Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Montáž okien: ako namontovať okno?

    Článok si prečítalo viac ako 1140+ používateľov
    Dnes je na trhu dostupných veľa kvalitných okien od rôznych výrobcov. Aby okno plnilo svoju funkciu, dôležitá je správna a odborná montáž. Okno je rizikovým prvkom, cez ktorý môže pri nesprávnej montáži dochádzať k veľkým tepelným stratám. Správna montáž okien si vyžaduje znalosti a dodržanie určitého postupu. Určite vám pomôže tento článok, ktorý obsahuje informácie o montáži okien. 
    Odborný článok 1140
    montaz okien
    Máme 929 realizátorov v oblasti Montáž okien:

    1. Správne namontované okno bude dlho slúžiť svojmu účelu

    1.1. Správna montáž okien zabraňuje tepelným stratám

    Nesprávna montáž okien môže mať rôzne následky, no najhorším následkom je určite vznik tepelných mostov. Sú to miesta na fasáde, kde je zvýšený prestup tepla zvnútra von, čiže dom na týchto miestach stráca viac tepla ako inde. Následne to znamená vyššie náklady na vykurovanie. Pri každej montáži okna je kritickým miestom pre vznik tepelného mosta miesto spojenia medzi rámom okna a stenou nosnej konštrukcie.

    Vo väčšine prípadov je vznik tepelných mostov spôsobený nedostatočnou tepelnou ochranou a prechodom teplého vzduchu z interiéru zle izolovanými spojeniami do exteriéru. Správna montáž okien zabraňuje ich vzniku.

    1.2. Správne namontované okno chráni pred hlukom

    Nesprávne namontované okno nebude dobre tesniť, a to ovplyvní prúdenie vzduchu medzi okolím a domom. Môžeme očakávať problémy s hlukom, pretože škáry medzi rámom okna a stenou nebudú správne utesnené. Ak sa tento problém vyskytne, môžeme si čiastočne pomôcť aplikáciou rôznych silikónových pásikov a pien, no tým sa problém zmierni len čiastočne. Správna montáž okna je jediným spoľahlivým riešením.

    1.3. Správne namontované okno zabraňuje vzniku plesní

    Vznik plesní je často spojený s tepelnými mostmi, preto správne namontované okno, ktoré bráni ich vzniku, zabraňuje aj vzniku plesní. Správne namontované okno navyše zabraňuje tvorbe kondenzácie a hromadeniu nadmernej vlhkosti v miestnosti, ktorá je kľúčovou príčinou vzniku plesní. Nezabúdajte, že pleseň je zdraviu škodlivá a ak sa objaví, treba ju okamžite odstrániť.

    Opätovnému vzniku plesní sa dá zabrániť len odstránením príčiny (lepšou montážou okien), a nie odstraňovaním následkov.

    2. Montáž okien – všeobecné pokyny

    Základným pravidlom pri montáži okien je ich osadenie pozdĺž vonkajšej línie steny a najlepšou možnosťou je osadiť ich 0,5 cm až 1 cm od okraja steny, aby sa získal priestor pre lepidlo na tepelnú izoláciu. Špalety (ostenie) tak budú tepelne izolované zo všetkých štyroch strán, čím sa úplne zabráni vzniku tepelných mostov.

    V starších budovách sú okná často osadené v strede nosnej steny, a pri výmene okien sa musí najskôr odstrániť murivo (časť stien) v rovnakej hrúbke ako je nová tepelná izolácia budovy (15 cm až 20 cm). Odstránená murovaná časť špalety sa následne nahradí tepelnou izoláciou.

    Klasická montáž okna s použitím PUR peny
    Klasická montáž okna s použitím PUR peny

    3. Klasická montáž okien

    Pri klasickej montáži okna sa medzera medzi rámom okna a stenou vyplní PU (polyuretánovou) penou. V tomto prípade nie je možné zabezpečiť úplnú nepriepustnosť, pretože do interiéru sa dostáva príliš veľa studeného vonkajšieho vzduchu. Vlhká (mokrá) izolácia neplní svoj účel, čím dochádza k vyrovnávaniu teploty vnútorných priestorov a vonkajších plôch. Týmto spôsobom sa na vykurovanie vnútorných priestorov spotrebuje výrazne väčšie množstvo energie.

    Ďalší problém vzniká, keď rám okna nie je mechanicky správne pripevnený k nosnej konštrukcii. Krídlo okna môže sadnúť, čo má za následok netesné spojenie medzi krídlom a rámom.

    4. Montáž okien podľa nemeckej normy RAL

    4.1. Čo je montáž okien podľa normy RAL?

    V súčasnosti je pre všetky novostavby predpísaná montáž okien podľa nemeckej normy RAL, čo vlastne znamená rozmiestnenie tesnenia v troch úrovniach. Tento spôsob montáže okien takmer na 100 % zabraňuje vzniku tepelných mostov, ktoré sú v dnešnej dobe vždy predmetom diskusie pri všetkých novostavbách a rekonštrukciách.

    Pri montáži okien podľa normy RAL ide o špeciálny spôsob tesnenia podľa zásady, že by malo byť zvnútra tesnenie silnejšie ako zvonku. Inými slovami, tesnenie v troch úrovniach  vykonáva sa takto:

    • - vnútorné parotesné a vzduchotesné bariéry
    • - vonkajšie vodotesné a paropriepustné bariéry
    • - tepelná a zvuková izolácia v strede

    4.2. Montáž okien podľa normy RAL v troch úrovniach 

    Práve spôsob tesnenia špeciálnymi multifunkčnými páskami spája tri dôležité vlastnosti. Vnútorná páska pôsobí ako parozábrana a zabraňuje prenikaniu vlhkosti z miestnosti do medzery medzi rámom okna a stenou. Vonkajšia páska zabraňuje prenikaniu dažďovej vody a vetra a umožňuje priechod vodnej pary, zatiaľ čo stredová časť poskytuje dobrú tepelnú a zvukovú izoláciu.

    Opísaný systém montáže nedovoľuje vznik prievanu a umožňuje dobré a pohodlné prostredie na bývanie, pretože nehrozí vznik plesní a vlhkosti v stenách okolo okien a v rohoch líšt.  Podstatnou výhodou viacúčelových pások v porovnaní s polyuretánovou penou je väčšia elasticita a prispôsobenie sa zabudovanému oknu, ktoré sa vplyvom teplotných zmien neustále mierne pohybuje v otvore steny. Polyuretánová pena časom stvrdne a stráca elasticitu. 

    4.3. Montáž okien podľa normy RAL – len kompatibilné materiály!

    Na montáž okien podľa normy RAL s rozmiestnením tesnenia v troch úrovniach sa môžu použiť rôzne materiály, ale je dôležité, aby boli navzájom kompatibilné. Montáž je možné realizovať tromi základnými spôsobmi v závislosti od výberu jednotlivých materiálov.

    1. V prvom prípade sa ako vonkajšia bariéra používajú rôzne predlisované pásky, fólie a špeciálne lišty, a zvnútra rôzne fólie, lišty a špeciálne tesniace hmoty.

    2. V druhom prípade sa montáž okien podľa normy RAL realizuje nasledovným spôsobom: na rám z vnútornej aj vonkajšej strany sa aplikuje rovnaká fólia, čím sa eliminuje kondenzácia vodnej pary zvonku, ale aj zvnútra, keď nastanú zmeny teploty. Ako tepelná izolácia sa používa polyuretánová pena.

    3. Tretí spôsob zahŕňa použitie špeciálnych predlisovaných pások so špeciálnou impregnáciou, ktoré sa inštalujú po celej šírke okenného rámu a spájajú všetky tri dôležité vrstvy a dodatočná tepelná izolácia v tomto prípade nie je potrebná. 

    Správna montáž okien je kľúčová, pretože zabraňuje vzniku tepelných mostov
    Správna montáž okien je kľúčová, pretože zabraňuje vzniku tepelných mostov

    5. Montáž okien – cena

    Koľko bude stáť montáž okna, to bude závisieť od zvoleného typu materiálu okenného rámu  veľkosti okna a typu zasklenia. Najlacnejšie sú plastové okná, nasledujú okná s dreveným rámom, ktoré môžu byť až o 40 % drahšie ako plastové okná. Kombinácia drevo – hliník sa považuje za najdrahšiu verziu a môže byť aj o 100 % drahšia v porovnaní s plastovou verziou. Presne vyčísliť, koľko stojí okno od kúpy až po montáž je veľmi ťažko povedať, keďže to závisí od mnohých faktorov.

    Cena montáže nástenného okna opäť závisí od zhotoviteľa, zložitosti montáže, množstva použitého materiálu, rozmerov okenného otvoru a ďalších faktorov. Za montáž  treba zaplatiť  v priemere 50 až 130 EUR. Montáž okien podľa normy RAL je z energetického hľadiska oveľa kvalitnejšia, ale aj drahšia. 

    Ak máte záujem o montáž okien, môžete nás kontaktovať na Daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme a ktorí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1140
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Montáž okien?

    Máme 929 realizátorov v oblasti Montáž okien:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 929 realizátorov v oblasti Montáž okien
    8.6
    0

    KALITEK - SLOVAKIA, s.r.o.


    8.8
    0

    DENEMA s.r.o.


    9.6
    0

    K+K KON, s.r.o.


    10
    3

    Mirosi s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené