Pre oblasť

    Hybridný kampus Infobip na okraji mesta | 3LHD

    Chorvátska „unicorn“ IT spoločnosť Infobip je v silnej expanzii. Domicilný kampus Infobipu v meste Vodnjan (Istria) už nestačil na uspokojenie potrieb spoločnosti s globálnym dosahom a začala sa realizácia nového, programovo hybridného kampusu na periférii Záhrebu. Ide o typickú lokalitu na okraji mesta, v prostredí, ktoré nie je ani mestské ani vidiecke a pre ktoré je príznačná absencia verejného priestoru a výraznejších architektonických počinov. Pri výbere lokality boli kľúčové dopravné spoje: napojenie na diaľnicu, relatívna blízkosť letiska a plánovaný koridor novej mestskej avenue (širokej hlavnej ulice). V prostredí, kde neexistuje žiadna konsolidovaná urbanizácia, si kampus musel vytvoriť svoj vlastný svet v očakávaní nejakej inej budúcnosti.

    Výber a text v chorvátčine: Maroje Mrduljaš

    Na kampus bola vyhlásená súťaž, ktorú vyhralo popredné chorvátske architektonické štúdio 3LHD. Samotný návrh bol atypický – architektonické štúdio predložilo analýzy a koncept, nie však finálny projekt, s myšlienkou ponechať klientovi dostatočný manévrovací priestor pri vypracovaní finálneho riešenia. Architekti navrhli programovo požadovanú kombináciu pracovných priestorov a menšieho hotela ako kompaktný sebestačný sociálny organizmus, ktorý by mal kompenzovať absenciu verejných obsahov, urbanity a dokonca aj upravenej prírody v širšom okolí budovy.

    Hybridný kampus Infobip; foto: Jure Živković
    Hybridný kampus Infobip; foto: Jure Živković

    Priestorové usporiadanie spočíva na precíznom vertikálnom zónovaní, ktoré korešponduje s hybridným programom. Väčšina zamestnancov a návštevníkov kampusu prichádza autom, preto bola téma parkovania mimoriadne dôležitá pre kompletné koncepčné riešenie. Obvyklými možnosťami sú buď parkovisko okolo budovy, ktoré tak „zaberá“ pozemok, alebo drahá a často nepríjemná podzemná garáž. Architekti sa odchýlili od týchto šablón a zdvihli objem nad terén a z celého prízemia sa stalo vzdušné a kryté parkovisko priamo prepojené so vstupnou halou. Takéto typologické riešenie môžeme charakterizovať ako „drive-in“ kampus.

    „Drive-in“ Infobip kampus; foto: Jure Živković
    „Drive-in“ Infobip kampus; foto: Jure Živković

    V dolnej voluminóznej (objemovej) štvorposchodovej časti budovy sú umiestnené kancelárie usporiadané okolo veľkého vnútorného átria so zenitovým osvetlením, ktoré slúži ako amfiteáter – miesto neformálnej socializácie a súčasť interiérovej krajiny a scenára pohybu po budove. „Open-space“ kancelárie sú orientované do exteriéru a menšie miestnosti na stretnutia a samostatnú prácu sú orientované do vnútorného átria, ktoré je ťažiskom priestorovej organizácie a symbolickým jadrom kampusu. Po okrajoch átria vedie skulpturálne tvarované schodisko z čiernej ocele, riešené ako kinematická promenáda, z ktorej sa otvárajú výhľady do rôznych prostredí nachádzajúcich sa v strede.

    Skulpturálne schodisko z čiernej ocele; foto: Jure Živković
    Skulpturálne schodisko z čiernej ocele; foto: Jure Živković

    Nad štvrtým poschodím budovy je umiestnený štíhly vertikálny objem s hotelom a reprezentačnými kanceláriami pre vedenie spoločnosti. Spojením medzi oddelenými svetmi pracovných priestorov a hotela je „piano nobile“. Exteriérová časť, odborne nazvaná „piano nobile“, je terasa oživená zeleňou, oáza artificiálnej prírody, ktorá poskytuje oddych od pracovných aktivít. V uzavretej časti sa nachádza reštaurácia, ktorú je možné v prípade potreby premeniť na konferenčné centrum. „Piano nobile“ s rôznorodým spoločným obsahom funguje súčasne ako bufferová zóna, ale aj ako miesto stretávania sa stálych a dočasných užívateľov kampusu.

    Terasa oživená zeleňou; foto: Jure Živković 
    Terasa oživená zeleňou; foto: Jure Živković 
    Exteriérová časť „piano nobile“; foto: Jure Živković
    Exteriérová časť „piano nobile“; foto: Jure Živković

    Táto logická a stručná koncepcia je podporená veľmi precíznym dizajnom, ktorý nerobí rozdiel medzi reprezentatívnou časťou a servisným pracoviskom poskytujúcim služby (IT slovníkom povedané: „front side“ a „back side“ budovy). Všetky technické prvky – inštalácie, protipožiarny systém, osvetlenie a iné – sú explicitne zobrazené a integrované do interiéru. Neexistujú žiadne podhľady, žiadne skryté vedenie inštalované za sadrokartónovými doskami a podobne. Všetky vrstvy infraštruktúry sú „funkčnými ozdobami“, presnejšie dôležitým prostriedkom formovania vnútorného priestoru. Architektonický rámec budovy je v interiéri aj exteriéri definovaný konštrukciou z jemne prevedeného neomietnutého betónu. Jadrnosť dizajnu platí aj pre exteriér. Veľké presklené roviny priečelí dolnej štvorposchodovej časti budovy sú zapustené vo vzťahu k čelám betónových dosiek medziposchodovej konštrukcie, čo chráni interiér pred zahrievaním.

    Sklenené steny; foto: Jure Živković
    Sklenené steny; foto: Jure Živković

    Okolo budovy je vysadená zeleň, ktorá sa časom rozrastie a doplní tak pasívnu ochranu pred zahrievaním. Štíhly objem horných podlaží korešponduje s introvertnejším obytným účelom, preto sú presklené steny skryté doskami z tmavohnedého perforovaného plechu. Precíznosť prevedenia všetkých prvkov objektu, ktorá naozaj zanecháva silný dojem, bola dosiahnutá pomocou „in-house“ softvéru Volum3, ktorý vyvinulo architektonické štúdio 3LHD v spolupráci s ďalšími odborníkmi (softvér je aj verejne dostupný). 

    Dosky z tmavohnedého perforovaného plechu; foto: Jure Živković
    Dosky z tmavohnedého perforovaného plechu; foto: Jure Živković

    Kampus Infobip zahlásil novú generáciu hybridných budov na periférii Záhrebu. Sebestačný mestský ostrov, ktorý ponúka sociálne a obsahovo heterogénne pracovné prostredie, je umiestnený do neupraveného, ​​entropického kontextu. Projekt ukazuje, ako sa predmestia môžu stať testovacími priestormi pre nové architektonické nápady a budova Infobip stanovila nové štandardy v stavebníctve v plánovanej ulici.

    Názov projektu: Hybridný kampus Infobip

    Lokalita: Záhreb, prímestská časť Buzin
    Rok vypracovania projektu: 2018
    Rok realizácie: 2021
    Klient: Infobip
    Fotografie: Jure Živković


    Fotogaléria:

    Rozšírený axiálny prierez
    Rozšírený axiálny prierez
    Perspektívny prierez
    Perspektívny prierez
    Plán lokality
    Plán lokality
    Priečny prierez
    Priečny prierez
    Pôdorys druhého poschodia
    Pôdorys druhého poschodia
    Pôdorys štvrtého poschodia
    Pôdorys štvrtého poschodia
    Pôdorys siedmeho poschodia
    Pôdorys siedmeho poschodia
    193
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené