Pre oblasť

    Základová doska: typy základových dosiek z aspektu použitia hydroizolácie a tepelnej izolácie

    Článok si prečítalo viac ako 1282+ používateľov
    Základová doska je dôležitým prvkom pri výstavbe domu. Okrem toho, že zabezpečuje stabilitu stavby, chráni stavbu pred vlhkosťou a tepelnými stratami. Často sa nastoľuje otázka, ako ju realizovať. Je lepšia tepelná izolácia pod základovou doskou alebo nad základovou doskou? Je potrebný podkladový betón pod základovú dosku?   
    Odborný článok 1282
    zakladova doska
    Máme 1516 realizátorov v oblasti Základová doska, základy :

    1. Čo je základová doska?

    Základová doska je typ základov, ktorý možno použiť namiesto pásových a bodových základov. Základová doska nie je to isté čo železobetónová doska, ktorá sa robí nad pásovými a bodovými základmi, a neplní žiadnu nosnú ani statickú funkciu. Na ňu prichádzajú ďalšie vrstvy, podlahy. Železobetónová doska je oveľa tenšia ako základová doska, má hrúbku 10 až 15 cm. Minimálna hrúbka základovej dosky je 30 cm.

    2. Typy základových dosiek

    Typy základových dosiek sa líšia predovšetkým podľa spôsobu realizácie tepelnej izolácie. Tepelná izolácia môže byť umiestnená pod základovú dosku alebo nad ňu. Oba varianty majú svoje výhody aj nevýhody. V posledných rokoch sa čoraz častejšie používa tzv. plávajúca základová doska. Tepelná izolácia je umiestnená pod doskou, takže sa zdá, akoby doska nad ňou „plávala“.

    Nastoľuje sa otázka, ako realizovať základovú dosku. Existuje niekoľko možností a každá z nich má svoje výhody a nevýhody.

    3. Plávajúca základová doska – izolácia pod doskou

    3.1. Plávajúca základová doska je mimoriadne energeticky účinná 

    Konštrukcia základovej dosky s izoláciou pod betónovou doskou sa používa pre nízkoenergetické domy, ktoré musia spĺňať veľmi prísne požiadavky na tepelnú hospodárnosť budovy. Tento typ konštrukcie sa nazýva aj plávajúca (samonosná) základová doska. Výhodou takejto realizácie je, že sa úplne zamedzí vzniku tepelných mostov a prenikaniu vlhkosti do konštrukcie.

    3.2. Nevýhody plávajúcej základovej dosky

    Nevýhodou tepelnej izolácie položenej pod doskou je vyššia cena. Problém nastáva pri rozvodoch mechanických inštalácií nad doskou, pri ktorých potrebujeme väčšiu výšku z dôvodu potrebného sklonu 2 % alebo spádu pri inštalácii kanalizačných vedení. Keďže sa inštalácie nemôžu viesť nad základovou doskou, musia sa vytvoriť otvory a potrubia viesť pod základovou doskou. Tento spôsob prevedenia je drahší a vyššie náklady sú spôsobené cenou XPS a hydroizolácie.

    3.3. Realizácia tepelnej izolácie a hydroizolácie základovej dosky

    Tepelná izolácia: Pod dosku sa umiestňuje tepelná izolácia XPS 2 × 12 cm alebo 2 × 10 cm. Základová doska musí byť zateplená XPS, ktorá je špeciálne určená na tento účel, to znamená, že je vhodná pre vysoké tlakové zaťaženie a odolná voči vlhkosti. Pri výbere tepelnej izolácie treba dávať pozor. Existujú aj tepelné izolácie, ktoré nie sú vhodné na izoláciu základovej dosky, pretože nie sú odolné proti vlhkosti.

    Hydroizolácia: na hydroizoláciu základovej dosky môže byť použitá samolepiaca bitúmenová hydroizolácia, polyolefínová fólia, penová izolácia EPDM alebo iné produkty. Dôležité je hydroizoláciu umiestniť medzi prvú a druhú vrstvu. Hydroizolácia sa teda kladie medzi tepelnoizolačnú vrstvu a základovú dosku. Ak sa realizuje na doske, železobetón by musel schnúť oveľa dlhšie. V opačnom prípade sa takáto implementácia neodporúča.

    Montáž domu na základovú dosku
    Vyhotovenie základovej dosky s izoláciou pod základovou doskou sa považuje za energeticky efektívnejšie, a preto ju dnes odporúča čoraz viac zhotoviteľov

    4. Základová doska s izoláciou nad základovou doskou

    4.1. Vyhotovenie takejto základovej dosky je jednoduchšie

    Realizácia základovej dosky s izoláciou nad doskou je technicky o niečo jednoduchšia ako realizácia základovej dosky s izoláciou pod doskou. Najprv sa základová doska vyleje a potom sa na ňu jednoducho položí tepelná izolácia XPS. Tepelná izolácia nad doskou bola donedávna najbežnejším riešením a niektorí realizátori ju zrejme navrhnú aj dnes. Výhodou takejto realizácie je jednoduché vedenie potrubia po inštalovanej tepelnej izolácii a výrazne menej otvorov, čo celú realizáciu zlacňuje.

    4.2. Základové dosky s izoláciou nad doskou sú menej energeticky účinné 

    Nevýhodou tepelnej izolácie nad základovou doskou je odkrytá spodná časť betónovej dosky, čo môže spôsobiť vznik tepelných mostov cez steny. Práve z tohto dôvodu nie je tento typ realizácie vhodný pre nízkoenergetické a pasívne domy a v dnešnej dobe sa od neho čoraz viac upúšťa. Aj keď je na prvý pohľad lacnejšia a jednoduchšia na realizáciu, môže priniesť mnohé problémy, ktorých sanácia bude stáť oveľa viac ako vyhotovenie plávajúcej základovej dosky. Takéto prevedenie je potenciálne vhodnejšie do veľmi suchých a horúcich priestorov, kde je potreba tepelnej izolácie minimálna.

    4.3. Realizácia tepelnej izolácie a hydroizolácie

    Tepelná izolácia: XPS sa ukladá na dosku v hrúbke 2 × 12 cm, 2 × 15 cm alebo 2 × 10 cm. Minimálna odporúčaná hrúbka je 20 cm.

    Hydroizolácia: Hydroizolácia sa ukladá pod základovú dosku, inak môže vlhkosť poškodiť konštrukciu. Nevýhodou je, že základová doska bude po zhotovení dlhšie schnúť.

    5. Izolácia pod základovou doskou a nad ňou

    Posledným riešením je kompromis medzi dvoma uvedenými možnosťami. Spája výhody oboch. Tepelná izolácia nad základovou doskou umožňuje jednoduchšie rozmiestnenie inštalácií. Hoci stačí 5 cm, odporúčame 10 cm alebo 12 cm hrubú vrstvu tepelnej izolácie. Tepelná izolácia pod základovou doskou musí byť o niečo hrubšia, minimálne 15 cm až 20 cm, aby mohla úspešne chrániť stavbu pred tepelnými stratami a predchádzať vzniku tepelných mostov, ktoré okrem zvýšených tepelných strát spôsobujú aj vznik plesní.

    6. Cena základovej dosky

    Za vyhotovenie základovej dosky s podkladovým betónom, zváraním hydroizolácie a pokládkou 20 cm izolácie, zaplatíte v rozmedzí 75 až 110 EUR/m2. Cena dobre izolovanej základovej dosky pre klasický rodinný dom, alebo montovaný dom 100 m2 sa pohybuje v rozmedzí od 9 000 do 17 000 EUR. 

    Odborný článok 1282
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Základová doska, základy ?

    Máme 1516 realizátorov v oblasti Základová doska, základy :

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1516 realizátorov v oblasti Základová doska, základy
    9.6
    0

    CM-STAV-MONT s.r.o.


    8.7
    0

    PROAKVA s. r. o.


    10
    1

    ASFALT Spiš s.r.o.


    10
    1

    TESPRRA s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené