Pre oblasť

    Tepelný most – nesprávne zateplenie fasády

    Článok si prečítalo viac ako 1486+ používateľov
    Nesprávne realizovaným obvodovým plášťom môže budova stratiť veľké množstvo tepla. Strata energie zvyšuje náklady na vykurovanie domácnosti. Tepelný most je miesto v konštrukcii, kde uniká viac tepla ako v ostatných miestach obvodového plášťa budovy. Tepelné mosty sú problematické najmä pri budovách, ktoré sú dodatočne izolované.   
    Odborný článok 1486
    tepelny most
    Máme 1990 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Čo je tepelný most?

    1.1 Tepelný most spôsobuje tepelné straty

    Tepelný most (tepelná väzba) je miesto v konštrukcii (v obvodovom plášti budovy), kde konštrukciou domu uniká viac tepla z interiéru do okolia ako v ostatných miestach obvodového plášťa budovy. Prejavuje sa chladnejším povrchom. Tepelné mosty môžu spôsobiť bolenie hlavy, pretože zvyšujú náklady na vykurovanie a samotný dom v dôsledku vyššej spotreby energie prispieva k znečisteniu životného prostredia. 

    2. Prečo vznikajú tepelné mosty?

    Príčiny vzniku tepelných mostov sú rôzne a početné. Najčastejšie je to spôsobené nesprávnym kontaktom dvoch rôznych materiálov, ale môžu vzniknúť aj v dôsledku špeciálnej geometrie konštrukcie, pretože existujú veľké rozdiely v hrúbke materiálov alebo ich tepelnej vodivosti (napríklad drevo a betón majú rozdielnu tepelnú vodivosť). Tepelné mosty však môžu vzniknúť aj ľudskou chybou, teda zlou či nesprávnou realizáciou alebo nesprávnou prípravou realizačného plánu.

    Tepelný most môže vzniknúť aj v dôsledku zle namontovanej alebo dokonca nedokončenej tepelnej izolácie alebo prerazenia tepelnej izolácie v dôsledku kladenia elektroinštalácie.
    Pleseň na stene
    Tepelné mosty podporujú tvorbu plesní

    3. Tepelný most – druhy

    3.1. Konvekčný tepelný most

    Jedným z druhov tepelných mostov sú konvekčné tepelné mosty. Tie možno eliminovať zabezpečením vzduchotesného obvodového plášťa budovy. Konvekčné body sú teda redukované na otváranie okien a dverí. Keď obvodový plášť budovy nie je vzduchotesný a vznikajú v ňom lokálne otvory a trhliny, z budovy nekontrolovateľne uniká teplý vzduch. Tento jav sa nazýva konvekčný tepelný most.

    3.2. Geometrický tepelný most

    Existujú aj geometrické tepelné mosty. Tento jav vzniká, keď je vonkajší povrch, napríklad stena cez ktorú uniká teplo, väčší ako vnútorný, taký je napríklad roh budovy. Geometrické tepelné mosty sa vyskytujú vždy, keď sa dva konštrukčné prvky stretnú pod určitým uhlom. Tento typ tepelného mosta je bežný a ťažko sa mu dá vyhnúť. Proces funguje tak, že odvádza teplo z menšieho, teplejšieho vnútorného povrchu na väčší, chladnejší vonkajší povrch.

    3.3. Konštrukčné tepelné mosty

    V neposlednom rade môžu vzniknúť aj konštrukčné tepelné mosty v obvodovom plášti budovy. Vyskytujú sa na miestach, kde nejakým spôsobom bol obvodový plášť budovy  narušený, napr. prestupy, presahy, prerušenia tepelnej izolácie, často aj na styku dvoch rôznych materiálov s rôznou tepelnou vodivosťou a podobne.

    Konštrukčné tepelné mosty vznikajú v miestach zle navrhnutých detailov. Cez tieto miesta uniká teplo von.

    4. Tepelný most – dôsledky

    Tepelné mosty spôsobujú tepelné straty a iné problémy v budove. Účinkom tepelných mostov treba čo najviac zabrániť alebo ich minimalizovať ako sa len dá, pretože môžu poškodiť stavebné prvky. Môžu nastať rôzne negatívne javy, akými sú korózia, opadávanie omietky, tvorba plesní, rast húb, strata únosnosti stavebnej konštrukcie. 

    4.1. Zvýšená spotreba energie

    Ako už bolo spomenuté, tepelné mosty spôsobujú zvýšenú spotrebu energie na vykurovanie domácnosti. Studené povrchy stavebných prvkov spôsobené tepelnými mostmi vyžadujú vyššiu teplotu vnútorného vzduchu. Ak chceme dosiahnuť štandardnú tepelnú pohodu, musíme budovu viac vykurovať. V dôsledku toho rastú náklady na vykurovanie a zvyšuje sa záťaž pre životné prostredie.

    4.2. Tepelný most znižuje tepelnú pohodu

    Tepelné mosty zasahujú aj do tepelnej pohody vo vnútornom prostredí budovy. Problém nastáva najmä v zime, kedy sú miesta tepelných mostov na vnútornej strane steny chladnejšie ako miesta bez tepelného mosta. V dôsledku toho dochádza k pohybu vzduchu v miestnosti (prievan), ktorý obyvatelia domu pociťujú. Väčšinou sa snažia tento jav eliminovať zvýšením vykurovania, čo má za následok aj vyššie náklady.

    4.3. Hromadenie vlhkosti a plesní

    Vplyvom tepelných mostov sa môže rosiť aj na vnútorných plochách steny. Nižšie teploty vo vnútorných častiach steny, v miestach vzniku tepelných mostov, spôsobujú kondenzáciu vodnej pary, zvlhčovanie stavebných a izolačných materiálov. Teplý vnútorný vzduch sa ochladzuje na studenom povrchu steny a spôsobuje rosenie. Na miestach, kde sa tvorí rosa, sa hromadí a usádza prach, až sa nakoniec na týchto miestach objavia spóry alebo plesne. Tento jav možno zmierniť zabezpečením vnútornej vlhkosti medzi 35 a 65 %.

    4.4. Tepelné mosty patria medzi závažné poruchy stavebných konštrukcií

    Tepelný most môže spôsobiť akumuláciu vlhkosti. Z dlhodobého hľadiska vlhkosť v stavebnom prvku spôsobuje jeho poškodenie až zničenie. Čím väčší je vplyv pôsobenia tepelného mosta, tým viac sa stavebný prvok ochladzuje, je viac navlhčený, tým závažnejšia je porucha stavebnej konštrukcie spôsobená tepelným mostom.

    Odborný článok 1486
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1990 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1990 realizátorov v oblasti Fasáda
    9.7
    0

    I.K.M. REALITY – STAVING Banská Bystrica, a.s.


    9.9
    0

    Tomza, s. r. o.


    8.8
    0

    Ľudovít Závoczki DEMAL


    10
    1

    COMPLET - STAV s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené