Pre oblasť

    Spotrebný úver: kedy požiadať o hotovostný úver?

    Článok si prečítalo viac ako 528+ používateľov
    Ak súrne potrebujete pôžičku na naliehavé výdavky, musíte najskôr zistiť, ako rýchlo vám môže poskytovateľ pôžičky poskytnúť hotovostný (spotrebný) úver a akú výšku úveru, resp. splátok môžete očakávať. Určite sa aj vy pýtate, či sa vôbec oplatí vziať si spotrebný úver a aké sú bežné podmienky splácania.
    Odborný článok 528
    spotrebny uver

    1. Čo je to spotrebný úver?

    Hotovostný úver je najčastejšie určený na úhradu naliehavých a často nepredvídaných výdavkov, pri ktorých sa prirodzene predpokladá, že na účte nemáte dostatok peňazí na ich úhradu. V takýchto prípadoch sa spotrebiteľský úver javí ako jednoduché riešenie. Môžete ho použiť na čokoľvek, od nákupu každodenných vecí, zariadenie domácnosti či opravu vozidla, dokonca aj na cestovanie a dovolenky. Je teda určený pre vašu osobnú spotrebu a nie na bežné životné náklady, aj keď je pravdou, že v praxi sa na tento účel najčastejšie používa. Spotrebný úver sa poskytuje v oveľa menšej sume ako úver na bývanie.

    2. Ako rýchlo banka schváli hotovostný úver?

    Na túto otázku nie je možné presne odpovedať, pretože sa tento čas v jednotlivých bankách líši. Vplývajú na to mnohé faktory. Pred poskytnutím úveru si banka najskôr dôkladne preverí vašu bonitu a na základe toho určí výšku úveru. Ako pri každom úvere, ani v prípade zlej finančnej situácie nie je zaručené, že žiadosť o úver bude vôbec schválená a finančné prostriedky vyplatené tak rýchlo, ako ste očakávali.

    3. Spotrebný úver a úrokové sadzby

    3.1. Hotovostný úver má vyššie poplatky a úrokové sadzby 

    Keďže ide o rýchlu pôžičku určenú na vaše osobné výdavky, hotovostné úvery majú zvyčajne vyššie úroky a poplatky, najmä v porovnaní s úverom na bývanie. Z tohto dôvodu vám odporúčame, aby ste si pôžičku dobre premysleli a využili ju len v prípade urgentných výdavkov, ktoré momentálne neviete splácať iným spôsobom, keďže dôsledky môžu potenciálne ohroziť váš každodenný život. Patria sem neodkladné opravy domov a vozidiel, poistenie, náklady na liečbu a podobne.

    3.2. Rýchlejšie schválenie úveru – vyšší úrok

    Treba si uvedomiť, že spotrebný úver, ktorý je rýchlejšie schválený (poskytnutý), znamená zvyčajne aj vyššie úroky, čo je pre dlžníkov menej výhodné. Rýchle pôžičky, pôžičky na autá a iné krátkodobé dlhy, ktoré si vyžadujú okamžitú platbu, vás môžu vyjsť poriadne draho. Aj keď je pravda, že svoje náklady môžete splatiť okamžite, v konečnom dôsledku zaplatíte oveľa viac, ako sú skutočné náklady na sumu, ktorú ste si požičali. Preto radíme, aby ste sa takýmto pôžičkám radšej vyhli a využívali ich len v prípadoch, keď iné riešenie nie je možné.

    Aký hotovostný úver vám banka poskytne, závisí od vašej bonity
    Aký hotovostný úver vám banka poskytne, závisí od vašej bonity

    4. Výška hotovostného úveru a doba splácania 

    Ako už bolo spomenuté, výška úveru závisí od bonity dlžníka. Slovenské banky v zásade ponúkajú hotovostné pôžičky od niekoľko stovák eur do niekoľko desiatok tisíc eur. Doba splácania závisí predovšetkým od výšky poskytnutého úveru; ak si si požičal 1000 eur, tak to samozrejme nebudeš splácať niekoľko rokov. Najdlhšia doba splácania platí len pre najvyššie úvery.

    Banky majú určenú minimálnu mesačnú sumu, ktorú vám môžu vyplatiť. To opäť závisí od banky, v ktorej máte o spotrebný úver záujem, v zásade sa pohybuje od 20 do 50 EUR.

    5. Hotovostný úver: druhy spotrebiteľských úverov

    5.1. Rýchla pôžička

    Rýchla pôžička je typ rýchleho osobného úveru, ktorý zvyčajne dosahuje niekoľko stoviek eur a môže byť k dispozícii na ďalšiu platbu. Banky, ktoré ponúkajú rýchle pôžičky, si za tento typ hotovostného úveru často účtujú veľmi vysoké poplatky, preto skôr než sa  rozhodnete pre rýchlu pôžičku treba spočítať, koľko vás bude spotrebný úver stáť. Rýchle pôžičky je možné predĺžiť alebo obnoviť len za poplatok za pôžičku, čím sa vaše celkové náklady ešte zvýšia. Tento kolobeh žiadostí o rýchly spotrebný úver a predĺženie úveru vás môže rýchlo dostať do začarovaného kruhu dlhov.

    5.2. Spotrebný úver na kúpu automobilu

    Hotovostná pôžička na kúpu automobilu je ďalšou pomerne drahou krátkodobou pôžičkou. Ide o typ zabezpečeného úveru, pri ktorom sa vaše vozidlo používa ako záruka. To znamená, že vlastníctvo alebo registrácia vášho auta zostáva u veriteľa až do úplného splatenia úveru. Vozidlo môže byť zhabané, ak nebudete splácať úver podľa dohody.

    5.3. Záložne a pôžičky

    Ak chcete získať pôžičku zo záložne, môžete použiť nejaký cenný predmet ako záruku, zabezpečenie pôžičky. Záložňa ocení hodnotu veci a ponechá si ju ako zábezpeku za pôžičku. Ako záruku na získanie tohto typu pôžičky môžete použiť šperky, hudobné nástroje, elektroniku a iné veci vysokej hodnoty. Podmienky poskytnutia pôžičiek zo záložne sa líšia a často zahŕňajú vysoké úrokové sadzby.

    Rýchle spotrebné úvery majú zvyčajne vyššie úroky a poplatky
    Rýchle spotrebné úvery majú zvyčajne vyššie úroky a poplatky

    6. Alternatívne spotrebné úvery?

    Ak sa obávate, či budete schopní pokryť svoje náklady, ale zároveň si nemôžete dovoliť hotovostnú pôžičku, pretože sa bojíte, že by ste ju nezvládli splácať, existuje niekoľko užitočných alternatív. Čo by ste mali vedieť, ak máte problémy so splnením podmienok na získanie osobnej pôžičky, dozviete sa nižšie.

    6.1. Spotrebný úver musí byť podpísaný spolupodpisovateľom

    Ak máte problémy s nárokom na pôžičku, existuje alternatívny spôsob, ako sa vyhnúť vysokým nákladom dlhu: požiadajte niekoho s dobrou bonitou (napríklad rodiča alebo manžela), aby podpísal pôžičku ako ručiteľ.

    6.2. Používajte kreditnú kartu

    Je to jeden z najjednoduchších spôsobov zabezpečenia dodatočných finančných prostriedkov (spotrebiteľského úveru), ak ide o malé sumy do niekoľkých stoviek eur. Ak máte kreditnú kartu, môžete ju použiť na pokrytie neočakávaných výdavkov, pretože kreditná karta vám umožňuje čerpať úver, do bankou schválenej výšky úverového limitu. Táto karta umožňuje uskutočňovať platby a výbery hotovosti. Majiteľ kreditnej karty môže čerpať úver počas určitého obdobia bezúročne, väčšinou 30 až 50 dní. Po uplynutí tohto bezúročného obdobia musí zaplatiť minimálnu splátku, 5 až 10 % z vyčerpanej sumy. Zostatok úverového limitu môže byť použitý v ďalšom období. 

    7. Poistenie k úveru

    Môžete si zabezpečiť hotovostnú pôžičku. Spotrebný úver býva zabezpečený ručiteľom, záložným právom na životné poistenie s odkupnou hodnotou alebo s peňažným zabezpečením v hotovosti, ku ktorému sa pripočítavajú úspory a cenné papiere. Môžete sa aj poistiť, čo sa hodí najmä v prípade náhlej straty zamestnania. V tomto prípade banky ponúkajú možnosť krytia od 6 do 12 mesiacov.

    Odborný článok 528
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Ďalšie?

    Máme 149 realizátorov v oblasti Ďalšie
    8.8
    0

    GAMAX stav s. r. o.


    9.5
    0

    pisto-stav s.r.o.


    8.8
    0

    Terézia Halabrinová - Ladislav Herák


    10
    10

    ProDevelop s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené