Pre oblasť

    Zhotovenie oporných a podporných múrov

    Článok si prečítalo viac ako 832+ používateľov
    Zosuvy pôdy a erózia spôsobujú veľké škody na domoch, cestách a iných stavbách. Každý svah, ktorý nie je zo skalnatej horniny, musí byť spevnený oporným alebo podporným múrom. Pripravili sme pre vás krátku prezentáciu najbežnejších riešení.
    Odborný článok 832
    oporny mur
    Máme 1075 realizátorov v oblasti Oporné múry:

    1. Podporné a oporné múry

    Na čo slúžia podporné a oporné múry? Ak chceme akúkoľvek stavbu ochrániť pred pôsobením erózie, zosuvmi pôdy, ku ktorým dochádza z rôznych príčin, väčšinou však pôsobením prírodných síl, je potrebné strmý terén dobre spevniť. Podľa typu pôdy na konkrétnom pozemku vieme určiť minimálny uhol sklonu, ktorý zaistí bezpečnú stavbu, vhodnú na bývanie. Len skalnatý terén môže mať sklon 90°. Iba profesionálne a kvalitne zhotovené podporné/oporné múry môžu byť použité na spevnenie terénu náchylného na zosuvy pôdy. Pri plánovaní a výpočtoch potrebných na zhotovenie takejto konštrukcie treba vziať do úvahy viaceré faktory (tlak pôdy na stenu, rozmery základov, použitie vhodnej výstuže, vhodná betónová zmes). Podporné, resp. oporné múry môžu byť vyrobené z betónu, kameňa, svahových tvárnic, menej často z kovu alebo dreva.

    Podporný/oporný múr zhotovený z betónových tvárnic krásneho prírodného vzhľadu, zdroj: tlakovanje-medved.si
    Podporný/oporný múr zhotovený z betónových tvárnic krásneho prírodného vzhľadu, zdroj: tlakovanje-medved.si

    2. Materiály na podporné/oporné múry

    V závislosti od požadovaného vzhľadu a požadovanej pevnosti možno na oporné/podporné múry použiť rôzne materiály. Vo všeobecnosti sa rozlišujú tri typy takýchto konštrukcií: s betónovými tvárnicami, stĺpmi alebo s jednotnou železobetónovou konštrukciou. Betónové svahové tvárnice sa dajú použiť na miernejšie svahy, ale ich výhodou je, že sa dajú vyplniť zeminou a ozeleniť. Betónové stĺpy odolávajú väčším tlakom pôdy. Najpevnejšia je železobetónová konštrukcia.

    Aby múr čo najlepšie štýlovo aj esteticky ladil s domom a záhradou, betónové tvárnice môžu byť obložené dekoračným kameňom, prírodným alebo umelým, alebo múr môže byť zhotovený z drveného kameňa. Ak chcete dať okoliu domu prírodný nádych, majstri odporúčajú zhotovenie takýchto múrov z prírodného kameňa.

    Múr z betónových stĺpov, zdroj: tlakovanje-medved.si
    Múr z betónových stĺpov, zdroj: tlakovanje-medved.si

    3. Zhotovenie podporných/oporných múrov

    Vzhľadom na vysoký zemný tlak a problémy s podzemnými, povrchovými či meteorickými vodami, si montáž podporných, resp. oporných múrov vyžaduje presnosť a profesionalitu vykonaných prác. Už vo fáze plánovania sa vypočítava statika a správne rozmery základov v závislosti od výšky realizovaného múra a typu zeminy. Do stavebnej jamy sa najskôr nasype a zhutní vrstva štrku. Nasleduje spojenie výstuže základov a múra, inštalácia výstužných tyčí a naliatie betónovej zmesi. Keď je oporný múr zhotovený, osadia sa drenážne rúry s filtrom, ktoré umožňujú odtekať vode, ktorá by sa inak nahromadila za múrom. Ak je oporný múr obložený dekoratívnym kameňom, nainštaluje sa aj hydroizolácia.

    Nalievanie betónu do debnenia pre železobetónový múr, zdroj: tlakovanje-medved.si
    Nalievanie betónu do debnenia pre železobetónový múr, zdroj: tlakovanje-medved.si
    Odborný článok 832
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Oporné múry?

    Máme 1075 realizátorov v oblasti Oporné múry:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1075 realizátorov v oblasti Oporné múry
    8.6
    0

    Jaroslav Toráč-SIMON


    10
    2

    MOMO STAV


    8.8
    0

    Rajstav s.r.o.


    8.6
    0

    And&Mar Services, s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené