Pre oblasť

    Stavebný dozor je dohľad pri stavbe

    Článok si prečítalo viac ako 1030+ používateľov
    Stavebný dozor je odborník, ktorý sa postará, aby celý priebeh stavby domu alebo akejkoľvek inej budovy bol bezproblémový. Okrem toho vám môže ušetriť viac peňazí, ako tie, čo mu zaplatíte za jeho služby. 
    Odborný článok 1030
    stavebny dozor
    Máme 188 realizátorov v oblasti Stavebný dozor:

    1. Kedy  potrebujeme stavebný dozor a ako funguje?

    Podľa stavebného zákona je stavebný dozor povinný pri svojpomocnej výstavbe, keď sú jednotlivé práce realizované svojpomocne, teda aj pri stavbe rodinného domu v prípade, že dom staviate svojpomocne. Keď ide o svojpomocnú realizáciu rodinných domov alebo podobných jednoduchých stavieb, v prípade, že stavebník sám nie je odborne spôsobilý na odborné vedenie a uskutočnenie stavby, musí preukázať stavebnému úradu, pri podaní žiadosti o stavebné povolenie, že má zabezpečený stavebný dozor na svoju stavbu. Stavebný dozor je povinný aj v prípade, ak sa práce na stavbe budú realizovať dodávateľsky, po jednotlivých etapách (napr. hrubá stavba, dokončovacie práce...), tiež v prípade, keď stavebný dozor odporučí stavebný úrad. Pri stavbe domu na kľúč odporúča sa nezávislý stavebný dozor, ktorý bude dôkladne kontrolovať stavebné postupy a všetky práce dodávateľskej firmy.  

    Pokiaľ chcete dosiahnuť naozaj dobrú kvalitu stavby, stavebný dozor je na stavbe skutočne potrebný. Dôležité je ako prebehne zakladanie stavby, spracovanie betónu, jeho ošetrenie, akej kvality bude použitá oceľ, ako sa vyhotoví hydroizolačná sústava, strešná krytina, potery, omietky, dilatácie, zateplenie, inštalácie...

    Stavebný dozor v podstate vykonáva komplexnú odbornú kontrolu na stavbe vášho domu. To znamená, že dozor skontroluje, či je stavba realizovaná v súlade s projektovou dokumentáciou, na ktorú ste dostali stavebné povolenie a ďalšími relevantnými predpismi. Vplýva na odstránenie nedostatkov. 

    Poznáme rôzne druhy stavebného dozoru. Osoba vykonávajúca stavebný dozor môže len občas navštíviť stavenisko a skontrolovať realizáciu stavby, alebo môže úzko spolupracovať s vami a zhotoviteľom stavby a poskytnúť pomoc vo všetkých fázach projektu, vrátane finančného aspektu výstavby. Vo veľkej miere výsledok závisí od toho, ako bude stavebný dozor angažovaný a ako profesionálne vykoná svoju prácu. 

    2. Dobrý stavebný dozor

    Pokiaľ ide o stavebný dozor, máte zhruba dve možnosti. Môžete zabezpečiť len dodržiavanie zákonného minima a odborník vykonávajúci stavebný dozor vás bude navštevovať len tak často, ako to bude potrebné. Ak však chcete kompletnú profesionálnu službu, ktorá zabezpečí stavbu vášho domu realizovanú optimálne v každom zmysle – to znamená výber a montáž kvalitných materiálov, presne špecifikované množstvá a podobne, odporúčame vyčleniť viac finančných prostriedkov na dozor. Dobrý stavebný dozor bude zahŕňať minimálne tieto činnosti:

    2.1. Pomoc pri výbere zhotoviteľa

    Najatý odborník vykonávajúci stavebný dozor zozbiera cenové ponuky od kvalitných zhotoviteľov, ktorí sú vhodní na stavbu vášho domu ešte predtým, ako začnete s výstavbou. Spolu s ním si môžete pripraviť excelovský súbor, v ktorom potom môžete porovnávať jednotlivé ponuky a konkrétne položky.

    Odporúča sa pred začatím stavby stretnúť sa s vybraným zhotoviteľom a odborníkom vykonávajúcim stavebný dozor kvôli optimalizácii množstva materiálov a prehodnoteniu zmluvy o výstavbe.

    2.2. Stavebný dozor

    Dobrý odborník okrem kontroly súladu stavby s projektovou dokumentáciou bude kontrolovať aj kvalitu stavebných materiálov a výrobkov a spôsob ich zabudovania do stavby. Ak sa s odborníkom povereným stavebným dozorom dohodnete, môže kontrolovať, či boli nainštalované správne materiály a systémové riešenia zaplánované projektom.

    Stavebný dozor kontroluje aj kvalitu zabudovaných inštalácií a technologických zariadení, ako je napríklad tepelné čerpadlo.

    2.3. Optimalizácia nákladov stavby

    Kľúčovou funkciou stavebného dozoru je optimalizácia nákladov stavby vášho domu. Z praxe je známe, že mnoho detailov sa dá zrealizovať rýchlejšie, efektívnejšie a jednoduchšie ako architekt zamýšľal. Najatím skúseného odborníka môžeme ušetriť na všetkých druhoch stavebných a remeselných prác od základov až po strechu a úpravu okolia. 

    2.4 Koordinácia zhotoviteľov a dodávateľov

    So stavebným dozorom sa môžete dohodnúť aj na zriadení staveniska. Skutočný profesionál  pripraví časový harmonogram stavby, odhady nákladov na jednotlivé situácie a dohliadne na optimalizáciu nákladov stavby.

    3. Koľko stojí stavebný dozor?

    V závislosti od vášho želania sa určí cena a rozsah dozoru. Cena stavebného dozoru sa pohybuje od 1 % do 5 % investičnej hodnoty projektu. Za základný stavebný dozor zaplatíte od 1000 do 2000 EUR a za stály dozor 5 000 EUR a viac

    Stavebný dozor preverí celú dokumentáciu stavby
    Stavebný dozor preverí celú dokumentáciu stavby

    Odborný článok 1030
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Stavebný dozor?

    Máme 188 realizátorov v oblasti Stavebný dozor:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 188 realizátorov v oblasti Stavebný dozor
    10
    5

    WBC Holding a.s. - Martin Novák


    8.7
    0

    IPS Plus, s. r. o.


    8.7
    0

    Pro Constructa s.r.o.


    10
    1

    ask haus s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené