábytok výbornej kvality alebo starožitnej hodnoty. Cena čalúnenia závisí od druhu zvolenej čalúnnickej textílie, výplne a konštrukcie. Do ceny treba zahrnúť aj materiál a čas čalúnnika. 

    Odborný článok 5308
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Čalúnnictvo?

    Máme 248 realizátorov v oblasti Čalúnnictvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 248 realizátorov v oblasti Čalúnnictvo
    10
    1

    ToMich s.r.o.


    9.6
    0

    ALRENT.SK s. r. o.


    10
    2

    ČALÚNNICTVO - BIGARI


    10
    1

    Čalúnnictvo Šoltýs Dušan


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené